Medicamente mai ieftine după Paşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din 1 mai, pacienţii vor putea găsi medicamente mai ieftine cu 20% în farmacii, după ce producătorii au scăzut preţurile, obligaţi de Ministerul Sănătăţii, care a decis să aplice o ordonanţă veche de şase ani. Noul catalog al medicamentelor a fost deja publicat pe site-ul instituţiei.

Asiguraţii ar putea avea acces la medicamente mai ieftine cu până la 20% începând de la 1 mai. Asta după ce Ministerul Sănătăţii (MS) le-a cerut tuturor producătorilor de medicamente să reducă preţurile la produsele din portofoliu. Noile preţuri au fost deja consemnate într-o variantă preliminară a Catalogului Naţional al Medicamentelor (CANAMED), în care sunt incluse strict medicamentele inovatoare.

Autorităţile au discutat deja variantele prin care să îi constrângă pe producători să asigure stocuri de produse farmaceutice iar pacienţii să nu aibă de suferit şi sunt optimiste că anul acesta vor fi introduse tratamente noi cum sunt tripla terapie pentru hepatită şi chiar cea fără interferon, aceasta din urmă fiind o nouătate în mai multe state europene.

„Toţi deţinătorii de autorizaţie de punere pe piaţă vor avea obligaţia să aprovizioneze stocurile cu medicamente pentru o perioadă de trei luni, astfel încât să nu existe discontinuităţi. S-au creat şi norme în acest sens, iar pacienţii nu au de ce să îşi facă griji”, a punctat Oana Grigore, purtătorul de cuvânt al MS.

Care vor fi noile preţuri la medicamente

Spre exemplu, conform noului catalog de preţuri, Claritine-ul costă 10,61 lei, în timp ce Ercefuryl, un produs pentru problemele digestive, are un preţ de 7,68 de lei stabilit de producător, iar Euthyrox, un medicament esenţial pentru cei care suferă de tiroidă va costa 7,88 lei.

Klacidul, indicat în tratamentul infecţiilor cauzate de microorganisme sensibile are un preţ de 12,80 lei, iar Lantus, soluţie injectabilă utilizată în tratarea diabetului la copil costă 185 de lei, în timp ce Movalis, un antiinflamator folosit pentru bolile artrozice va costa 9,61 lei. În ceea ce priveşte medicamentul NO-SPA, folosit la scară largă de cei cu probleme digestive, preţul său va fi de 16,5 lei, au stabilit producătorii. Anticoncepţionalele Yasmin au un preţ stabilit de 22 de lei, în timp ce Viagra, tratament pentru disfuncţiile erectile, va costa 322 de lei.

Farmaciştii cer o perioadă de acomodare cu noile preţuri

Totuşi, obligativitatea de a reduce preţurile la medicamente a determinat deja unele companii să scoată medicamente de pe lista de compensate şi gratuite, explică farmacistul Clara Popescu, vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor din România. De altfel, organizaţia profesională a trimis Ministerului Sănătăţii un memoriu prin care solicită o perioadă de tranziţie, de o lună, astfel încât farmaciştii să îşi epuizeze stocurile şi să nu iasă în pierdere odată cu introducerea noilor preţuri.

„Momentan, în CANAMED sunt trecute doar inovativele, adică medicamentele noi. Genericele trebuie să fie la 65% din preţul acestora. Scăderea preţurilor este benefică pentru pacienţi, asta pentru că reducerea la unele medicamente va fi de 20 - 25%”, a explicat Clara Popescu.

Produs retras din lista de compensate şi gratuite

Specialista a precizat totuşi că sunt şi efecte negative ale acestei măsuri. Spre exemplu, o companie farmaceutică a decis să retragă produsele din CANAMED, pe motiv că noul preţ nu acoperă nici măcar costurile de producţie. „Au spus că nu pot lucra în pierdere. Şi România este ţară de comparaţie pentru alte state şi, dacă au preţuri foarte mici la noi, atunci şi în afară au obligaţia să practice aceleaşi tarife”, a completat vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor din România.

Pe de altă parte, Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Organizaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC), spune că măsura luată de autorităţi este una de bun augur, însă numai în condiţiile în care pacienţilor li se garantează accesul la tratamente.

„Susţinem introducerea de noi molecule, dar este important să şi avem acces la ele, nu putem să ne jucăm cu vieţile oamenilor. Scăderea preţurilor este un lucru foarte bun pentru asiguraţi, deşi s-ar putea să existe şi riscuri din prisma exportului paralel, care este un fenomen acut la noi în ţară”, a precizat Gănescu.

Bănicioiu: „Vom verifica fiecare cutie care merge la export”

În schimb, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat că exportul paralel este „o sperietoare” şi vor fi luate măsuri pentru reducerea lui. În plus, acesta i-a asigurat pe pacienţi că nu vor fi probleme în aprovizionarea cu medicamente. Ba mai mult, ei au fost încurajaţi să reclame în scris eventualele lipsuri din farmacii.

„Producătorii şi distribuitorii trebuie să asigure piaţa internă, înainte de a putea face exporturi de medicamente. Vom verifica fiecare cutie care merge la export. Cu noul sistem informatizat, suntem mult mai greu de păcălit. Pacienţii nu pot fi afectaţi dacă scădem preţurile, cred că mai afectaţi sunt acum, când avem preţuri mai mari, uneori chiar cu 20%, şi pe medicamente scumpe, ceea ce grevează bugetul sistemului sanitar, şi obligă pacienţii la plăţi foarte mari”, îi asigură ministrul Sănătăţii pe pacienţi.

Ordonanţă veche de şase ani, în vigoare din mai

Companiile farmaceutice au fost obligate să reactualizeze preţul medicamentelor, după ce autorităţile au decis să pună în aplicare o ordonanţă veche de şase ani, care permite ieftinirea medicamentelor dar care, spun oficialii, le-ar da posibilitatea românilor să beneficieze de terapii noi.

Mai exact, preţul medicamentelor trebuie să fie mai mic sau cel mult egal cu cel mai mic preţ al aceluiaşi medicament din 12 ţări, respectiv Republica Cehă, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia, Austria, Belgia, Italia, Lituania, Spania, Grecia şi Germania.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite