Inconştienţă sau prostie. Fostul poliţist internat la Spitalul Ministerului de Interne, „bombă“ cu COVID-19 după ce a minţit medicii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul MAI a fost închis de un fost poliţist cu COVID-19 care a ascuns că a călătorit FOTO Eduard Enea
Spitalul MAI a fost închis de un fost poliţist cu COVID-19 care a ascuns că a călătorit FOTO Eduard Enea

Un angajat ADP sector 4, fost poliţist infectat cu COVID-19, a fost internat aproape o săptămână la Spitalul „Dimitrie Gerota“ din Capitală fără să se ştie că este infectat cu COVID-19. Pe 2 martie, înainte cu o zi de internare, a împărţit mărţişoare la peste 100 de colege, apoi a intrat în contact cu alte zeci de persoane, rude, personal medical şi pacienţi ai spitalului. El a ascuns medicilor că a fost plecat în Israel.

Autorităţile au anunţat marţi alte 12 noi cazuri de infecţie cu coronavirus, toate în Bucureşti, în timp ce Spitalul Ministerului Afacerilor Interne – „Dimitrie Gerota” a intrat în carantină totală timp de 14 zile după ce un bărbat internat acolo de mai multe zile, testat pozitiv luni seară, nu ar fi spus adevărul cu privire la călătoriile recente în zonele de risc. 

Această lipsă de cooperare din partea cetăţenilor este similară cu erorile iniţiale ce au dus la explozia epidemiei de coronavirus în Italia, ţară care a intrat ieri în carantină totală.

O femeie gravidă şi un copil de trei ani, infectaţi

Iar Spitalul „Dimitrie Gerota” din Capitală este, începând de marţi, în carantină timp de 14 zile după ce pacientul cu nr. 16 infectat cu coronavirus a fost internat mai multe zile fără a se şti că este infectat cu COVID-19. 

„Bărbatul a fost internat în data de 5 martie a.c. având o simptomatologie total diferită faţă de definiţia de caz pentru pacienţii infectaţi cu noul coronavirus. La câteva zile după internare, pacientul a dezvoltat o simptomatologie pulmonară foarte agresivă, fapt ce i-a determinat pe medicii care îl aveau în observaţie să solicite, astăzi (luni noaptea - n.r.), efectuarea testului pentru COVID – 19. Bărbatul este ofiţer în rezervă al MAI, în vârstă de 60 de ani şi prezintă o stare generală stabilă. Pacientul a afirmat că nu a călătorit în afara ţării în ultimele două luni”, au explicat ieri oficialii din Grupul pentru Comunicare Strategică. 

Abia după confirmarea infecţiei cu coronavirus, bărbatul a recunoscut că a călătorit în Israel în jurul datei de 26 februarie. El a fost transferat la „Matei Balş”.

Dar medicii şi întreg personalul medical de la Spitalul MAI îşi vor petrece următoarele 14 zile în carantină în instituţie, spitalul fiind păzit de jandarmi, iar medicii care se aflau acasă vor sta în autoizolare. 

Reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne au catalogat ca „iresponsabilă” atitudinea pacientului, fost angajat al MAI, acesta riscând chiar un dosar penal. 

De altfel, trei dintre persoanele infectate cu coronavirus identificate marţi sunt apropiaţi ai acestuia: nora acestuia, o femeie de 30 de ani, însărcinată, nepotul acestuia de 3 ani şi un alt apropiat în vârstă de 32 de ani. O a patra persoană infectată, o femeie de 47 de ani din Bucureşti, este contact cu fostul poliţist. În total, omul ar fi intrat în contact cu circa 120 de persoane.

Marian Goleac, director general al ADP sector 4 şi şeful direct al bărbatului de 60 de ani, a declarat că acesta din urmă a fost la muncă luni, 2 martie, zi în care a împărţit mărţişoare. El a intrat în contact cu peste 120 de persoane. În 3 martie s-a simţit rău şi a mers la spital. În 4 martie a revenit la serviciu, iar în 5 martie s-a dus din nou la spital. Atunci a şi fost internat.

Imagine indisponibilă

Autorităţile încearcă cu disperare să evite scenariul Italiei

Măsurile restrictive severe impuse luni de către autorităţi, precum închiderea şcolilor şi a transportului aerian şi feroviar cu Italia, reprezintă încercarea de a evita tocmai scenariul sumbru din această ţară care a fost nevoită să-şi închidă graniţele. Specialiştii în epidemiologie susţin că fără contextul/istoricul fiecărui pacient este greu pentru medici să identifice suspecţii de coronavirus în condiţiile în care simptomele sunt similare cu epidemia de gripă. 

„Cooperarea tuturor persoanelor rămâne esenţială, cei care prezintă simptome trebuie să se izoleze, iar personalul medical trebuie să ia în calcul posibilitatea infectării cu acest virus chiar dacă nu există contextul pentru aceasta. Am văzut în Italia numărul mare de medici şi personal medical infectat. Sunt sigur că aceştia s-au îmbolnăvit în perioada de dinaintea impunerii măsurilor stricte. Dacă măsurile de siguranţă sunt respectate, riscul de infecţie, chiar şi pentru personalul medical, este minim”, este de părere medicul Adrian Marinescu, medic infecţionist la Spitalul „Matei Balş” din Capitală.

Mai mult, Ministerul Muncii recomandă să lucrăm de acasă, iar oficialii de la Permise şi Paşapoarte spun că nu mai primesc cereri decât online.

Erorile care au dus Italia în disperare

Autorităţile din Italia nu au găsit nici până acum pacientul zero de la care a pornit epidemia ce a pus întreaga ţară în carantină după decesul a 463 de persoane. Primele cazuri semnalate în Italia au apărut la finalul lunii ianuarie, când doi turişti chinezi din Wuhan au început să se simtă rău, prezentând simptomele infecţiei cu noul virus. Cuplul a fost imediat izolat şi toţi cei care au intrat în contact cu ei au fost testaţi. Autorităţile au interzis imediat toate zborurile directe cu China în speranţa de a opri o eventuală răspândire a virusului. Opinia întemeiată este că cei doi turişti nu au infectat alte persoane. „Sistemul de prevenţie instaurat de Italia este cel mai riguros din Europa”, declara premierul Conte în 31 ianuarie.

Pe 21 februarie însă, autorităţile din Lombardia anunţau că un bărbat italian, Mattia, în vârstă de 38 de ani, din localitatea Codogno, a fost testat pozitiv pentru COVID-19. În doar o săptămână, alte 888 de persoane au fost confirmate pozitiv, iar 21 şi-au pierdut viaţa. Cum s-a ajuns în situaţia asta? Când Mattia s-a prezentat prima dată la spitalul din Codogno în 18 februarie,
nicio alarmă nu a fost ridicată legat de simptomele sale pentru că nu fusese în China, au precizat oficialii locali. Consecinţele au fost dramatice. După ce a petrecut mai multe ore în camera de gardă, alături de alte persoane bolnave, acesta a decis să se întoarcă acasă. A revenit însă a doua zi, când starea sa de sănătate s-a înrăutăţit. Cum nu a fost diagnosticat decât pe 20 februarie, până atunci a infectat cinci cadre medicale şi cel puţin un alt pacient, pe lângă soţia sa gravidă şi un alt pacient, care la rândul lor au infectat alte persoane până să ajungă în carantină. „După ce Mattia a fost testat pozitiv, conducerea spitalului ne-a ţinut în spital pentru 30 de ore. Apoi ne-au spus să mergem acasă şi să ne autoizolăm. Într-un final ne-au spus să ne întoarcem la spital, rezultatul fiind un număr mare de cadre medicale infectate”, a declarat pentru Reuters o asistentă de la spitalul din Codogno.

În data de 2 martie, autorităţile din Lombardia au anunţat că 10% din numărul total al personalului medical din regiune era infectat cu coronavirus.

Brăţări de monitorizare pentru izolaţi

Ministerul Sănătăţii a anunţat un program-pilot pentru ca persoanele aflate în carantină sau izolate la domiciliu să fie dotate cu brăţări şi holtere care le vor monitoriza starea de sănătate - spre exemplu, dacă fac febră. „Aceste brăţări şi aceste holtere dau în timp real datele privind starea acestor persoane, inclusiv temperatura. În cazul celor care sunt în izolare, ne dau şi locaţia lor, şi atunci ne vor spune dacă stau acasă sau pleacă aiurea prin mall-uri sau prin pieţe“, a declarat secretarul de stat Nelu Tătaru.

Profesorii nu sunt obligaţi să vină la şcoală în perioada în care cursurile sunt suspendate

Toate şcolile din România vor fi închise începând de astăzi până în 22 martie. Măsura ar putea fi prelungită, dacă situaţia o impune. Ministerul Educaţiei, Monica Anisie, a făcut, ieri, noi precizări privind închiderea şcolilor. Oficialul a precizat că se prelungeşte cu o săptămână, după reînceperea cursurilor, calendarul privind înscrierea în clasa pregătitoare. La fel se întâmplă şi cu evaluarea psihosomatică, pentru care calendarul se prelungeşte cu o săptămână după reînceperea cursurilor.

În acelaşi timp, profesorii au fost anunţaţi că vor putea ţine cursuri pe platforme online sau pe grupurile de whatsapp ale elevilor şi că nu sunt obligaţi să meargă la şcoală în această perioadă. Ei vor fi plătiţi normal pentru luna martie, salariile urmând să fie primite integral. Tot ieri, ministrul a anunţat că simularile pentru Evaluarea naţională şi Bacalaureat se suspendă până la o dată ulterioară. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite