Gratuitatea pentru vaccinarea anti-HPV se va extinde şi pentru fetele şi băieţii de peste 14 ani
0Ministerul Sănătăţii va iniţia săptămâna aceasta toate demersurile pentru extinderea vaccinării gratuite anti-HPV la fetele cu vârsta mai mare de 14 ani şi la băieţi. Anunţul a fost făcut de ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, care a mărturisit că şi-a vaccinat, recent, fetiţa împotriva HPV.
„Sper să ajung să îmi vaccinez şi băieţelul, care are 8 ani acum, cu toată încrederea, la fel cum mi-am vaccinat şi fetiţa", a adăugat Ioana Mihăilă, prezentă la o dezbatere pe tema reformării programului de vaccinare anti-HPV din România, organizată de Asociaţia Mame pentru Mame, fondată de Ana Măiţă.
Ioana Mihăilă a mărturisit, în cadrul dezbaterii, că şi-a vaccinat fetiţa a doua zi după ce vaccinurile au fost distribuite către DSP-uri şi medicii de familie săptămâna trecută, după ce o înscrisese pe lista de aşteptare acum un an şi jumătate.
Campania gratuită de vaccinare împotriva HPV se adresează, în acest moment, doar fetelor cu vârsta între 11 şi 14 ani.Imunizarea împotriva HPV face parte din programul naţional de vaccinare şi este gratuită pentru categoria de vârstă 11-14 ani. Serul se administrează în două doze la interval de 5 până la 12 luni.
Campania gratuită de vaccinare împotriva HPV se adresează, în acest moment, doar fetelor cu vârsta între 11 şi 14 ani. În prezent, pentru fetele care au peste 15 ani, vaccinul se plăteşte. Pentru o protecţie completă, acestea au nevoie de 3 doze care, în total, costă aproximativ 1800 de lei în funcţie de farmacie.
Infecţia cu virusul papiloma uman, cunoscut sub denumirea de HPV, este o infecţie virală care determină leziuni ale pielii sau mucoaselor din diferite părţi ale organismului uman.
Există mai mult de 100 de forme ale virusului HPV identificate până în prezent şi se estimează că - cel puţin odată în viaţă - aproape toate persoanele active sexual, bărbaţi sau femei, vor avea infecţie cu un tip de virus HPV.
Cancerul de col uterin este doar una dintre bolile grave provocate de acest virus. În România, peste 3.300 de femei sunt diagnosticate în fiecare an cu această maladie, iar jumătate dintre ele mor.