Cum sunt sfătuiţi vârstnicii din Marea Britanie să lupte cu noul coronavirus: Mic dejun englezesc şi exerciţii fizice cu tigăi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vârsticii britanici sunt sfătuiţi să nu iasă din case Imagine: Arhiva Adevătul
Vârsticii britanici sunt sfătuiţi să nu iasă din case Imagine: Arhiva Adevătul

Un aport crescut de proteine, mai multă vitamina D din lactate, fibre din cereale şi vitamina C din fructe congelate sunt sfaturile pe care nutriţioniştii britanici le dau englezilor, pe fondul măsurilor anunţate de premierul Boris Johnson, printre care şi aceea ca persoanele vârstnice să se autoizoleze la domiciliu câteva luni, deoarece sunt o grupă vulnerabilă la infectarea cu noul coronavirus.


Toate aceste sfaturi nutriţionale trebuie dublate de exerciţii fizice potrivite vârstei cum ar fi urcatul scărilor, statul în picioare cel puţin o dată pe oră, flotări în picioare cu mâinile la perete, ridicatul unui rucsac plin cu cărţi sau ridicatul unor tigăi.


Potrivit publicaţiei britanice Daily Mail, premierul Marii Britanii a spus că ar trebui redus la minimum contactul interpersonal, iar cetăţenii peste 70 de ani ar trebui să se autoizoleze la domiciliu pentru câteva luni pentru a reduce riscul de infectare cu noul coronavirus.


Anunţul primului ministru Boris Johnson a fost primit cu nemulţumire, deoarece milioane de britanici ar putea rămâne singuri în case.


În acest context, Daily Mail a discutat cu specialistul în nutriţie Alison Smith, preşedintele grupului de geriatrie al Asociaţiei Britanice de Dietă.


„În perioada autoizolării, vârsticii trebuie să fie atenţi la nevoile lor alimentare şi să se asigure că îşi iau aportul necesar de vitamin şi minerale”, a explicat Alison Smith pentru publicaţia citată.


De aceea, specialistul a întocmit o listă cu produse, ingrediente şi preparate menite să asigure persoanelor în vârstă necesarul nutritional.

Mai multe proteine la mesele principale


Argumentul specialistului se bazează pe faptul că, pe măsură ce îmbătrânim, pierdem şi masă musculară, iar procesul este mai accelerat la persoanele în vârstă, deoarece nu fac mişcare.


„Luaţi în calcul să adăugaţi suplimente proteice pentru creşterea masei musculare la micul dejun şi să includeţi porţii bogate în proteine la prânz şi la cină. Ouăle sunt o bună sursă de proteine”, a spus Alison Smith.
Potrivit acestuia, persoanele în vârstă sunt în situaţia de a-şi pierde pofta de mâncare, deoarece în majoritatea cazurilor sunt nevoite să ia masa fără a avea compania familiei sau a prietenilor. În situaţia creată de autoizolare pe fondul răspândirii noului coronavirus, mulţi vârstnici vor fi în situaţia de a sări peste anumite mese ale zilei.


„Dacă sunteţi puşi în situaţia de a consuma alimente gata preparate e ok. Este mai bine să mâncaţi ceva, decât nimic. Multe preparate sunt special gândite pentru persoanele vîrstince şi conţin mulţi nutrienţi”, a spus specialistul.


Pe mâsură ce îmbătrânim, corpul nostru nu mai asimilează suficient de mult vitamina D. Aceasta se găseşte în mai multe produse alimentare, dar în cantităţi mici, insuficiente pentru persoanele în vârstă. De aceea, specialistul le recomandă seniorilor să îşi cumpere suplimente cu vitamina D de la farmacie.
În cazul în care vârstnicii observă o scădere bruscă în greutate ar putea să ia în considerare să crească aportul de proteine.


„Adăugând patru linguriţe de lapte condensat sub formă de pudră la jumătate de litru de lapte nu numai că veţi creşte totalul proteic, ci veţi aduga şi un aport vital de minerale şi vitamine”, spune Alison Smith.

 

Legumele şi fructele congelate - o sursă bună de vitamine


Pe timpul autoizolării, vîrstnicii britanici ar putea să se bazeze doar pe conserve de legume şi de fructe. Specialistul spune că legumele şi fructele congelate sunt o sursă mai bună de vitamin.


„Fructele de pădure pe care tinerii le folosesc în smoothie-uri sunt excelente şi pentru bătrîni. Fasolea congelată – proces care a are loc imediat după culegere – conţin multe vitamine”, spune sursa citată.
Pentru adulţi este recomandat consumul a peste 2 litru de apă pe zi, însă vârstnicii tind să bea mult mai puţină apă, deoarece nu sunt la fel de active din punct de vedere fizic.


 „Nu există niciun studiu care să confirme că băuturile pe bază de cofeină – cafeaua sau ceaiul – nu sunt bune pentru hidratare, aşa că beţi în mod regulat ceai sau cafea sau luaţi mai multe înghiţituri de apă pe parcursul zilei”, a mai spus Alison Smith.


În acelaşi timp, specialistul recomandă un aport crescut de fibre, pentru susţinerea digestiei. Alison Smith recomandă cereal consumate sub formă de terci de ovăz (porridge – în original).


Vârstincii prezintă un risc mare de a dezvolta afecţiuni precum atacul vascular cerebral sau demenţa, astfel încât specialistul recomandă ca aceştia să consume mult spanac sau broccoli, chiar şi sub formă congelată, deoarece un nivel scăzut al vitaminei B12 creşte riscul dezvoltării acestor afecţiuni.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite