Ce conţin pliculeţele pentru răceală:  zahăr şi aditivi alimentari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevarul
FOTO Adevarul

Pliculeţele cu pulbere orală împotriva răcelii pot face mai mult rău decât bine, conform unui studiu făcut de InfoCons - Asociaţie pentru Protecţia Consumatorilor.

În urma unei analize pe etichete, inspectorii au descoperit că majoritatea pliculeţelor au peste cinci aditivi alimentari şi zahăr din belşug. Asta în condiţiile în care în această perioadă produsele contra răcelii se numără printre cele mai cumpărate din farmacii, având în vedere epidemia de gripă.

Concret, în cadrul studiului au fost analizate 20 de produse, între care şi Coldrex Max Grip Lemon, Coldrex Junior HotRem, Fervex pentru adulţi şi copii, Modafen Hot Drink sau Gripovit, experţii stabilind că numărul de aditivi din aceste medicamente variază între un E şi 10 E-uri. Cei mai răspândiţi aditivi alimentari folosiţi în pliculeţele pentru tratarea răcelii şi gripei au fost E 954 (zaharina), E 951 (aspartam), E 952 (ciclamaţi), E 950 (acesulfam de potasiu). 

În ceea ce priveşte zahărul, acesta a fost menţionat în componenţa a 70% din produse. „Într-un singur plic putem găsi echivalentul a două linguriţe şi jumătate de zahăr. Sunt medicamente frumos colorate, parfumate, cu mult zahăr, pe care practic le plătim de 10 ori mai mult. În locul lor, putem să luăm o pastilă cu substanţa activă care ne este necesară pentru boala respectivă”, a declarat, pentru „Adevărul”, Sorin Mierlea, preşedintele InfoCons. 

Care sunt alternativele din farmacii

Potrivit acestuia, pliculeţele nu sunt contraindicate, dar cantităţile mari de zahăr şi aditivii alimentari se pot cumula cu cei care se regăsesc şi în restul alimentelor. Printre pacienţii care ar putea întâmpina probleme din cauza consumului de astfel de pliculeţe se numără, în principal, cei cu diabet. 

„Dacă într-un pliculeţ cu pulbere orală pentru răceală şi gripă care are 14 grame, 13 grame este zahăr şi mai conţine şapte E-uri, cât mai rămâne pentru substanţa activă? Ar trebui să fim mult mai responsabili când cumpărăm astfel de produse şi să nu ne gândim că dacă am întrat într-o farmacie nu trebuie să citim eticheta. Din punct de vedere al conţinutului de sodiu, 40% din produse au înregistrat cantităţi de sare”, a completat Sorin Mierlea. 

În ceea ce priveşte alternativele pentru pliculeţele de răceală, clasicul paracetamol, aspirina sau ibuprofenul sunt alternative mai potrivite. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite