
Patriarhia Română a emis un comunicat prin care "solicită Uniunii Europene să înceteze finanţarea activităţilor care includ distrugerea embrionilor umani, în mod deosebit în domeniile cercetării, ajutorului pentru dezvoltare şi sănătate publică". Deci să blocheze unul din cele mai productive şi promiţătoare domenii ale cercetării.
Poate că reprezentanţii BOR îşi imaginează o gaşcă de cercetători alergând cu cleşti în mâini după femei gravide pe stradă pentru a le fura embrionii, sau chiar stând în fundul (aproape la propriu) cuplurilor în timpul actului sexual.
UPDATE 10 iulie 2013
Poate că am fost prea dur în exprimare la început, aşa că am considerat util să reformulez finalul, la distanţă mai lungă de timp după scrierea acestui text, pentru a fi mai clar şi mai bine înţeles. Încă este opinia mea că aderarea BOR la această iniţiativă este o decizie pripită: fiecare dintre noi are dreptul la filozofii şi credinţe personale, însă problema apare când aceste credinţe şi filozofii, în dorinţa de a le transpune în domeniul public, ar putea duce pe termen mediu şi lung la consecinţe nedorite. Personal, nu aş vrea să fiu într-un viitor în care, de dragul a câteva zeci de celule cu o combinaţie de acizi nucleici diferită, o ramură incredibil de importantă a cercetării medicale a fost pusă pe butuci, şi să îmi pun întrebarea "ce-ar fi fost dacă?". Sunt primul care recunoaşte că nimeni, dar absolut nimeni, nu poate GARANTA că din cercetarea pe celule stem embrionare vor rezulta "leacuri minune", dar tocmai asta este ideea de bază a cercetării: dacă am fi ŞTIUT deja de unde vor rezulta soluţiile unora dintre cele mai vicioase boli ale umanităţii, am fi avut în acest moment rezolvarea şi nu s-ar mai fi numit cercetare, ci industrie. Acest lucru e valabil în toate domeniile.
În final nu trebuie să uităm două lucruri importante: faptul că trebuie să ne ferim din a ne impune credinţele personale asupra celor din jur (pentru că de fapt credinţele sunt lucruri intime, nu publice), şi al doilea lucru, cercetarea ştiinţifică este ca mintea umană: productivă şi eficientă doar în momentul în care este lăsată liberă.