Andrei Baciu: În al patrulea val, cele mai multe dintre spitale vor rămâne deschise şi pentru pacienţii cu alte boli

0
Publicat:
Ultima actualizare:
baciu

Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu afirmă că, spre deosebire de valurile anterioare ale pandemiei, în al patrulea val, cele mai multe dintre spitale vor rămâne deschise şi pentru bolnavii cu alte patologii. Excepţie vor face unele spitale de boli infecţioase, sau unităţi sanitare din teritoriu unde secţiile de terapie intensivă nu pot fi împărţite pentru patologia COVID şi non-COVID.

„În această vară, Ministerul Sănătăţii a lucrat la definirea unei strategii astfel încât toate spitalele să rămână deschise pentru toţi pacienţii. În acest fel, spre deosebire de valurile anterioare, nu vom mai avea spitale COVID, spitale de fază unu, fază doi şi aşa mai departe, ci toate spitalele din România vor avea circuite mixte, COVID şi non-COVID, astfel încât toţi pacienţii cu boli cronice să poată fie trataţi, toţi pacienţii care au nevoie de asistenţă medicală să poată primi tratamentele de care au nevoie. Aceasta este regula generală“.

El a precizat că, prin excepţie, spitalele de boli infecţioase vor trata preponderent pacienţi cu infecţia cu SARS-CoV-2, sau în acele spitale care nu pot avea circuite separate pentru terapie intensivă, cum e cazul Spitalului Municipal Câmpina.

În ceea ce priveşte capacitatea de testare, Andrei Baciu a afirmat că România are o capacitate de realizare a 70.000 de teste RT-PCR zilnic, în 257 de laboratoare, dintre care în 177 de laboratoare testele sunt decontate de stat. Alte 36 de centre medicale sunt în analiză pentru a fi incluse în programul Ministerului Sănătăţii.

În ceea ce priveşte testele rapide, la nivel naţional s-a decis ca acestea să fie distribuite către medicii de familie, în aşa fel încât să fie mai accesibilă testarea.

Conform lui Baciu, din totalul de peste jumătate de milion de teste rapide existente la nivelul Ministerului Sănătăţii, s-a decis trimiterea un număr de 157.000 de teste în cabinetele medicilor de familie, iar 126.050 au fost distribuite deja gratuit medicilor de familie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite