Ţara ca o pradă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţiştii acuză: lumea interlopă beneficiază de protecţie şi informaţii din partea ”cârtiţelor” aflate în funcţii importante
Poliţiştii acuză: lumea interlopă beneficiază de protecţie şi informaţii din partea ”cârtiţelor” aflate în funcţii importante

Ceva e tare putred în Poliţia Română, dacă au ajuns lucrătorii săi să strige în gura mare că nu-şi pot face datoria din cauza complicităţii mafie – politicieni – şefi din Poliţie. Îi aude cineva pe specialiştii Serviciului Grupuri Infracţionale sau România devine, într-un mod accelerat de criza pandemică, un sat fără câini, la cheremul lupilor turbaţi?

Lucrătorii Serviciului Grupuri Infracţionale din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti au reacţionat la ceea ce ei numesc atacuri şi denigrări în presă. ”În prezent, se duce o luptă pentru discreditarea şi desfiinţarea noastră, atât din interiorul poliţiei, cât şi din partea lumii interlope care, prin intermediul relaţiilor în toate sferele, încearcă să ne determine să ne oprim din activitatea noastră”, scriu poliţiştii din brigada anti-clanuri interlope. E vorba de structura care a cercetat şi efectuat arestări în rândul tuturor marilor grupări infracţionale din Bucureşti. Numele lor ţin periodic capul de afiş al actualităţii, încât Duduienii, Pienii, Caranii, Sportivii, Ştoacă, Chira, Calu, Cămătarii ori Vancică au ajuns să fie mai cunoscuţi în societate decât membrii Academiei Române.

Poliţiştii din temutul Serviciu Grupuri Infracţionale spun lucrurilor pe nume, în contextul în care cazul Pian a aruncat o umbră asupra Poliţiei Române: ”Prin relaţiile pe care şi le-au construit în lumea politică, în presă şi în rândul „colegilor noştri”, reprezentanţii grupărilor interlope încearcă să ne oprească din activitatea noastră. Însă, cel mai important impediment al muncii noastre este reprezentat de îngrădirile la care am fost supuşi de către fosta conducere a Poliţiei Capitalei, îngrădiri care se simt şi azi”.

În mod normal, asemenea acuzaţii ar trebui să producă un cutremur care să determine resetarea instituţională necesară pentru ca statul român să poată ţine piept tot mai agresivei lumi mafiote.

Poliţiştii specializaţi în combaterea clanurilor interlope scriu negru pe alb că acestea controlează politicieni, şefi din poliţie şi jurnalişti.

Arătată cu degetul este, în mod direct, conducerea Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, care, anul trecut, ar fi restricţionat colaborarea Serviciului Grupuri Infracţionale cu DIICOT (Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism), trimiţându-i pe poliţişti spre infracţiuni mărunte. De asemenea, se acuză faptul că au fost promovate în poziţii de conducere persoane care au pus frână activităţii Serviciului. Schimbarea din acest an la vârful Poliţiei Capitalei a permis poliţiştilor reluarea activităţii contra crimei organizate, dar, conform scrisorii deschise, lumea interlopă se bucură încă de protecţie şi informaţii din partea unor ”cârtiţe” rămase în funcţii importante.

Zilele trecute, Adriana Săftoiu, vicepreşedintele Comisiei parlamentare de anchetă privind cazurile de copii dispăruţi, dezvăluia cazul unei poliţiste sub acoperire, infiltrată într-o reţea de trafic de persoane şi turnată de colegi din Poliţie traficanţilor. Iar mesajul acestora a fost fără echivoc: o coroană funerară pe maşină şi mesajul ”Renunţă acum, dacă nu vrei să ne ocupăm de copilul tău”.

Pandemia a determinat repoziţionări teritoriale şi conflicte în lumea interlopă. Dar şi o intensificare a activităţii infracţionale – fapt în legătură cu care Europol a avertizat serviciile de poliţie din UE încă de la finalul lunii martie, atrăgând atenţia asupra creşterii rapide a infracţiunilor şi a diversificării metodelor de acţiune.

Din păcate, iată că schimbările legislative din ultimii ani, făcute în favoarea infractorilor, dar şi politica de cadre bazată pe cumetrii, nu pe competenţă au fragilizat structuri ale statului menite să apere ordinea publică şi siguranţa cetăţeanului. Şeful Sindicatului Poliţiştilor vorbeşte franc despre complicitatea mafie – poliţie – partide politice: ”În momentul în care aceste grupări ajung la un anumit nivel, ele vor să cumpere influenţă. Influenţa o cumpără de la oamenii din zona politică, pentru că aceştia, prin clientela lor politică, pe care o au plasată în instituţiile publice şi în autorităţile statului, reuşesc să controleze anumite segmente”.

Cosmin Andreica acuză că ”politicienii primesc la sacoşă sau la pachet importante sume de bani” şi ”folosesc aceşti bani de la grupările infracţionale pentru a plăti oamenii să vină la vot, mai ales în zonele sărace”, timp în care ”anumiţi oameni sunt protejaţi pentru că fac parte dintr-un anumit partid, indiferent de culoarea acestuia”, motiv pentru care ”avem şi poliţişti timoraţi, chiar descurajaţi să îşi facă datoria”. Acest cerc vicios profită grupărilor care se ocupă de contrabandă, de tăieri şi trafic ilegal de lemne şi de trafic de carne vie în scopul cerşetoriei şi prostituţiei în regim de sclavie.

Ceva e tare putred în Poliţia Română, dacă au ajuns lucrătorii săi să strige în gura mare că nu-şi pot face datoria! Îi aude cineva sau România devine, accelerat, un sat fără câini, la cheremul lupilor turbaţi?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite