USR-PLUS continuă asediul la premierul Cîţu. Cum răspund liberalii

USR-PLUS
continuă asediul la premierul Cîţu. Cum răspund liberalii

Formaţiunea condusă de Dan Barna şi Dacian Cioloş insistă cu demisia lui Florin Cîţu FOTO Mediafax / Alexandru Dobre

Conflictul între USR-PLUS şi premier continuă, Florin Cîţu fiind atacat în mod repetat de partenerii de guvernare. Între timp au început şi disputele privind legalitatea anumitor decizii luate în mandatul lui Vlad Voiculescu.

Ştiri pe aceeaşi temă

Dan Barna şi Dragoş Tudorache au mers la şedinţa coaliţiei de luni cu solicitarea retragerii lui Florin Cîţu din funcţia de premier, cerere respinsă din start, zilele trecute, de PNL şi UDMR. Liderii USR-PLUS susţin că aceasta ar fi soluţia de compromis, deşi ar însemna că s-ar ajunge la un nou vot în Parlament şi ar confirma criza politică din coaliţie.

Mai mult, USR-PLUS vrea ca de acum înainte evaluările miniştrilor să fie făcute de liderii coaliţiei. Pe de altă parte, într-un interviu acordat Europa FM, Vlad Voiculescu a dat de înţeles că ar vrea să revină la conducerea Ministerului Sănătăţii, dat fiind faptul că nimeni nu s-a pronunţat împotriva acestui lucru, însă depinde doar de liderii coaliţiei, dacă vor accepta. Doar că liberalii nici nu vor să audă de un asemenea scenariu şi Florin Cîţu nu ar mai vrea să lucreze cu fostul ministru al Sănătăţii, susţin surse politice din echipa premierului pentru ziarul „Adevărul”. 

Nouă gafă la Ministerul Sănătății

Ministerul Sănătății a publicat din greșeală în Monitorul Oficial o listă cu 500 de medici cu tot cu numerele lor de telefon. Ministrul interimar al Sănătății, Florin Cîțu, a anunțat că retrage ordinul și-l va trimite fără anexa în care apare lista cu datele personale ale medicilor. „Ne vom uita la toate documentele care au fost emise în ultima perioadă, pentru că deja avem două documente, sau trei, unele dintre ele date în afara cadrului legislativ. Înțeleg că avem o problemă cu documente publicate în Monitorul Oficial cu numere de telefon, ceea ce este o nebunie... Trebuie să vedem ce s-a întâmplat timp de 4 luni de zile cu aceste documente”, a declarat premierul. Ordinul problematic a fost semnat pe 13 aprilie de Andreea Moldovan, fost secretar de stat în Ministerul Sănătății, dar publicat în Monitorul Oficial pe 15 aprilie. 

Însă, pe lângă solicitările referitoare la schimbările din Guvern, formaţiunea condusă de Barna şi Dacian Cioloş a continuat atacurile în cascadă la adresa lui Florin Cîţu, dar şi transmiterea în spaţiul public a unor documente din Ministerul Sănătăţii. Ultima mare dispută între USR-PLUS şi premier a fost legată de faptul că Andreea Moldovan (secretar de stat demis de Florin Cîţu) şi Vlad Voiculescu ar fi luat decizia constituirii unui grup tehnic de lucru în vederea verificării modalităţii de raportare a datelor referitoare la infecţia cu virusul SARS-CoV-2, dar care nu a avut loc respectând normele legale.

Probleme la registratură

Liviu Iolu, membru al Consiliului Naţional al PLUS, a publicat documentul plecat de la cabinetul Andreei Moldovan, despre care susţinea că ar fi fost trimis lui Florin Cîţu pe 12 aprilie, dar şeful Executivului l-ar fi ignorat. Guvernul a precizat, printr-un comunicat, faptul că la cabinetul prim-ministrului, la Registratura Generală şi la Secretariatul General al Guvernului nu a fost înregistrat niciun document cu acest subiect, dar şi că va începe o cercetare privind „atribuirea falsă a caracterului oficial”. Pe de altă parte, un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii a subliniat că sub numărul de înregistrare din documentul lansat în mediul public de Liviu Iolu sunt două acte din minister, nu doar unul. Documentul problematic este trecut în „Registrul ieşire-intrare” al cabinetului lui Moldovan în josul paginii, dar cu un scris diferit faţă de toate celelalte documente trecute „în format letric, de mână, nu în format electronic”.

Cătălin Drulă, pe lista neagră a lui Cîţu

În şedinţa conducerii PNL de luni, premierul Florin Cîţu a anunţat că la următorul atac al unui membru al Guvernului la adresa şefului Guvernului, acesta va fi demis fără a sta pe gânduri şi fără vreo evaluare, susţin surse din conducerea partidului pentru „Adevărul”. Precizarea era făcută după ce a fost întrebat dacă şi Cătălin Drulă va fi demis. Cu toate acestea, în faţa presei, Cîţu s-a înmuiat şi a punctat faptul că demiterile vor fi pe bază de evaluări, în timp ce preşedintele PNL, Ludovic Orban, a subliniat că toţi cei care vor să critice Guvernul ar face bine să plece de bunăvoie din funcţie.

Replica a venit de la unul dintre liderii USR-PLUS. „Toată lumea ar trebui să respire profund de mai multe ori. Cătălin Drulă nu pleacă nicăieri. Nu se poate guvernare cu USR-PLUS fără Cătălin Drulă. România este o democraţie din UE, nu este nici Coreea de Nord, nici Iran, Azerbaidjan sau alte state din lumea a treia. Pot exista opinii divergente, critici, nuanţe în anumite abordări, dar aceste lucruri fac parte din exerciţiul democratic”, a declarat deputatul Iulian Bulai, vicepreşedinte al USR-PLUS.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările