Tensiuni între ministerele din Guvern. Miza disputei: funcţionarii cu experienţă pe gestionarea banilor europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcel Boloş (stânga) şi Cseke Attila (dreapta), şefii de la MIPE şi Dezvoltare FOTO Mediafax / Colaj Adevătul
Marcel Boloş (stânga) şi Cseke Attila (dreapta), şefii de la MIPE şi Dezvoltare FOTO Mediafax / Colaj Adevătul

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, condus de Marcel Boloş (susţinut de PNL), vrea să preia mai multe direcţii din cadrul Ministerului Dezvoltării, cu tot cu personal, lăsând fără aproape o cincime din capacitatea de lucru instituţia condusă de Cseke Attila (UDMR). În urmă cu câteva zile, Dezvoltarea pusese în transparenţă publică o OUG prin care să lege de glie funcţionarii publici, tocmai pentru a evita pierderile de personal.

Mai precis, MIPE a publicat la jumătatea săptămânii trecute un proiect de ordonanţă de urgenţă „pentru consolidarea capacităţii administrative a Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene de gestionare a programelor operaţionale”. Încă din primul articol apare prevederea că preia de la Dezvoltare „activitatea, structura şi personalul încadrat la Direcţia Generală Programe Europene Capacitate Administrativă şi la Direcţia Generală Program Operaţional Regional”.

De altfel, în nota celor de la MIPE se subliniază că neadoptarea OUG  ar duce la întârzieri în pregătirea operaţionalizării programelor operaţionale de la nivelul MIPE; reducerea ritmului de absorbţie prin nepregătirea corespunzătoare a portofoliului de proiecte pentru perioada de programare 2021-2027; pierderea expertizei acumulatele/nevalorificarea corespunzătoare a expertizei personalului  Direcţiei Generale Programe Europene Capacitate Administrativă şi a Direcţiei Generale Program Operaţional Regional

„O primă discuţia privind transferul a avut loc. Dacă se va aproba, vedem. Eu sper să fie o decizie înţeleaptă. E vorba de două programe de importanţă naţională”, a precizat Marcel Boloş pentru „Adevărul”. Mai mult, ministrul Proiectelor Europene a subliniat că instituţia pe care o conduce nu vrea să iasă din instituţiile publice oamenii cu experienţă: „Nu trebuie să pierdem niciun om, dar mai ales pe cei cu experienţă. Avem 80 de miliarde de atras”, fiind de părere că prin acest transfer va avea loc o mai bună gestionare a fondurilor europene. Ministrul nu a putut da detalii exacte referitoare la cifra la zi a funcţionarilor publici pe cale să fie transferaţi de la Dezvoltare la MIPE, dar a punctat faptul că numărul total al posturilor este de 176.

Legarea de glie a funcţionarilor

Dată fiind actuala organigramă a Ministerului Dezvoltării, instituţia condusă de Cseke Attila ar urma să rămână fără aproape un sfert de posturi, în condiţiile în care în prezent are 920, fără cele ale demnitarilor (ministru, secretarii de stat şi subsecretarii de stat) şi cabinetelor acestora. Cseke Attila a încercat să oprească exact situaţia plecării de personal calificat din ministere, aşa că în urmă cu aproape o săptămână instituţia sa venise cu un proiect de modificare a Codului Administrativ, astfel încât un funcţionar public să nu se mai poată transfera în altă instituţie publică fără acordul şefului entităţii unde funcţionarul e angajat prin concurs.

În prezent, un funcţionar se poate transfera dacă are acordul şefului entităţii unde vrea să meargă. Prin modificarea Codului Administrativ, ministrul UDMR încerca să oprească situaţii ca la Dezvoltare, unde în ultimele luni au tot plecat oameni spre alte ministere, iar acum se pregăteau să plece mai ales cei de pe două programe care se ocupă cu fonduri europene. 

Cseke Attila nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere referitor la modificările care ar putea avea loc la nivel de ministere.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite