Tăriceanu, ALDE şi jocul lor de-a alba-neagra

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mi s-ar părea complet nepotrivit şi curată pierdere de vreme să mă mai ocup încă o dată de abisurile psihologiei d-lui Călin Popescu-Tăriceanu.

E cum nu se poate mai inutil să mai analizez şi astăzi cauzele în virtutea cărora el, dl. Varujan Vosganian, dar şi ceilalţi membri ai conducerii ALDE au decis că tocmai acum ar fi sosit momentul ca partidul lor, care la alegerile europarlamentare de abia dacă a colectat 4% din voturi, ar fi fost îndrituit să formuleze condiţii maximale a căror îndeplinire ar fi condiţionat rămânerea la guvernare. Condiţii care, pe româneşte spus, erau echivalentul unui şantaj pe faţă. Josnic, mizer şi fără miză.

La fel de inutil ar fi să ne mai întrebăm în urma căror procese de gândire dl. Tăriceanu a ajuns la concluzia că am avea de-a face cu o guvernare impotentă, guvernare la care ALDE este parte. Şi pe care ar fi trebuit să o întărească o restructurare căreia d-na Dăncilă i-a răspuns doar cu promisiunea unei remanieri. Poate chiar şi cu încă câţiva posmagi în plus pentru oamenii manechinului de odinioară de la APACA. Şi aceasta fiindcă nimic notabil nu s-a schimbat nici în logica, nici în stilistica guvernării după şocurile succesive încasate de aceasta în zilele de 26 şi 27 mai. Guvernarea a rămas aceeaşi cu sau fără dl. Liviu Nicolae Dragnea la timona PSD. Diletantă, neprofesionistă, defectivă de o viziune de ansamblu. Care, după circul de ieri, pare încă şi mai mocirloasă.

Aşa că, dacă dl. Tăriceanu şi ceilalţi domni şi doamne din conducerea ALDE ar fi fost cu adevărat serioşi, dacă ar fi fost cu în mod real preocupaţi de viitorul ţării, mai mult ca sigur că ar fi votat căderea guvernului condus de d-na Viorica Dăncilă cu ocazia moţiunii de cenzură de la sfârşitul trecutei sesiuni parlamentare. Nu ar fi aşteptat sfârşitul lunii august spre a simula luarea de distanţe faţă de PSD şi aceasta doar pentru a se afla pur şi simplu în treabă.

Prin tot ceea ce a făcut în ultimele zile, dl. Tăriceanu s-a dovedit un om politic epuizat, care, în cele din urmă a ales ca el şi partidul să stea pe locurile de dinainte stabilite. Ceea ce însă nu înseamnă deloc că liderul ALDE nu a ajuns de-a dreptul caraghios . Şi nu oricum, ci mult peste marginile iertate, pierzându-şi până şi ultimul dram de credibilitate. Doar comunicatul dat aseară publicităţii de şefii coaliţiei îl egalează la capitolul caraghioslâc pe dl.Popescu- Tăriceanu.

Dacă aseară ALDE ar fi decis părăsirea guvernării, cel puţin până după alegereile prezidenţiale, adică până în primele luni ale anului 2020, atunci când situaţia politică a ţării se va reseta complet, România ar fi fost condusă de un guvern minoritar PSD. Cu doamna Viorica Vasilica Dăncilă în chip de prim-ministru. Guvern mai mult sau mai puţin pe faţă susţinut atât de ALDE cât şi de parlamentarii UDMR.

Sigur, Opoziţia nu ar fi avut ce face şi la începutul viitoarei sesiuni parlamentare ar fi introdus  o moţiune de cenzură. Ar fi avut aceasta vreo şansă de a trece? Puţin probabil. ALDE, rămas fără miniştri, ar fi făcut pe niznaiul, ar fi jucat la cacealma, la două capete, ar fi practicat jocul de-a alba-neagra fiindcă în nici un caz nu şi-ar fi retras oamenii din structurile de putere locală  şi nici nu şi-ar fi asumat riscul ca aceştia să fie alungaţi de acolo. Căci doar aşa vor avea pe mai departe acces la fonduri şi numai astfel îşi vor putea îngădui luxul de a mai spera că va avea un minim succes la alegerile programate pentru anul viitor.

UDMR a afirmat zilele trecute prin vocea d-lui Korodi Attila că nu va intra sub nici o formă la guvernare ceea ce nu exclude însă defel ipoteza că, la momentul potrivit, dl. Kelemen Hunor nu ar fi anunţul că reprezentanţii în Parlament ai formaţiunii pe care o conduce vor vota moţiunea de cenzură după cum le va dicta conştiinţa. Ceea ce tot susţinere a PSD înseamnă.

Poate că Pro România ar fi votat  de data aceasta în cu totul alt chip decât a făcut-o la sfârşitul trecutei sesiuni parlamentare fiindcă între timp s-a acutizat conflictul dintre d-na Dăncilă şi dl. Ponta. Unde mai pui că sunt în PSD destule voci care susţin că ar fi fost preferabilă intrarea partidului în Opoziţie, aşa că fostul preşedinte al partidului ar fi fost scutit de cine ştie ce mari dileme morale. Aceasta, dacă le-a avut vreodată.

Deocamdată, ALDE rămâne la guvernare. PNL nu va avea ce face şi va depune moţiunea de cenzură.  Iar mai departe filmul va decurge cum vi l-am rezumat mai sus. Cu PSD la guvernare cel puţin până după Prezidenţiale.

Comentariu publicat concomitent pe site-ul contributors.ro şi pe blogurile adevărul.ro

 

 

 

 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite