Surse: cine se luptă pentru şefia Senatului în era post-Meleşcanu. PSD, la mâna puciştilor din ALDE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grupul PSD din Senat numără în acest moment 70 de persoane, în condiţiile în care majoritatea e de 69 de voturi. Practic, dacă s-ar respecta aritmetica de partid, PSD ar impune succesorul lui Teodor Meleşcanu. Însă printre cei 70 de senatori se numără şi 7 traseişti. Dacă cei 7 vor schimba din nou tabăra, PNL ar putea instala viitorul şef al Senatului, în caz că nu se ajunge la alegeri anticipate.

Pe site-ul Senatului, grupul PSD numără oficial 69 de aleşi, la care se mai adugă Emanuel Botnariu, parlamentarul controlat de Gabriela Firea, care s-a întors zilele trecute în partid. În total: 70 de senatori. Majoritatea e de 69 de voturi. Însă din grupul PSD fac parte nu doar senatori social-democraţi, ci şi o parte dintre parlametarii ALDE care s-au rupt de Călin Popescu Tăriceanu. Printre ei: Teodor Meleşcanu, Daniel Zamfir, Ionuţ Sibinescu, Scralat Iriza şi Ilie Niţă. Grupul PSD mai conţine un traseist de la PMP (Ion Ganea) şi unul de la PNL (Siminica Mirea). Dacă tragem linie, PSD se bazează efectiv pe 63 de voturi, însă ar mai putea primi sprijin din partea independenţilor Adrian Ţuţuianu şi Emanoil Savin, plecaţi din PSD, însă aflaţi în relaţii cordiale cu Marcel Ciolacu.

Titus Corlăţean, Robert Cazanciuc şi Şerban Nicolae vor şefia Senatului 

Aşadar, pe actuala configuraţie, PSD ar avea nevoie de încă patru voturi din tabăra celor 7 senatori transferaţi de la alte partide. Printre senatorii PSD care râvnesc la a doua funcţie în stat se numără Titus Corlăţean, Robert Cazanciuc şi Şerban Nicolae, susţin surse politice pentru „Adevărul“.

De partea cealaltă, liberala Alina Gorghiu va încerca să obţină din nou funcţia de preşedinte al Senatului, după ce, în toamnă, a fost învinsă de Teodor Meleşcanu. Surse liberale susţin că Alina Gorghiu va încerca să-i convingă pe foştii parlamentari ALDE care s-au reunit în grupul PSD, în frunte cu Daniel Zamfir, să treacă de partea PNL. În acest moment, grupurile PNL, USR şi UDMR numără 49 de membri. Grupul neafiliaţilor numără încă 18 membri, printre care se regăsesc senatori din ALDE şi PMP. De aici, Alina Gorghiu ar mai putea primi 15 voturi, deci ar mai avea nevoie să rupă încă cinci senatori din grupul PSD.

Alegerea noului preşedinte al Senatului depinde de moţiune de cenzură pe care PSD o va depune săptămâna viitoare. Dacă moţiunea trece, va fi primul pas spre alegeri anticipate. Dacă moţiunea pică, încep jocurile de culise pentru ocuparea fotoliului din fruntea Senatului.

Curtea Constituţională a României a decis că alegerea lui Teodor Meleşcanu în funcţia de preşedinte al Senatului s-a făcut nelegal. Concret, judecătorii constituţionali au stabilit că  Meleşcanu a fost susţinut de PSD ca fiind din partea grupului ALDE, în vreme ce ALDE l-a exclus. Preşedintele Senatului a anuţat că nu demisionează

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite