Strategia PSD pentru amânarea revenirii la alegerea primarilor în două tururi

Strategia PSD pentru amânarea revenirii la alegerea primarilor în două tururi

PSD-ul condus de Marcel Ciolacu recurge la toate metodele posibile pentru împiedicarea revenirii la alegerea primarilor în două tururi. FOTO Mediafax / Alexandru Dobre

PSD e gata să împingă votarea moţiunii de cenzură pentru peste două săptămâni. În caz de eşec, urmează atacarea la CCR, unde consideră că vor câştiga. În schimb, Guvernul pregăteşte OUG pentru alegerea primarilor în două tururi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Social-democraţii au depus moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban la o zi după angajarea răspunderii, dar au de gând să recurgă la mai multe proceduri pentru amânarea
revenirii la alegerea primarilor în două tururi, lucru care i-ar face să piardă câteva sute de primari
la locale.
 
Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a recunoscut faptul că PSD nu se gândeşte să urmeze termenii procedurali din Constituţie, preferând o altă interpretare. „În maxim cinci zile de la depunere se citeşte, iar apoi nu mai repede de trei zile, deci se poate mai mult de aceste trei zile, trebuie dezbătută şi votată. Nu se va întârzia foarte mult. Trebuie să începem activitatea în Parlament şi să găsim o dată pentru a demite acest Guvern toxic”, a punctat social-democratul,
interpretând în felul propriu termenul constituţional de trei zile între momentul citirii moţiunii şi
cel al dezbaterii.
 
De altfel, PSD-iştii urmează să prezinte luni explicaţia amânării votului moţiunii de cenzură. În mod normal, moţiunea ar trebui să fie dezbătută şi votată joia viitoare. Însă social-democraţii vor să tragă de timp până spre 10-11 februarie. Potrivit unor surse politice, variantele luate în calcul sunt fie alegerea a zilei de joi pentru dezbatere, iar la câteva zile să fie şi votul pe moţiune, fie direct amânarea cu aproape o săptămână a dezbaterii şi votului. O amânare aşa de mare a mai avut loc exact la moţiunea de cenzură care a dus la înlăturarea Guvernului Dăncilă. Pe 3 octombrie a avut loc citirea moţiunii, iar pe 10 octombrie au avut loc dezbaterea şi votul care i-a scos pe social-democraţi de la guvernare.
 

Pasul următor, atac la CCR

 
PSD e pregătit şi pentru varianta în care nu reuşesc să trântească în Parlament Guvernul. Adică atacarea la CCR a angajării răspunderii, mai ales că judecătorii constituţionali a dat dreptate partidului condus de Marcel Ciolacu pe alte două legi trecute prin această procedură, pe considerentul că în Parlament existau proiecte de lege exact pe problematica pe care avea loc angajarea răspunderii. Surse politice susţin că social-democraţi mizează pe faptul că în cazul atacării la Curte, decizia ar putea fi împinsă spre luna martie, ceea ce ar putea să îi facă pe liberali să dea o ordonanţă de urgenţă cu mai puţin de trei luni de data alegerilor.
 
În schimb, Ludovic Orban a avertizat că Guvernul nu va ezita să dea şi OUG pentru alegerea primarilor în două tururi. „Românii trebuie să ştie: este constituţional ce facem noi şi anume că ne-am angajat răspunderea ca să rezolvăm o problemă ca să venim în întâmpinarea unei voinţe clare a oamenilor? Dacă CCR ar putea să decidă că ar fi neconstituţională angajarea răspunderii pe această lege, îmi pare rău, dar găsim alte soluţii. Dăm OUG. Dacă angajarea răspunderii e neconstituţională, atunci apelăm la OUG, că văd că până acum ordonanţele de urgenţă au scăpat controlului constituţional”, a spus premierul, într-o intervenţie la Realitatea Plus.
 

Varianta de rezervă

 
Surse politice susţin că Guvernul e pregătit să dea o ordonanţă de urgenţă pentru legislaţia electorală şi în intervalul dintre citirea moţiunii şi cel al votului final, aceasta fiind o soluţie de rezervă, în cazul în care liberalii vor avea semnale că vor fi demişi. Logica guvernanţilor: în cazul demiterii echipei Orban, în perioada de interimat, premierul demis nu ar mai avea voie să dea ordonanţe de urgenţă. Singurele metode de împiedicare a efectelor OUG ar fi contestarea la CCR de către Avocatul Poporului sau respingerea în Parlament, dar acest ultim proces este anevoios.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările