Stenograme. Cum au respins liderii PSD alianţa cu ProRomânia. Dăncilă: Ponta n-a învăţat nimic. A rămas arogant. Nu mai dăm ministere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii PSD au respins ferm cooptarea Pro România la guvernare. „Pe Ponta îl ştim cu toţii: lipsă de caracter“, a spus Paul Stănescu în ultima şedinţa a CEx, potrivit unor stenograme obţinute de „Adevărul“. Social-democraţii susţin că Ponta şi-a propus să destructureze PSD şi să formeze un nou guvern alături de ALDE după prezidenţiale. PSD încearcă să salveze alianţa cu Tăriceanu, însă e pregătită şi varianta de rezervă: guvern minoritar.

Mai mulţi lideri PSD i-au transmis Vioricăi Dăncilă să nu se alieze sub nicio formă cu Victor Ponta, chiar dacă riscă să piardă guvernarea. Ponta este acuzat de foştii colegi de partid că vrea să îngroape PSD, cu scopul de întări ProRomânia. ”Planul lui Ponta e să pună mâna pe infrastructra PSD pentru a creşte propriul partid. Dacă Ponta intră în Guvern, PSD se rupe imediat. Marea noastră problema în momentul de faţă e ProRomânia, care va transfera tot mai mulţi parlamentari şi va face jocurile în toamnă, după alegerile prezidenţiale”, susţin surse din conducerea PSD pentru „Adevărul“. 

De altfel, la negocierile cu Viorica Dăncilă pentru intrarea ProRomânia la guvernare, Ponta a cerut patru ministere cu greutate: Finanţele, Internele, Educaţia şi Transporturile, susţin surse politice pentru Adevărul. Ponta a cerut restructurarea Guvernului, astfel încât PSD să mai rămână cu 10 portofolii, iar ALDE şi ProRomânia să  primească 9 ministere. Premierul Viroica Dăncilă a refuzat şi apoi a cerut un vot în CEX pentru o alianţă cu Ponta. Cei mai mulţi liderii locali ai PSD au refuzat categoric colaborarea cu ProRomânia. Iată cum au decurs discuţiile din CEX, potrivit unor stenograme obţinute de Adevărul: 

Lia Olguţa Vasilescu: Dăm prea multă atenţie pentru ProRomânia, care  ne-a furat parlamentari şi abia a trecut de 5% la europarlamentare. Ştim noi cum au trecut pragul şi vom demonstra în Comisia de anchetă“.

Paul Stănescu: „Pe Ponta îl ştim cu toţii: lipsă de caracter“. 

Viorica Dăncilă: „Am avut o discuţie cu Ponta, dar nu a fost cum am vrut, pentru că a cerut ca ProRomânia şi ALDE să aibă 9 ministere, iar PSD să rămână cu 10. ALDE nu iese de la guvernare, dar e posibil să facă alianţă cu ProRomânia şi o să fie ciudat. Ponta a pierdut alegerile în 2014 fiind arogant. Nu a învăţat nimic. A rămas la fel. Am să-l rog pe Tăriceanu să dea un mesaj de unitate. Dacă ALDE vrea să plece de la guvernare, să o facă şi să răspundă în faţa electoratului. Ministere nu mai dăm. Sper ca responsabilitatea faţă de ţară să primeze şi să rămână la guvernare“. 

Potrivit surselor citate, liderii PSD sunt pregătiţi şi pentru ieşirea ALDE de la guvernare. „Toată lumea va fi concentrată pe campania electorală, deci tot Guvernul PSD va rămâne până-n decembrie, chiar dacă ALDE trece în Opoziţie. PNL va depune moţiune de cenzură după alegeri. Oricum sunt şanse foarte mici să rămână actualul Guvern chiar dacă ALDE rămâne alături de noi. Rezultatul la prezidenţiale va decide şi viitoarea majoritate parlamentară”, susţin surse politice pentru „Adevărul“.

În acest timp, Victor Ponta încearcă să transfere cât mai mulţi senatori şi deputaţi de la PSD, astfel încât să decidă viitoarea majoritate parlamentară după alegerile prezidneţiale. Planul lui Ponta e formarea unui Guvern condus de un premier ProRomânia, susţinut de ALDE şi bucăţi din PSD, în condiţiile în care Viorica Dăncilă are zilele numărate în fruntea social-democraţilor.  Ponta crede că are şanse mari să intre la guvernare, pentru că PNL nu poate strânge o majoritate parlamentară, mai ales că USR refuză să intre la guvernare până la alegerile din decembrie 2020. 

Premierul Viorica Dăncilă pregăteşte o remaniere guvernamentală pentru luna septembrie. „Evaluarea miniştrilor nu o facem în funcţie de partid, evaluarea o facem în funcţie de activitatea pe care au desfăşurat-o. Nu am terminat încă evaluarea şi cred că această evaluare trebuie să o discut cu partenerii de coaliţie. Avem în ambele partide miniştri care trebuie să plece şi miniştri care trebuie să rămână, dar cred că aceste lucruri trebuie să le stabilim în interior”, a spus Dăncilă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite