Să trezim Europa!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În 1918, Europa ieşea sfârşită dintr-un război sângeros care făcuse ravagii în rândul populaţiei şi nu rezolvase cu adevărat tensiunile care o afectau. În 1939, un nou conflict izbucnea pe fondul crizei moştenite şi al creşterii fascismului.

A fost nevoie de decenii lungi de eforturi şi compromisuri pentru ca noi generaţii să poată propune europenilor ceea ce liderii somnambuli din timpul a două războaie mondiale le refuzau: o Europă a păcii, a prosperităţii şi a libertăţii.

Un secol mai târziu, în timp ce continentul nostru se confruntă din nou cu polarizări şi imobilism, refuzăm să fim o generaţie adormită. Trebuie să facem ceva acum sau proiectul european îşi va pierde avântul. Mai rău: ar putea fi asfixiat de lideri populişti, pentru care Uniunea Europeană este o anomalie a Istoriei, o anomalie ce trebuie distrusă.

Cu opt luni înainte de alegerile ce vor permite cetăţenilor din 27 de ţări să aleagă Europa pe care o vor, lansăm aşadar un apel: propunem să refondăm Europa pentru a  răspunde aşteptărilor cetăţenilor şi a propune noi idei pentru proiectul european.

Europa de azi pare prea des depăşită de provocările cărora trebuie să le facă faţă, fie că ţin de ecologie, de economie sau de migraţie. Este depăşită de aşteptările cetăţenilor, care cer mai puţine reguli şi mai multă acţiune. Este depăşită de angajamente pe care nu le mai poate respecta pentru că îi lipseşte o viziune comună şi un mod de lucru performant.

Speranţa europeană nu este, totuşi, pierdută: ea doarme. Ultimele reforme din domeniul muncii detaşate sau al apărării arată că Europa poate în continuare să progreseze atunci când voinţa politică reuneşte europenii în jurul unui proiect clar şi ambiţios. În ce priveşte sistemul de taxare a sectorului digital, suntem la început de drum, dar ştim că singura posibilitate este să avem o soluţie europeană. Discursul de la Sorbona al preşedintelui Macron, lansat acum un an, conţine acest mesaj: ţine de noi, azi, să schimbăm ziua de mâine.

Nu este de ajuns doar să depăşim complet diviziunile ce caracterizează politica europeană de peste 40 de ani şi care au dus la impasul actual – sau să reamintim cu tărie că Viktor Orban, Le Pen, Salvini şi alţii ca ei nu ştiu decât să incrimineze Uniunea Europeană pentru toate relele din lume, fără a veni cu ceva constructiv, fără a se pune de acord pe un răspuns pentru aceste probleme. Noi trebuie să propunem răspunsul.

Proiectul nostru de refondare este clar. În locul ameninţărilor de „curăţenie masivă” (de migranţi, inclusiv români, n.r.) ale lui Salvini sau de a ne „scăpa de Islam” ale AfD sau chiar de „a termina cu Europa” ale doamnei Le Pen, noi ne revendicăm cu mândrie valorile fondatoare ale păcii, libertăţii, prosperităţii şi solidarităţii. În locul încercărilor de a pune botniţă justiţiei sau opoziţiei, noi revendicăm respectarea strictă a statului de drept şi a instituţiilor democratice. În locul unui continent divizat şi slăbit, ţinut la mila celorlalte puteri mondiale, noi revendicăm o Europă suverană care acţionează cu putere în cazurile în care eforturile unei ţări izolate sunt insuficiente: politica economică şi monetară, securitatea şi apărarea, tranziţia ecologică şi agricolă, politicile sociale, migraţia şi integrarea sau revoluţia digitală.

Iată de ce metoda noastră este clară. Suntem hotărâţi să nu ne dăm înapoi de la nimic. Suntem gata să reformăm tratatele europene, dacă refondarea Europei o va cere. Suntem decişi să avansăm în ciuda blocajelor, fiecare în ritmul său. Vrem o Europă mai puternică, împreună, care să fie deschisă celor care vor să i se alăture în timp. Suntem determinaţi să depăşim structurile partizane existente, dacă ele vor deveni obstacole. Ne angajăm ca această refondare a Europei să fie lansată de către bărbaţi şi femei reprezentativi pentru ţările lor, din Vest la fel ca din Est, din Nord şi din Sud, pasionaţi de Europa şi decişi să se implice în acest proces istoric – spre deosebire de cei care se mulţumesc să critice sau să fie simpli figuranţi.

Ne rămân aşadar opt luni pentru a convinge, fiecare în ţările noastre, că Europa merită acest nou proiect şi că cetăţenii merită această nouă Europă. Opt luni. Este timpul de care avem nevoie pentru a propune calea trezirii europene!

Mesaj semnat de Dacian Cioloş (preşedinte al Mişcării România Împreună, ex-prim-ministru al României, fost comisar european), Christophe Castaner (delegat general al Le Republique En Marche), Guy Verhofstadt (ex-prim-ministru al Belgiei), Matteo Renzi (senator şi ex-prim-ministru al Italiei), Albert Rivera (preşedinte al Ciudadanos), Joseph Muscat (preşedinte al Partidului Laburist şi prim-ministru al Maltei), Alexander Pechtold (şef politic al Democraten 66 din Olanda)

26 septembrie 2018

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite