Puterea schimbă garda de la CNA. Cine are prima şansă să preia şefia instituţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Coaliţia amână votul din Parlament în ceea ce priveşte noii membri ai CNA. FOTO Inquam Photos / George Calin
Coaliţia amână votul din Parlament în ceea ce priveşte noii membri ai CNA. FOTO Inquam Photos / George Calin

Comisiile de cultură din Parlament au validat candidaţii propuşi de Putere pentru Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), patru la număr, ultimul cuvânt fiind al plenului reunit. Prin noile numiri, PNL, USR-PLUS şi UDMR vor avea majoritatea în instituţie, iar aceasta va putea să-şi reînceapă activitatea, după ce a fost blocată timp de aproape trei luni.

În urma votului membrilor comisiilor de specialitate din Parlament, au fost avizaţi favorabil candidaţii Valentin Jucan, Ionel Palăr, Mircea Toma şi Dorina Rusu, alături de supleanţii Dan Radu, Rareş-Lucian Niculescu, Valentina Postelnicu şi Oana-Cosmina Mihalache. Valentin Jucan a fost una dintre propunerile Guvernului, acesta fiind susţinut intens de organizaţia PNL Cluj, Jucan fiind fost purtător de cuvânt al CJ Cluj, condus de liberalul Alin Tişe. A doua propunere a Guvernului e fostul deputat Ionel Palăr, ex-preşedinte al PNL Bacău, care a ratat intrarea în Parlament. Dorina Rusu, jurnalistă cu experienţă în presă şi în televiziune, a fost propunerea venită de la Palatul Cotroceni, în timp ce Mircea Toma, preşedinte al ActiveWatch şi jurnalist, a fost nominalizarea Parlamentului, atribuită politic USR-PLUS.

„Am încredere că cei patru noi membri se vor asigura de informarea corectă, respectarea legii şi a eticii jurnalistice în mass-media din România. La CNA vom avea o nouă majoritate. Sper eu, reformistă şi orientată spre soluţii!”, a afirmat deputatul USR-PLUS Iulian Bulai, preşedintele Comisiei de cultură din Camera Deputaţilor.

Leafă mare pentru cei din CNA

Activitatea CNA era blocată de la începutul lunii februarie, când expiraseră mandatele a patru din cei 11 membri ai instituţiei. Legea de funcţionare şi organizare a CNA prevede că pentru a putea fi ţinută o şedinţă a entităţii, trebuie să fie prezenţi cel puţin opt persoane, iar pentru a fi adoptată o decizie sunt necesare cel puţin şase voturi, adică jumătate plus unu din numărul total al membrilor CNA. În ceea ce priveşte banii primiţi de un membru al CNA, acesta încasează aproximativ 9.000 de lei lunar. Pe de altă parte, preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului, care este numit prin vot al Parlamentului, din rândul membrilor instituţiei, are rang de ministru şi un salariu pe măsură, adică încasează lunar în mână circa 13.500 de lei. Surse din conducerea PNL au declarat pentru „Adevărul” că favorită pentru şefia CNA este Cristina Pocora, fost deputat PNL şi membru al Consiliului din noiembrie 2018.  

Plenul de astăzi, amânat

Planul iniţial al Puterii era să convoace un plen reunit astăzi ca să valideze membrii CNA, însă conducerea Parlamentului a decis pentru moment să-l amâne, în condiţiile în care ar vrea să demită prin vot şi conducerile TVR şi Radio România, dar nu sunt finalizate toate negocierile în ceea ce priveşte noile numiri.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite