PSD, în derivă: Care sunt taberele care se bat pentru conducerea partidului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După trădările şi demiterea Guvernului în urma moţiunii de cenzură, în PSD începe lupta internă pentru putere. Deşi majoritatea liderilor s-au întrecut ieri în a da un mesaj unitar, taberele din PSD se pregătesc astăzi de bătălie în prima şedinţă CEx după moţiune.

După votul de ieri din Parlamentul României, niciun lider nu a cerut public demisia preşedintelui partidului, însă asta s-ar putea schimba astăzi, la CEx, unde s-ar putea cere un vot de încredere pentru Viorica Dăncilă. Situaţia nu este una uşoară pentru social-democraţi, întrucât Viorica Dăncilă este şi candidatul partidului la alegerile prezidenţiale. Astfel, există şi posibilitatea ca taberele să se unească şi să strângă rândurile în jurul Vioricăi Dăncilă pentru ca aceasta să piardă alegerile prezidenţiale şi să aibă cale uşoară la conducerea partidului.

O primă tabără este cea a preşedintelui Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, care de altfel declara ieri că în perioada următoare în PSD este nevoie de o reformă internă, şi că aceasta trebuie să aibă loc „fără trageri de timp”. Totodată, acesta este prieten cu lideri din Pro România precum Mihai Tudose sau Victor Ponta, şi pledeadeză pentru o alianţă cu formaţiunea acestora.

„Pentru PSD trebuie să urmeze o perioadă de reformă internă, care să ne permită să câştigăm viitoarele alegeri locale şi parlamentare. Nu cred că mai este momentul pentru analize, sondaje şi alte trageri de timp. Trebuie să trecem la ACŢIUNE!”, afirma Marcel Ciolacu ieri.

O altă tabără, care ar vrea să o elimine pe Dăncilă cât mai curând, este cea formată în jurul baronului de Olt, Paul Stănescu, care-i are alături pe Dumitru Buzatu, Gabriela Firea, şi Lia Olguţa Vasilescu. Aceştia vor pune în discuţie la CEx-ul de astăzi legitimitatea Vioricăi Dăncilă.

De altfel, Gabriela Firea scria vineri pe Facebook despre „renunţări” şi „jertfe”, cerându-i voalat Vioricăi Dăncilă se demisioneze de la şefia PSD.

„Numai prin renunţări şi jertfe a evoluat omenirea. Aşa şi cu oamenii, la nivel individual şi ca echipă... Doamne-ajută”, a menţionat Firea pe Facebook.

Cât despre Mihai Fifor şi restul aparatului guvernamental, aceştia vor încerca să facă scut în jurul Viorică Dăncilă, să o păstreze lider al PSD, în contextul în care aceasta este şi candidatul la alegerile prezidenţiale.

Contraofensiva lui Dăncilă

Totodată, la CEx-ul din seara asta, şi Viorica Dăncilă ar putea sări la gâtul lui Marcel Ciolacu şi Paul Stănescu. Concret, Viorica Dăncilă îi reproşează lui Marcel Ciolacu că nu a negociat cu parlamentarii ProRomânia – majoritatea racolaţi de la PSD. Potrivit unor surse politice, mai mulţi aleşi din partidul lui Ponta care au semnat moţiunea de cenzură au trimis semnale către PSD că sunt dispuşi să se răzgândească. Până la urmă, au votat alături de Opoziţie. Dăncilă se aştepta ca Ciolacu să rupă câteva voturi de la Ponta care să salveze Guvernul, la fel cum ProRomânia l-a ajutat să ajungă preşedintele Camerei Deputaţilor după arestarea lui Liviu Dragnea. Liderul PSD îl acuză pe Ciolacu că „vrea să pună PSD în braţele lui Victor Ponta”, susţin sursele citate.

Viorica Dăncilă crede că a fost trădată şi de Paul Stănescu, liderul PSD Olt, cu care e la cuţite. Motivul suspiciunii: deputatul ALDE Mihai Niţă. Aflat la cuţite cu Tăriceanu, Niţă ar fi sprijinit Guvernul Dăncilă, însă în final a votat moţiunea Opoziţiei. Paul Stănescu e cel mai influent politician din Olt, în timp ce Niţă a fost ales pe listele ALDE Olt, cei doi având o relaţie apropiată. În acest context, Viroica Dăncilă crede că Stănescu dinadins nu a negociat cu Niţă, tocmai pentru a pune umărul la debarcarea sa de la Palatul Victoria.

„A fost o diferenţă de doar cinci voturi, în condiţiile în care am avut patru trădători pe faţă de la PSD, plus alţii cu care se putea negocia de la ALDE şi ProRomânia. Dacă Ciolacu şi Stănescu s-ar fi implicat, moţiunea n-ar fi trecut”, susţin surse din conducerea PSD pentru Adevarul.

Social-democraţii se reunesc astăzi, începând cu ora 18.30, în şedinţa Comitetului Executiv Naţional, convocată de Viorica Dăncilă după căderea Guvernului de ieri.

Surse. A început măcelul în PSD. Cine sunt cei doi lideri pe care Viorica Dăncilă îi acuză de trădare

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite