Proiectul de lege care prevede cote de gen la parlamentare naşte tensiuni pe scena politică. Prună: „Femeile nu au nevoie de legi speciale”/ Presadă: „Incredibilă impostură”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputata USR Cristina Prună este de părere că femeile nu au nevoie de legi speciale pentru a intra în Parlament. FOTO: Facebook
Deputata USR Cristina Prună este de părere că femeile nu au nevoie de legi speciale pentru a intra în Parlament. FOTO: Facebook

Proiectul de lege care introduce cote de gen la alegerile parlamentare, trecut recent de Senat, a născut dispute între Cristina Prună şi o fostă membră a USR. După ce a transmis că femeile „nu au nevoie de legi speciale” pentru a reuşi în politică, Prună a fost dur criticată de Florina Presadă, care a acuzat-o că a fost „valetul de serviciu al conducerii” pentru a-şi asigura un loc la parlamentare.

„Femeile nu au nevoie de legi speciale cum este cea privind cotele de gen pe listele parlamentare care a trecut de Senat. Este o lege greşită din multe puncte de vedere. Femeile pot ţine steagul sus şi fără legi special create pentru ele. Au demonstrat asta deja la toate nivelurile şi chiar şi în politică.

Sunt femeie şi ştiu că în politică poate să pară mai greu să răzbeşti din cauza prejudecăţilor şi mitocăniei. Ştiu cum este să lupţi. Am fost şi sunt acolo. Dar tocmai din cauza asta nu era nevoie de o lege specială care să impună cote de gen pentru parlamentari”, a scris Cristina Prună, luni, pe Facebook, precizând că legea care a trecut de Senat „este o palmă dată tuturor femeilor care nu vor tratament preferenţial ci egal”.

Prună a mai precizat că astfel de iniţiative „dau apă la moară celor care spun că femeile nu se pot lupta de la egal la egal cu bărbaţii în orice domeniu”. „Nu avem nevoie de avantaje electorale. Nu avem nevoie de legi speciale. Nu avem nevoie de privilegii. Nu avem nevoie de nicio discriminare”, a mai spus aceasta. 

Replica a venit din partea Florinei Presadă, o fostă membră a USR, care a demisionat din partid anul trecut. Presadă le-a îndemnat pe femei să nu accepte lecţii de la Cristina Prună, pe care a cuzat-o că a fost „valetul de serviciu al conducerii” USR pentru a-şi asigura un loc la parlamentare. 

„Fix femeia care a fost unul dintre cei mai obedienţi soldaţi ai găştii Barna pentru a-şi asigura un loc eligibil pe listele de la parlamentare a găsit de cuviinţă să vorbească despre meritocraţie, argument suprem împotriva cotelor de gen. Incredibilă impostură. Doamnelor, vă rog să nu acceptaţi lecţii de la persoane care cred că a răzbi în politică înseamnă să fii valetul de serviciu al conducerii sau să preiei indicaţii de vot de mai sus. La un moment dat, şi Viorica Dăncilă credea că a izbândit.

Cotele de gen pot fi instrumentul pentru a asigura egalitate de şanse pentru toată lumea, mai ales pentru cele care n-au loc de Dăncile, şi spun asta cu cea mai mare tristeţe. Susţin cotele de gen, vedem că numai astfel reuşim să avem o reprezentare politică cât mai corectă. Trebuie doar să ne uităm la fotografiile din guvern şi parlament pentru a constata că în cei 30 de ani de democraţie nu am făcut suficient pentru asta”, a scris Florina Presadă, marţi, pe pagina sa de Facebook. 

  Reprezentarea femeilor în politică este catastrofală

Şi deputatul USR Mihai Poliţeanu a reactionat, precizând că problema slabei reprezentări a femeilor în politică „nu se rezolvă de la sine”. „Reprezentarea femeilor în politică este catastrofală. La absolut toate partidele, inclusiv la cel din care provin eu. 83% dintre parlamentari sunt bărbaţi. (...)

Am citit o tâmpenie adineauri ca femeile au doar nevoie de nişte încurajări să se bată cu bărbaţii şi, gata, e rezolvată problema. Rar idioţenie mai mare. Problemă nu se rezolvă de la sine, oricât am crede că mâna invizibilă aşează lucrurile în ordinea cea mai bună posibil. E mai complicat de atât”, a precizat deputatul, făcând referire la mesajul deputatei USR Denisa Neagu, care, într-un răspuns pentru Cristina Prună, a precizat că femeile pot reuşi şi fără cote de gen. „Avem nevoie doar de încurajare din când în când”, a spus aceasta. 

Problema cotelor de gen vine după ce senatorii au adoptat, luni, un proiect lege care prevede că pe listele de candidaţi pentru Camera Deputaţilor şi Senatului trebuie să fie minimum o treime femei, iar o parte dintre acestea să fie pe locuri eligibile. În prezent, doar 17% dintre parlamentari sunt femei, cu 2% mai puţin faţă de legislatura 2016-2020. For decizional este Camera Deputaţilor.

Vezi şi: Coaliţia de guvernare apasă pedala egalităţii de gen

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite