Proiectul de desfiinţare a SIIJ, adoptat de Camera Deputaţilor, după o şedinţă cu scântei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Alexandru Dobre / Mediafax
FOTO Alexandru Dobre / Mediafax

Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de desfiinţare a SIIJ, în calitate de prim for sesizat, în urma unor dezbateri aprinse. PSD, PNL, UDMR au votat „pentru”, în timp ce USR, AUR şi deputaţii Forţei Drepte s-au opus. Proiectul merge la Senat, care va avea ultimul cuvânt de spus.

Proiectul de lege a fost adoptat de deputaţi cu 205 voturi „pentru”. 90 de deputaţi au votat „împotriva” şi un deputat s-a abţinut de la vot.

Înainte de dezbateri, fostul ministru al Justiţiei, USR-istul Stelian Ion a cerut scoaterea de pe ordinea de zi a proiectului şi retrimiterea la comisie pentru o perioadă de trei săptămâni, afirmând că „cea mai mare parte a magistraturii nu acceptă acest mecanism”. „În transparenţa decizională a Guvernului nu s-a respectat termenul de 30 de zile. (...) În magistratură nu s-au întrunit acele adunări care să analizeze acest proiect, ministrul s-a consultat doar cu o parte a CSM”, a mai acuzat parlamentarul. Cererea USR a fost respinsă cu 81 de voturi „pentru” şi 139 „împotriva”, iar doi deputaţi s-au abţinut de la vot.

Fostul ministru a precizat că USR va sesiza CCR cu privire la proiectul de desfiinţare a SIIJ.

Şi fostul lider al liberalilor, Ludovic Orban,  a luat cuvântul în plenul Camerei Deputaţilor, afirmând că actuala coaliţie de guvernare merge pe o formulă propusă de UDMR. „Mi-a fost insultată inteligenţa prin vorbăria goală despre desfiinţarea SIIJ. Să le spunem românilor că nu se desfiinteaza. Se desfiinţează de formă şi de fapt, până la urmă se merge pe o formula, care este propusă de UDMR, acum că PSD sprijină acest nou SIIJ, este normal pentru că ei au inventat SIIJ ca nu cumva DNA şi DIICOT să poată să cerceteze pe competenţa specifică acestor parchete”, a transmis Orban.

Copreşedintele AUR, George Simion, a afirmat: „Cred că ar trebui să se decidă un pic USR, ba desfiinţează SIIJ, ba nu desfiinţează SIIJ”. Tot din AUR, deputatul Mucaciu Sorin Titus a condamnat faptul că în comisiile de specialitate a fost respins amendamentul său, ca interviurile să fie procurorilor să fie arhivate şi puse la dispoziţia cetăţenilor. „Mi-a facut o impresie deosebit de proasta sedinta de la comisie in care s-a vazut  cum votaţi domnilor de la PSD şi PNL”, a mai spus deputatul AUR. 

Simonis îl contrazice pe Stelian Ion: „Două treimi din CSM susţin proiectul”

Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis l-a contrazis pe fostul ministru al Justiţiei, afirmând că proiectul de lege are susţinerea magistraţilor. „Consiliul Suprem al Magistraturii, garantul justiţiei în România a votat cu 11 la 8 acest proiect, fără observaţii. Este primul proiect care este propus Parlamentului care întruneşte avizul Consiliului superior al Magistraturii. S-au spus minciuni că asociaţiile nu sunt de acord, trei din şase asociaţii ale magistraţilor susţin proiectul, două treimi din CSM susţin proiectul, votul dat de procurori şi judecători din CSM a fost 11 la 8, fără observaţii”, a declarat Alfred Simonis. 

Cătălin Drulă: „PSD, PNL şi UDMR aruncă justiţia în era Dragnea”

Preşedintele interimar al USR, Cătălin Drulă, a transmis, pe Facebook, un mesaj în care a criticat adoptarea proiectului de plenul Camerei Deputaţilor. 

„PSD, PNL şi UDMR aruncă justiţia în era Dragnea. Ce s-a întâmplat astăzi, în Camera Deputaţilor, este un atac frontal la Justiţia din România. Partidele toxice din Parlamentul României au forţat un vot în Camera Deputaţilor prin care mimează desfiinţarea SIIJ”, susţine fostul ministru, afirmând că actuala coaliţie de guvernare „nu au avut răbdare să aştepte opinia Comisiei de la Veneţia. Pentru că aceşti politicieni ştiu foarte bine că ceea ce au votat este contrar principiilor europene”.

Desfiinţarea SIIJ, pe agenda Coaliţiei până la finalul lunii martie 

În programul de guvernare, Cabinetul şi-a asumat că până la sfârşitul lunii martie iniţiativa va trece de Parlament.

Proiectul legislativ a primit raport de admitere în şedinţa Comisiei Juridice din 18 februarie, după ce a fost aprobat de cabinetul Ciucă în şedinţa Executivului din 14 februarie. 

Proiectul a fost pus în dezbatere publică la începutul anului. La acel moment, Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei, a precizat că, potrivit proiectului, vor fi desemnaţi 42 de procurori pentru preluarea dosarelor, iar măsurile aflate în proiectul de lege au fost agreate de toate partidele din coaliţia de guvernare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite