Raport de admitere pentru proiectul privind desfiinţarea SIIJ în Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul Secţiei Speciale pentru Anchetarea Magistraţilor FOTO Inquam Photos
Sediul Secţiei Speciale pentru Anchetarea Magistraţilor FOTO Inquam Photos

Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a votat vineri un raport de admitere pentru proiectul de desfiinţare a SIIJ. Proiectul a intrat în dezbatere parlamentară după ce a fost aprobat în şedinţa de luni a Guvernului.

18 membri ai Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor au votat „pentru” raportul de admitere a proiectului, iar şapte membri au votat „împotrivă”, potrivit Agerpres. 

Cabinetul Ciucă a aprobat, luni, într-o şedinţă online, proiectul de lege pentru desfiinţarea Secţiei Speciale pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. 

Proiectul a fost pus în dezbatere publică la începutul anului. La acel moment, Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei, a precizat că, potrivit proiectului, vor fi desemnaţi 42 de procurori pentru preluarea dosarelor, iar măsurile aflate în proiectul de lege au fost agreate de toate partidele din coaliţia de guvernare.

USR: Judecătorii CCR nu mai pot fi anchetaţi de DNA

„Ne-am întors în epoca Dragnea cu justiţia! Judecătorii CCR nu mai pot fi anchetaţi de DNA, dacă sunt suspectaţi de fapte de corupţie. Acest nouă formă de imunitate pentru judecătorii CCR a fost introdusă astăzi în legea Predoiu de reînfiinţare a Secţiei Speciale (SIIJ) de către majoritatea PSD-PNL-UDMR, la propunerea doamnei Steluta Cataniciu”, a scris deputatul USR Silciu Dehelean pe Facebook. 

Parlamentarul a explicat că decizia are mai multe implicaţii:

„-Se asimilează corpul judecătorilor CCR cu cel al magistraţilor. Ceea ce este absurd şi neconstituţional, dar nu-mi fac griji că legea ar putea pica la CCR. Judecătorii CCR NU sunt magistraţi, ei sunt numiţi de politicieni în aceste poziţii, mulţi dintre ei înşişi fiind politicieni precum Valer Dorneanu. CCR nu este instanţă de judecată, este un organism politico-juridic care are ca atribuţie protejarea ordinii constituţionale, atribuţie POLITICĂ. Vom sesiza Comisia de la Veneţia şi Comisia Europeană cu privire la acestă extrem de periculoasă pentru democraţie.

Curtea Constituţională devine total o instituţie controlabilă politic ca în perioada Iliescu.

-Se ştirbesc din nou atribuţiile DNA, aşa cum face de fapt întreaga lege Predoiu şi se împlineşte astfel dorinţa lui Liviu Dragnea. Practic DNA a devenit o formă fără fond.

-Se acordă o nouă superimunitate judecătorilor CCR după cea stabilită în legislatura trecută. Judecătorii Curţii Constituţionale nu pot fi urmăriţi penal, reţinuţi, arestaţi preventiv şi nici trimişi în judecată decât cu votul a două treimi dintre ei (6 din 9 judecători)”, a explicat parlamentarul. 

Silviu Dehelean mai argumentează că demersurile actualei coaliţii de guvernare se datorează în urma unui „dezgust” provocat de situaţia actuala pandemică, a „trădării” preşedintelui şi ascensiunea AUR. „De ce îşi permit să dacă toate mizeriile astea şi să arunce justiţia într-o nouă epocă întunecată? Pentru că nu mai există acea mobilizare socială entuziastă care să iasă în stradă pentru valori. Pandemia, trădarea lui Klaus Iohannis, apariţia şi ascensiunea AUR au produs dezgust şi îndepărtate de sfera acţiunii civice”, a mai completat parlamentarul. 

Desfiinţarea SIIJ, pe agenda Coaliţiei până la finalul lunii martie 

În programul de guvernare, Cabinetul şi-a asumat că până la sfârşitul lunii martie iniţiativa va trece de Parlament.

În prezent, în Parlament mai există un proiect de desfiinţarea a SIIJ, dar acesta este blocat la Comisia juridică din Senat, în condiţiile în care nu a existat consens privind forma finală a acestuia.

Proiectul urmează să intre săptămâna viitoare la dezbateri şi vot în plenul Camerei Deputaţilor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite