Preşedintele Academiei de Ştiinţe a Securităţii Naţionale, George Maior, prezintă concepte ce ar putea sta la baza Strategiei Naţionale de Apărare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul director SRI George Cristian Maior  FOTO Adevarul
Fostul director SRI George Cristian Maior  FOTO Adevarul

Proaspătul director al Academiei de ştiinţe ale Securităţii Naţionale, George Maior, a prezentat, miercuri, un document care instituţiei care îşi propune să fundamenteze ştiinţific şi critic conceptul de securitate extinsă, practic nucleul ideatic în jurul căruia este elaborată Strategia de Securitate Naţională.

Maior a menţionat faptul că această instituţie de învăţământ va aborda securitatea naţională nu doar din perspectivă militară, ci pe multiple dimensiuni care trebuie abordate integrat.


”Vedeţi cu toţii, din punct de vedere extern ameninţările cu care ne confruntăm astăzi fie că vorbim de ameninţări de tip geopolitic la estul graniţelor României, fie că vorbim de ameninţări asimetrice - în ceea ce priveşte terorismul, fie că vorbim de ameninţarea nouă, extrem de sofisticată şi complicată - mă refer aici la ameninţarea cibernetică. Vedem şi problemele interne  care afectează securitatea naţională a unei naţiuni, diverse vulnerabilităţi cu care se pot  confrunta statele astăzi şi care se reflectă asupra capacităţii statului de a reacţiona adecvat în faţa unor ameninţări de tipul menţionat anterior. Mă refer aici la problemele din administraţie, la chestiuni demografice, la chestiuni culturale, la chestiuni legate, bineînţeles, de corupţie, lucruri care trebuie tratate la nivelul politicilor statului pentru a avea, până la urmă, o stare de securitate naţională bună pentru cetăţeni, un stat puternic şi inteligent, apt să se exprime şi să negocieze în această lume complicată, în favoarea intereselor sale naţionale. Noua Academie va avea, deci ca obiectiv, realizarea de studii pe toate aceste domenii ”, a detaliat George Maior, citat de România Tv.

În cadrul conferinţei, a fost prezentat un document elaborat la nivelul Academiei de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale care conţine elemente conceptuale pentru fundamentarea noii Strategii Naţionale de Apărare a Ţării. Fără a se substitui Strategiei, documentul îşi propune să fundamenteze ştiinţific şi critic conceptul de securitate extinsă, practic nucleul ideatic în jurul căruia este elaborată o astfel de strategie.

Documentul elaborat la nivelul Academiei de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale teoretizează domeniile incluse în conceptul de securitate naţională extinsă - apărarea, securitatea socială, securitatea educaţională, securitatea alimentară, securitatea economică, securitatea energetică, securitatea mediului, securitatea financiară, securitatea infrastructurilor critice - oferind totodată exemple de abordări din Strategia de Securitate Europeană, strategiile unor ţări europene, precum şi din cea a Statelor Unite ale Americii.

Academia de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale reuneşte personalităţi ştiinţifice reprezentative din domeniul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, şi este în coordonarea ştiinţifică a Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne şi Serviciului Român de Informaţii, potrivit sursei citate.


La baza organizării Academiei de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale se află trei secţii ştiinţifice: Secţia de ştiinţe militare, Secţia de ordine publică şi Secţia de informaţii şi securitate naţională.Academia are ca obiect de activitate dezvoltarea ştiinţelor din sistemul apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale, în scopul alinierii la cerinţele NATO şi ale Uniunii Europene, promovarea pe plan naţional şi internaţional a cercetărilor din domeniul de activitate.

Obiectivele acestui for ştiinţific vizează şi fundamentarea necesarului de resurse de finanţare a activităţilor de cercetare-dezvoltare pe termen mediu şi lung din sistemul securităţii naţionale, precum şi crearea cadrului legal pentru introducerea continuă a progresului tehnic în sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

La ceremonia de miercuri au participat şi ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, ministrul Apărării, Mircea Duşa, şi actualul director SRI, Eduard Hellvig.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite