Fabrica de bani a unui clan de escroci din Galaţi. Cum să cumperi o casă cu 1.000 de euro, o sticlă de votcă, puţin sex şi câţiva pumni în cap

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Escrocii isi păcăleau victimele cu promisiuni, ceva sex si multă băutură: Foto: Arhivă
Escrocii isi păcăleau victimele cu promisiuni, ceva sex si multă băutură: Foto: Arhivă

În capcana întinsă de membrii grupării au căzut nu mai puţin de 17 gălăţeni. Ţintele predilecte erau bărbaţii singuri, trecuţi de 60 de ani, dependenţi de alcool, dar cu proprietăţi imobiliare. Culmea este că escrocii au tocat toate încasările – aproape o jumătate de milion de euro! – la cazinouri.

Un clan de interlopi din Galaţi a reuşit performanţa ca în doar câteva luni de zile să lase fără case şi terenuri 17 gălăţeni, valoarea acestora fiind estimată de procurori la aproape o jumătate de milion de euro. 

Escrocii au utilizat o metodă mai puţin obişnuită pentru a pune mâna pe imobile. Ei s-au folosit şi de două tinere de 20 de ani, pe care le-au „infiltrat” în viaţa ţintelor, ca partenere de pahar şi, uneori, de nebunii.

Bătrânii dependenţi de băutură erau ţintele predilecte

Capul reţelei de escroci era Mara Moldoveanu (45 ani), care  se ocupa, potrivit procurorilor, cu partea intelectuală a escrocherie.

„Avea ca rol principal identificarea potenţialelor victime, organizarea celorlalţi membri pentru orchestrarea inducerii în eroare, în mod sistematic, a acestora şi realizarea efectivă a transferurilor drepturilor de proprietate asupra imobilelor, incluzând asigurarea achitării datoriilor restante către asociaţiile de proprietari, coordonarea membrilor grupului în cursul procedurilor notariale, asigurarea martorilor în procedura de deschidere a succesiunii notariale”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii gălăţeni.

Ţintele predilecte erau bărbaţii trecuţi de 60 de ani, dependenţi de alcool şi despre care se ştia că nu au rude sau au rude îndepărtate, care nu locuiesc în Galaţi.

Femeia avea şi patru complici, respectiv pe Rodica Mihaela Moldoveanu, Georgiana Cătălina Moldoveanu, Dănuţ Daju şi pe Aurel Moldoveanu. Acesta din urmă era responsabil cu partea „fizică” a operaţiunii, în sensul că „exercita presiuni şi violenţe asupra victimelor, pentru a le determina să semneze actele de cedare a proprietăţilor”, după câte spun procurorii.

Le băgau în pat câte-o fată, cu sticla de vodcă în mână

Iniţial, scenariul (faptele s-au petrecut în 2013 şi 2014) pus la cale era unul cu aspect cumva caritabil. Bărbaţii erau abordaţi, chipurile din întâmplare, de o jună foscoasă, respectiv fie Rodica Mihaela Moldoveanu, fie Georgiana Cătălina Moldoveanu, care se prefăceau ataşate - sau chiar îndrăgostite -  de ei.


Un apartament din acest bloc din Galaţi a fost cedat de o victimă pentru doar 1.000 de euro.

Bloc din Galati

Din vorbă în vorbă, îi luau să locuiască cu ele,  iar victimele primeau atenţie, mâncare, multă băutură şi, în unele cazuri, chiar recompense sexuale.

Iată cum descrie una dintre victime „racolarea”: „M-am întâlnit cu Rodica în parc. Stăteam pe o bancă şi îmi trăgeam sufletul. La un moment dat, s-a apropiat de mine o tânără drăguţă, care mi-a întins doi covrigi. Mi-a spus că semăn mult cu unchiul ei decedat şi că vrea să facă o pomană, că mă vede necăjit”.

Respectivele persoane erau, desigur, „filate” în prealabil, fiind selectate doar cele care aveau proprietăţi (terenuri sau case) ce putea fi valorificate.

După o vreme, însă, caritatea şi iubirea căpătau conotaţii materiale. Folosind constrângerea emoţională şi, uneori, chiar pe cea fizică (capitol la care le ajuta Aurel Moldoveanu), fetele îi determinau pe cei de care să dădeau îndrăgostite să îşi vândă proprietăţile. Banii erau însuşiţi de gruparea infracţională, care apoi alungau victima din locuinţa în care o găzduiau.

Metoda schimbului de locuinţă fictiv

O altă metodă folosită de escroci era cea a schimbului fictiv de locuinţă, contra unei sume de bani ca diferenţă. Şmecheria era că nu se făcea contract de schimb, ci două contracte de vânzare-cumpărare separate.

Evident, locuinţa păcălitului era tranzacţionată la un notar veritabil (victima semnând că a primit banii, deşi nu primea de fapt niciun sfanţ), iar garsoniera la schimb se „vindea” printr-o „agenţie imobiliară” care nu exista, actele fiind măsluite de membrii grupării.

"Mi-au spus că-mi dau 5.000 de euro şi o garsonieră la schimb. Era o propunere bună, că eu aveam şi datorii mari la întreţinere"  - victimă a reţelei de escroci.

Victimele era „îmbrobodite” simplu. „Mi-au spus că-mi dau 5.000 de euro şi o garsonieră la schimb. Era o propunere bună, că eu aveam şi datorii mari la întreţinere, pe care ei le preluau ca să le plătească”, a declarat în faţa judecătorilor unul dintre cei înşelaţi.

La finalul „tranzacţiilor”, proprietarii se pomeneau că actele de cumpărare a garsonierei propuse la schimb erau false, iar ei  rămâneau fără apartament şi nu mai primeau la schimb nimic. Imobilele erau ulterior vândute unor cumpărători de bună-credinţă.

În alte cazuri, membrii grupării se împrieteneau cu persoane dependente de alcool care aveau în proprietate imobile. Imediat ce prietenia se lega, proprietarul apartamentului era dus la notariat, sub influenţa băuturilor alcoolice, şi pus să semneze o procură pe numele unuia dintre membrii grupării. Procura era dată pentru ca aceştia să se ocupe de schimbul imobiliar sau de vânzarea apartamentului. 

Într-un astfel de caz, un apartament cu două camere a fost cedat de o victimă, contra a numai 1.000 de euro şi o garsonieră care, de fapt, nu exista.

Ca şi în cazurile precedente, imobilul era vândut fără ca banii să mai ajungă la proprietar. Metoda cu procura era folosită şi în cazurile unor moşteniri. Astfel, mergeau la birourile notariale pentru a depune mărturie că o anumită persoană este unicul moştenitor. Apoi îi propuneau moştenitorului un schimb imobiliar, ajungând astfel la metoda clasică a înşelăciunii.

Au tocat 500.000 de euro la cazinou!

Culmea este că membrii grupării nu deţin niciun fel de proprietăţi pe numele lor, ei locuind cu chirie într-un imobil al Primăriei Galaţi. De altfel, anul trecut ei au şi fost evacuaţi din locuinţa respectivă, după ce au acumulat datorii de aproape 10.000 de euro la chirie şi la întreţinere.

Revenind la procesul penal în care sunt acuzaţi de înşelăciune şi de constituire de grup infracţional organizat, trebuie să precizăm că procurorii au constatat că escrocii au tocat toţi banii obţinuţi din fraude- aproape o jumătate de milion de euro! -  la jocurile de noroc.

ruleta cazino

În prezent, trei din cei cinci membri ai grupării sunt în arest preventiv. Iniţial erau în arest doar Mara şi Aurel Moldoveanu, însă lor li s-a alăturat, din 15 iunie 2015, Georgiana Cătălina Moldoveanu, căreia judecătorii i-au revocat măsura controlului judiciar după ce s-a constatat că nu a respectat condiţiile cerute de instanţă pentru a-şi păstra libertatea. Ea nu s-a prezentat la procese şi, se pare, a încercat să-i determine pe unii dintre martori să-şi schimbe depoziţiile.

CITEŞTE ŞI:

Cum îşi ademenesc traficanţii de carne vie victimele minore: „Te iubesc ca un nebun! Trebuie să mă ajuţi! O faci o dată cu ăla şi gata, suntem doar noi doi!“

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite