Parlamentul, fără instrumente pentru sancţionarea aleşilor care au mers la Ambasada Rusiei. Ce pregătesc aleşii Puterii
0Parlamentul nu are încă instrumentele necesare pentru a-i trage la răspundere pe aleşii care-şi asumă că vorbesc în numele întregului legislativ şi ca reprezentanţi mandataţi ai statului, cum au făcut patru parlamentari care au mers să discute la Ambasada Rusiei despre poziţia ţării noastre faţă de războiul din Ucraina. În urma acestui gest, aleşii Puterii încep regândirea sancţiunilor care ar putea fi aplicate pe viitor.
Diana Şoşoacă (ex-AUR), Dumitru Coarnă (propus spre excludere din PSD), Francisc Tobă (ex-AUR) şi Mihai Lască (ex-AUR) au mers săptămâna trecută la Ambasada Rusiei din România pentru a propune o „poziţie de neutralitate” a ţării noastre, deşi nu fuseseră mandataţi de nicio instituţie şi n-aveau o calitate oficială, cu excepţia celei de parlamentar.
Gestul celor patru a adus în atenţie alte carenţe ale Regulamentelor Senatului şi Camerei Deputaţilor, în condiţiile în care cu greu vor putea fi traşi la răspunde. La Senat, vicepreşedinta Alina Gorghiu (PNL) a precizat din start că în prezent nu există o reglementare pentru a-i sancţiona de pe cei patru. „Reacţia e una simplă, poate să fie doar una de condamnare publică şi de disociere, distanţare faţă de acest gen de parlamentar care nu înţelege care-i poziţia statului român în acest moment. La nivel de regulament al Senatului nu există niciun fel de prevedere care să sancţioneze faptul că anumiţi colegi au vorbit cu ambasadori chiar şi ai unui stat agresor”, a declarat Gorghiu pentru „Adevărul”.
Senatul cumpăneşte sancţiunile
De altfel, senatorii se gândesc la modificarea Regulamentului, dat fiind că nu sunt prevederi nici pentru aleşii agresivi, cum se întâmplă la Cameră. Radu Oprea, lider de grup al PSD la Senat, a precizat că e posibil ca noile modificări privind speţa aleşilor agresivi să fie ataşate şi alte sancţiuni, însă situaţia nu a fost încă discutată. „În acest moment, la Senat suntem într-un proces în care, la Comisia de Regulament, au fost trimise modificările la regulamentul Camerei Deputaţilor care au fost declarate constituţionale de către CCR, probabil că maximum până săptămâna cealaltă vom adopta aceste schimbări la regulament şi în baza lor există posibilitatea de a prevedea anumite sancţiuni”.
Pe de altă parte, Regulamentul Camerei Deputaţilor este în prezent mult mai drastic faţă de comportamentul unor aleşi, însă prevederile modificate de curând se referă în special la comportament agresiv şi injurii. În schimb, pentru un comportament precum al deputaţilor care au pozat în reprezentanţi cu mandat ai statului român, încă sunt carenţe. „Pe Codul de conduită am putea încerca o tragere la răspundere. Din păcate, Codul de conduită e general. Sancţiunile sunt în Regulament. Singurul aspect care e reglementat în Legea 96 e interdicţia publicităţii”, a precizat pentru „Adevărul” Gabriel Andronache, lider de grup al PNL şi vicepreşedinte al Comisiei de regulament. „Nimeni nu s-a gândit că ajungem în situaţia aceasta”, a subliniat liberalul.
Luni, în cadrul şedinţei de Birou Permanent, sunt şanse mari să fie discutată speţa privind asumarea unei false calităţi şi ca liderii Camerei să vadă dacă trimit situaţia spre analiză la vreo comisie de specialitate, susţin surse din PSD şi PNL pentru „Adevărul”. De asemenea, Francisc Tobă va fi eliminat din Comisia de apărare.