Parlamentul European a votat pentru acordarea statutului de ţară candidată la UE pentru R. Moldova şi Ucraina şi continuarea eforturilor în cazul Georgiei

Parlamentul European a votat pentru acordarea statutului de ţară candidată la UE pentru R. Moldova şi Ucraina şi continuarea eforturilor în cazul Georgiei

FOTO Adevărul

Parlamentul European a adoptat o nouă rezoluţie ce prevede oferirea statutului de ţară candidată la UE pentru Ucraina şi Republica Moldova, la Consiliul European din 23-24 iunie, dar şi oferirea unei perspective europene pentru Georgia, prin continuarea eforturilor privind oferirea statutului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Parlamentul European a adoptat cu 529 de voturi „pentru” rezoluţia prin care „îşi reiterează apelul adresat Consiliului European din 23 şi 24 iunie de a acorda Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de ţară candidată la UE, în conformitate cu articolul 49 din Tratatul privind Uniunea Europeană şi pe baza meritelor, şi de a continua eforturile în vederea acordării aceluiaşi statut Georgiei, în conformitate cu avizele publicate de Comisie cu privire la cele trei cereri”, arătând că cele trei state „au nevoie de cât mai mult sprijin pozitiv, eficace, ferm şi reciproc din partea tuturor instituţiilor UE şi a statelor membre pe calea reformelor şi a transformării democratice în vederea aderării”. 

Alţi 45 de europarlamentari au votat împoriva şi 14 s-au abţinut de la vot. 

În rezoluţia adoptată, parlamentarii europeni mai afirmă că îşi „reiterează angajamentul UE faţă de suveranitatea, integritatea teritorială şi independenţa politică a Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei în cadrul frontierelor lor recunoscute internaţional şi sprijină eforturile acestor ţări de a asigura aplicarea deplină a acestor principii”.

Potrivit europarlamentarilor, rezoluţia se încadrează în politica mai amplă de extindere a UE, care include şi ţările din Balcanii de Vest” şi arată că „acest proces ar trebui să continue să fie dinamic, pe baza metodologiei actuale şi a principiului meritelor proprii”. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările