Klaus Iohannis: Nu suntem în punctul de a renunţa la măsurile restrictive. Pandemia nu a dispărut. Să rămânem vigilenţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis FOTO Presidency.ro
Klaus Iohannis FOTO Presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a salutat modul în care decurge campania de vaccinare şi i-a îndemnat pe români să meargă în număr cât mai mare să-şi facă vaccinul anti-Covid. Pe de altă parte, şeful statului a avertizat că „pandemia nu a dispărut” şi că nu se poate renunţa încă la măsurile restrictive.

UPDATE Klaus Iohannis: În noaptea de Înviere restricţiile vot fi ridicate. Sunt convins că Biserica se va organiza foarte bine. Am văzut asta şi de Florii, ca să fie evitate aglomeraţiile. Esenţa credinţei creştine e iubirea aproapelui şi trebuie să avem grijă să0i respectăm pe ceilalţi. Acum veştile sunt pozitive, iar speranţele se transformă în certitudini, fiind evident acest lucru datorită imunizării prin vaccinare. Vaccinarea cât mai multor români înseamnă mai puţine decese şi revenirea la normalitate. Nu suntem în punctul de a renunţa la măsurile restrictive. Pandemia nu a dispărut. Trebuie să rămânem vigilenţi. Vaccinarea e singura cale de a pune capăt acestei pandemii. Stă în puterea fiecăruia dintre noi. 

Reporter: De ce aţi primulgat legea care îi scapă de închisoare pe evazionişti?

Klaus Iohannis: CCR a spus că legea a fost constituţională, a trecut prin Parlament şi am promulgat-o. Acest Parlament poate să iniţieze o îmbunătăţire a acestei legi.

În ce măsură retragerea trupelor ruse înseamnă o detensionare a situaţiei? Ne putem aştepta la un scenariu precum cel din Georgia, din 2008?

Faptul că s-a încheiat exerciţiul militar în Federaţia Rusă şi trupele s-au retras este o veste bună. Am aflat că mult material adus acolo, rămâne acolo. Evident că situaţia rămâne tensionată. E nevoie de implicare, de eforturi diplomatice. Noi vom face demersuri la NATO şi UE pentru a creştere puterea de rezilienţă.

Unde sunt criteriile de integritate anunţate de dvs şi liberali în campanie, în condiţiile în care atât Mihai Chirica, cât şi Costel Alexe, au probleme cu legea? 

Ar fi cazul să reacţioneze politic şi PNL. Dacă nu, voi avea o discuţie.

Mai contează vocea dvs în PNL?

Vom vedea. 

În condiiile în care se va ajunge până la 1 iunie la 5 milioane de persoane vacciinate, când consideraţi că se va reveni la normalitate?

Revenirea la normalitate depinde de felul în care oamenii vor merge la vaccinare.

Aţi avut întâlnire cu miniştrii responsabili de PNRR. Cât de bine funcţionează coaliţia pentru că vedem că a fost cerut un termen mult mai lung?

Din informaţiile mele până în acest moment o singură ţară a depus planul: Portugalia. majoritatea statelor nu au finalizat planurile naţionale. Lucrează cu Comisia, la fel ca noi. Suntem în mainstream. E o procedură complicată, pentru că niciodată nu au mai fost astfel de planuri. Fiecare stat îşi pregăteşte un plan. 

Sunteţi mulţumit de felul în care merge depolitizarea şi reprofesionalizarea?

Este evident că mai e mult de lucru. Nu aş intra în detaliul unor cazuri concrete care vor fi explicate de miniştrii de resort. Mă aştept o accelerare a procedurilor de reformare. Acest lucru l-am spus şi conducerii coaliţiei.

Consideraţi că Florin Cîţu ar fi potrivit pentru şefia PNL?

Preşedintele României nu e preşedinte de partid. Faptul că merg cu premierul la diferite evenimente e un semnal de susţinere al premierului Cîţu. Este bine pentru Guvern şi pentru coaliţie. Discuţia din partid se va face în partid.

Care a fost argumentul pentru care România, în septembrie, a finanţat cu 100.000 de euro, protestele din Belarus?

Aceste chestiuni au fost explicate şi de mine şi de ministrul Afacerilor Externe. Noi încurajăm şi acum democratizarea Belarusului. 

Aţi avut o consultare cu Stelian Ion privind legile Justiţiei?

Introducerea avizului conform e opozabil ministrului şi nu preşedintelui. Preşedintele nu stă într-un aviz conform. Dacă avizul CSM-ului devine conform, va putea refuza propunerea ministrului, nu pe preşedinte. Mi se pare un pas care trebuie bine discutat. Întregul proiect trebuie mai bine discutat. Întâi s-a discutat pe proiectul domnului Predoiu. proiectul elaborat de Stelian Ion nu a fost dezbătut, ci trimis direct CSM. Acest lucru nu a corespuns cerinţelor coaliţiei şi legii, ceea ce a dus la înfiinţarea unei comisii. Eu cred că atribuţiile preşedintelui României trebuie diminuate. Personal, nu sunt de acord cu această variantă. 

În PNL sunt nemulţumiri la adresa lui Ghinea. Sunteţi mulţumit de modul cum au decurs discuţiile la Bruxelles?

Ministrul Ghinea a lucrat mult cu echipa pe care o conduce. S-a prezentat la Comisie pentru discuţii. A prezentat ce s-a discutat în coaliţie. Obiectivele României sunt foarte clare: energie verde, digitalizare etc. Nemulţumirea nu ajută cu nimic pentru rezolvarea problemei. Premierul este premier şi conduce Guvernuş. Orice discuţie referitoare la Guvern e în responsabilitatea premierilor. După sărbători premierul şi ministrul merg la Bruxelles. 

UPDATE „Ca stat riveran şi ca unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi de evoluţiile care au avut loc în ultimele săptămâni, România este extrem de preocupată de situaţia securităţii şi stabilităţii regiunii şi şi-a exprimat îngrijorarea în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, pentru că tot ceea ce se întâmplă în zona Mării Negre afectează şi securitatea euroatlantică. Ţara noastră a susţinut în mod constant necesitatea respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei în graniţele sale recunoscute internaţional, soluţia fiind în continuare implementarea integrală a Acordurilor de la Minsk şi respectarea strictă a regimului de încetare a focului. România este în permanentă legătură cu aliaţii şi partenerii din cadrul NATO şi al Uniunii Europene şi se coordonează şi schimbă evaluări cu aliaţii şi partenerii din regiune, inclusiv pentru identificarea opţiunilor adecvate de acţiune.

Anunţul Federaţiei Ruse privind ordinul ca trupele sale să revină în bazele lor permanente, după exerciţiile militare din Crimeea şi Marea Neagră, a fost important şi oportun pentru detensionarea situaţiei, dar nu schimbă cu nimic necesitatea de a continua analiza cauzelor care au dus la această situaţie tensionată şi de a identifica măsuri de dezescaladare şi detensionare, precum şi de evitare pe viitor a unor situaţii similare. Aşadar, autorităţile române rămân vigilente şi vor continua să monitorizeze această mobilizare nejustificată din jurul Ucrainei”, arată un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

Tot în şedinţa de marţi, a fost analizată şi aprobată retragerea forţelor militare din Afganistan, la încheierea misiunii Resolute Support.

„Redislocarea va fi etapizată şi se va derula pe parcursul următoarelor luni. România va retrage forţele din Afganistan coordonat cu membrii de coaliţie NATO începând cu 1 mai 2021. Toţi cei 615 militari şi peste 80 de tone de materiale şi elemente de logistică vor fi extrase cu aeronave militare naţionale şi ale coaliţiei. Ţara noastră a fost constant printre principalii contribuitori la misiunea NATO din Afganistan. Mii de miliari români au participat la această misiune de-a lungul timpului, fapt care a sporit gradul lor de pregătire în condiţii de luptă şi a condus implicit la profesionalizarea în ansamblu a Armatei României. Prestaţia militarilor români a fost întotdeauna foarte apreciată de partenerii şi aliaţii noştri. România face parte din coaliţia împotriva terorismului, iar militarii noştri care acţionează în teatrele de operaţii şi-au asumat mereu cu profesionalism şi curaj riscurile şi pericolele pe care le presupune lupta pe acest front”, arată sursa amintită.

Ştirea iniţială

Conferinţa lui Klaus Iohannis are loc în contextul în care astăzi este discutată în CSAT situaţia din apropierea graniţelor României, în special ceea ce se întâmplă în Ucraina. 

Rămâi pe adevarul.ro pentru principalele declaraţii:

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite