Ce conţine PNRR-ul trimis la Bruxelles: „Programul e gândit să nu lase pe nimeni în urmă. Deficitul de dezvoltare e prezent peste tot în România” VIDEO DOCUMENT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Guvernul României
FOTO Guvernul României

Premierul Florin Cîţu, vicepremierii Dan Barna şi Kelemen Hunor, precum şi ministrul Cristian Ghinea au prezentat o sinteză a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, în variantă trimisă la Bruxelles pe 31 mai. Documentul de peste o mie de pagini a fost publicat şi pe site-ul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

UPDATE Florin Cîţu: Reformele care fac parte din PNRR oricum le-am fi făcut. Însă prin PNRR avem şi mai multe fonduri. Prin PNRR ne asigurăm că banii care vin în România prin acest program ajung în toate colţurile României. Beneficiari sunt toţi românii.

PNRR a fost depus luni şi astăzi îl prezentăm în detaliu. Este un program foarte important pentru România. A fost lansat când eram ministru al Finanţelor. Am fost implicat din primul moment. Este vorba despre 29,2 miliarde de euro, bani care pot fi folosiţi pentru a construi aproximativ 450 de kilometri de autostradă, vom renova zeci de spitale, vom construi sute de şcoli şi de creşe. Vom avea un spital nou construit până în 2024. Este o premieră. Este foarte important pentru această guvernare să construiască spitale.

Sunt trei mari sectoare care primesc bani Transporturi, Educaţie şi Sănătate.

Un alt element care a fost dezbătut, de ce luăm şi împrumuturi: România are nevoie de investiţii. Aceste împrumuturi se vor duce doar în investiţii, nu vor merge în consum. Nu cred că există dezbatere că împrumuturile pentru investiţii nu sunt bune.

Împrumuturile luate prin PNRR sunt la o dobândă mult mai mică. Aproape 0%. Este dobânda la care se împrumută Germania, Spania. Pentru România este un plus că ne putem împrumuta la aceste dobânzi. De asemenea, România are nevoie de reforme:

Reforma sistemului de pensii -vrem un sistem sustenabil, bazat pe contributivitate.

Reforma justiţiei - reparăm ce au stricat alţii ani de zile.

Reforma companiilor de stat - risipa banului public se va opri.

Reforma salarizăii - un sistem în care vom lega direct performanţa de venituri.

Dan Barna, vicepremier: Faptul că UE a decis să aloce o sumă importantă pentru a ajuta ţările din UE să treacă mai repede peste efectele pandemiei e un instrument important ca să nu mai invocăm scuze politice pentru reforme. Programul ne obligă facem reforme importante. Programul e gândit să nu lase pe nimeni în urmă. Deficitul de dezvoltare e prezent peste tot în România. Apare şi principiul descentralizării. Resursele vor fi la îndemâna autorităţilor locale.

Kelemen Hunor, vicepremier: România de mulţi ani nu a avut un proiect de ţară. Ultimul era aderarea la UE. PNRR e un proiect de ţară care în 150 de zile, care după multe întâlniri şi negocieri a fost depus la Comisia Europeană. E un plan echilibrat, socio-economic, care va garanta o prosperitate pentru toţi. Va direcţiona România pe calea cea bună. Sunt convins că vom implementa proiectele din PNRR. Cele mai importante sectoare: educaţie, infrastructură, sănătate, mediu sunt acoperite.

***

Coaliţia de guvernare va prezenta, după nenumărate solicitări, întregul Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă, după ce în mai multe rânduri liderii majorităţii au vorbit doar despre principiile generale ale acestui plan. 

La două zile după ce a fost depus în aplicaţia Comisiei Europene de către angajaţii Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, şefii Guvenrului vor prezenta PNRR-ul. 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite