Ministrul Sănătăţii: Nu suntem pregătiţi pentru Summitul UE din 2019 de la Sibiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat vineri că Sibiul nu este pregătit să primească oaspeţii de la Summit-ul din 2019 din punctul de vedere al stării unor secţii din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, cel mai mare spital public din judeţ, în condiţiile în care summitul a fost anunţat încă de anul trecut.

„Nu suntem pregătiţi de a primi oaspeţii care vin la Summit. Vom mai contribui la aparatură medicală”, a spus Sorina Pintea.

Ministrul Sănătăţii a a explicat că, spre exemplu, dacă un oaspete de la Summit-ul european va avea nevoie de o intervenţie cardiologică, atunci va fi internat la spitalul privat, Polisano, aflat în curtea spitalului public, doar pentru cardiologie intervenţională.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a mai spus că Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din oraş nu va putea fi reabilitat integral, până la Summit-ul din mai 2019. În prezent se lucrează la modernizarea mai multor secţii, însă mai există clădiri vechi de peste o sută de ani, cu saloane şi spaţii pentru tratament care nu sunt la standardele ce se impun.

„Credeţi că poate fi reabilitat în integralitate, până anul viitor? Nu cred. Dar, în contextul Summit-ului vom avea mai multe discuţii. Mai sunt spitale care mai pot prelua pacienţi. Aici ne interesează o anumită zonă pe care să o dotăm şi pe care să o ridicăm la nivelul unui spital care poate să deservească pacienţii care vor veni probabil de la Summit”, a explicat ministrul Pintea.

Deocamdată, în clădirile vechi şi secţiile nemodernizate ministrul recomandă o igienizare mai bună.

Ministrul Sănătăţii a amintit că deja s-au alocat bani pentru dotarea cu aparatură, ca Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă să facă faţă eventualelor cazuri de îmbolnăviri ale celor care vor participa la Summitul din 2019. Sorina Pintea spune că este posibil să se mai facă investiţii în spitalul sibian până în mai 2019 şi că Ministerul Sănătăţii va mai aloca bani în acest sens.

În 9 mai 2019, Sibiul va fi, pentru o zi, capitala politică a Uniunii Europene, aici urmând să se reunească şefii de stat din UE, la primul summit european de după Brexit.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a propus în septembrie 2017 ca un summit european să fie organizat la Sibiu, după ieşirea Marii Britanii din UE.

Potrivit datelor oficiale, la Summit sunt aşteptaţi 27 de lideri europeni şi 36 de delegaţii oficiale. Se va vorbi în 24 de limbi, vor fi 400 de invitaţi de rang înalt şi 800 de jurnalişti.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite