Ministrul Finanţelor vrea introducerea unei taxe de solidaritate sub formă de contribuţie la educaţie şi sănătate. Cîţu: „Astfel de cârpeli nu funcţionează”
0Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a anunţat, marţi, că săptămâna aceasta coaliţia va lua o decizie finală privind modificarea Codului Fiscal, precizând că măsurile vizează ajustarea unor facilităţi, creşterea deducerilor pentru persoanele cu venituri mici şi introducerea unei taxe de solidaritate sub forma unei contribuţii la sistemele de educaţie şi sănătate. În replică, Florin Cîţu a precizat că „astfel de cârpeli nu funcţionează”.
„Sper ca săptămâna aceasta, coaliţia să iasă cu o decizie. În discuţia care se poartă este vorba foarte mult de ajustare. Ajustarea unor facilităţi, astfel încât ele să răspundă nevoii de dezvoltare economică, pe de o parte, iar pe de altă parte creşterea deducerilor pentru persoanele cu venituri mici”, a precizat ministrul, care a explicat că deducerile vizează scăderea impozitării muncii, potrivit News.ro.
Întrebat despre taxa de solidaritate, ministrul de Finanţe a afirmat că nu crede că a fost vorba de o taxă de solidaritate, ci de o anumită „contribuţie pentru ceea ce înseamnă sistemul de educaţie, sistemul de sănătate”.
„Toţi ştim că avem nevoie de investiţii masive în aceste domenii şi dezbaterea în cadrul coaliţiei urmează să se finalizeze, v-am spus, sper ca săptămâna aceasta”, a afirmat Câciu.
„Ca să închidem această dezbatere sau o redeschidem când Coaliţia va anunţa. Unu, înseamnă consolidare fiscală prin ajustarea unor facilităţi sau ajustare, astfel încât sarcina fiscală să fie aşezată echitabil, doi - digitalizare masivă şi un efort din partea instituţiilor statului să-şi rezolve problemele de colectare, probleme recurente de 30 de ani”, a explicat ministrul.
Cîţu: „Este clar că cineva care nu ştie cum funcţionează finanţele în România vine cu astfel de idei”
Referitor la taxa de solidaritate care să contribuie la sistemele de sănătate şi educaţie, dorită de social-democraţi, Florin Cîţu a transmis că „este clar că cineva care nu ştie cum funcţionează finanţele în România vine cu astfel de idei”. Preşedintele Senatului a criticat şi intenţia de a da unele deductibilităţi pentru cei cu venituri mici, precizând că „astfel de cârpeli nu funcţionează, ele sunt ţopăieli fiscale care nu au dus niciodată la nimic bun”.
„Este clar că cineva care nu se pricepe sau nu ştie cum funcţionează finanţele în România vine cu astfel de idei. Ştiţi foarte bine că în România a încercat şi Ponta să ne mintă cu o acciză care se duce spre infrastructură. Nu. Banii se duc în buget şi apoi sunt direcţionaţi, nu pot să aibă o destinaţie clară. Deci nu există aşa ceva”, a spus preşedintele Senatului.
Florin Cîţu a precizat că „lucrurile au fost tranşate, pentru că premierul şi preşedintele României au spus că nu se bagă taxe noi anul acesta şi că nu susţin taxe”. Potrivit lui preşedintelui Senatului, „aceste discuţii au alt rol, de a distrage atenţia de la alte probleme reale pe care le avem în România”. Întrebat dacă PNL ar accepta un impozit progresiv pentru pensiile speciale, Cîţu a spus: „Eu vă spun că PNL nu va accepta nimic din ce va omorî spiritul liberal. Nu ştiu ce propuneri vor veni în partid şi le vom discuta”, a completat el.
Despre deducerile pentru cei cu venituri mici, Florin Cîţu a spus că „nu aşa se face o politică fiscală şi o strategie”. „O strategie se face pe termen lung. (...) Nu putem să discutăm astăzi o taxă, introducem o taxă aici, mai facem ceva într-un colţ. Astfel de cârpeli nu funcţionează, ele sunt ţopăieli fiscale care nu au dus niciodată la nimic bun. (...)
Nu aşa se face politica fiscală, nu aruncăm nişte chestii în spaţiul publi. Nu suntem la piaţă, astea sunt ţopăieli fiscale, nu aşa se face. A făcut şi Dragnea, a făcut şi Ponta aşa şi au distrus economia”, a completat Cîţu.