Mai multe buletine de vot pentru parlamentarele din Ungaria, destinate comunităţii maghiare din Transilvania, găsite parţial arse în judeţul Mureş
0Mai multe buletine de vot pentru alegerile parlamentare din Ungaria, care vor avea loc pe 3 aprilie, au fost găsite pe un teren cu deşeuri, parţial arse, în localitatea Livezeni, aflată la doar câţiva kilometri de Târgu Mureş.
Buletinele de vot erau destinare comunităţii maghiare din Transilvania, care participă la alegerile din Ungaria prin corespondenţă. Potrivit Investigatoria.ro, buletinele au fost descoperite de un locuitor al localităţii Livezeni. Ulterior, poliţia s-a autosesizat.
Contactat de „Adevărul”, IPJ Mureş a transmis că în acest moment sunt efectuate cercetări, iar buletinele de vot au fost ridicate de poliţişti.
„La data de 31 martie a.c., poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Târgu Mureş s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, pe un teren viran de pe raza localităţii Livezeni, au fost găsite mai multe plicuri desigilate şi buletine de vot. Acestea au fost ridicate de către poliţişti în vederea clarificării cu exactitate a situaţiei de fapt şi luarea măsurilor legale ce se impun”, a anunţat purtătoarea de cuvânt a instituţiei, Alexandra Petrovici.
Liderii comunităţii maghiare vor să se ocupe singuri de votul prin corespondenţă
Unii lideri ai comunităţii maghiare din Transilvania vor să gestioneze singuri votul prin corespondenţă, îndemnându-i pe alegători să nu apeleze la serviciile Poştei Române, ci să aducă buletinele de vot la organizaţiile locale, în ciuda faptului că operatorul poştal de stat este responsabil pentru astfel de servicii. Scopul, spune un politolog consultat de „Adevărul“, ar fi monitorizarea directă a voturilor care vin din România.
Concret, pe unele canale maghiare mass-media din zona Ardealului au rulat spoturi publicitare prin care oamenii au fost îndemnaţi să nu aleagă serviciile poştei de stat privind votul prin corespondenţă, iar în mediul online au fost distribuite mai multe imagini cu pliante care promovau acelaşi mesaj.
„Poşta Română a căzut victimă într-o dispută politică, în contextul acestor alegeri, fără a avea legătură cu calitatea serviciilor pe care le oferă”, a transmis Poşta Română, printr-un comunicat. În replică, Krisztina Sandor, preşedinte executiv al Consiliului Maghiar din Transilvania, a declarat, pentru „Adevărul”, că motivul pentru care oamenii din comunitatea maghiară au fost sfătuiţi să nu trimită voturile prin intermediul Poştei Române este timpul prea mare de procesare, astfel că există riscul ca opţiunile de vot să nu ajungă la timp în Budapesta.
„Nu ştiu dacă este neapărat un semn de neîncredere în serviciile poştei sau mai degrabă este pur şi simplu o tentativă de a gestiona procesul, de a se asigura nu doar că buletinele de vot ajung, dar să ştie şi câţi maghiari le trimit, din ce zone. Putem să presupunem că, dată fiind susţinerea pe care guvernul Orbán şi Orbán însuşi au acordat-o pe anumite zone minorităţii maghiare, probabil că, dacă rămâne la putere, bunăvoinţa şi sprijinul financiar ar putea să se îndrepte cu precădere, ca un soi de recompensă, şi în sprijinul celor care s-au mobilizat mai bine la vot. (…) Poşta Română s-a nimerit să fie în povestea asta, dar nu cred că este principala vizată”, a declarat analistul politic George Jiglău, pentru „Adevărul”.
Vezi şi: Poşta Română, luată la ţintă de propaganda maghiară, înaintea alegerilor din Ungaria