Serviciile secrete ruse au acces de mult timp în serverele MAE ungare. Au avut acces şi la secretele NATO şi UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
hackeri rusi FOTO Shutterstock

Serviciile secrete ruse au spart sistemul informatic intern al Ministerului Ungar de Externe iar ministerul nu a luat măsuri pentru a limita daunele, afirmă site-ul de investigaţii Direkt36 din Ungaria.Şi aceasta, în pofida faptului că experţii lansaseră mai multe avertismente privind pericolul.

Conform articolului, în lunile trecute lucrătorii ministerului de externe ungar au primit în repetate rânduri emailuri interne în care erau avertizaţi că corespondenţa lor este insuficient protejată. Organele de securitate care au investigat cazul au stabilit că reţeaua a fost compromisă prin metode phishing şi emailuri virusate, specifice serviciilor secrete ruse.

Portalul Direkt36 afirmă că atacurile au început din 2012, iar hackerii ruşi au informaţii la zi despre tot ce se întâmplă pe calculatoarele diplomaţiei ungare. Mai mult decât atât, mai mulţi lucrători ai ministerului afirmă că hackeri ruşi au spart şi o reţea specială, prin care ambasadele transmit la Budapesta informaţii clasificate ca secret de stat, precum şi rapoartele despre discuţiile la nivel înalt din NATO şi UE. Însă Direkt36 nu are informaţii despre compromiterea datelor strict secrete, care sunt protejate mai strict decât altele.

Despre toate acestea ministrul de externe Peter Szijjarto trebuia să aibă cunoştinţă în decembrie anul trecut, când a primit din partea omologului său Serghei Lavrov cea mai înaltă distincţie rusă ce poate fi acordată unui cetăţean străin.

Din informaţiile accesate, serviciile secrete ruse au putut avea informaţii despre planurile diplomaţiei ungare nu doar anul trecut, ci şi după începerea invaziei în Ucraina. Aceasta în condiţiile în care guvernul ungar nu a protestat deloc împotriva invaziei ruse.

Un alt element interesant al investigaţiei au fost emailuri trimise angajaţilor de MAE ungar în care atrag atenţia asupra riscurilor folosirii telefoanelor chineze, inclusiv Huawei. În ultimii ani, guvernul ungar a sprijinit intens folosirea tehnologiilor Huawei pentru instalarea reţelei 5G în Ungaria, în ciuda atenţionărilor Statelor Unite cu privire la riscurile de securitate pe care le prezintă folosirea echipamentelor firmei chinezeşti, arată Direkt36, citat de RFI.

Contactat de presa ungară, ministerul de externe ungar a răspuns doar că nu se ocupă de campanii mincinoase.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite