ADEVĂRUL LIVE Premierul Victor Ponta: ”Eu aş fi mai popular dacă m-aş apuca să-l suspend pe Băsescu dar preţul pentru România ar fi prea mare”

Interviu cu Victor Ponta, prim-ministru al României

Premierul Victor Ponta a răspuns în direct din studioul Adevărul Live la întrebările jurnaliştilor Ioana Lupea şi Cristian Unteanu pe teme de politică internă cât şi de politică externă.

România a trecut în primele luni ale acestui an prin teste complicate, de la raportul MCV până la dezbaterile fierbinţi pe problema intrării României în spaţiul Schengen. Printre subiectele abordate de Victor Ponta s-au regăsit şi relaţia României cu Rusia, gradul scăzut de absorbţie al fondurilor europene,euroscepticismul în creştere ca urmare a austerităţii impuse de criza economică dar şi relaţia cu preşedintele Traian Băsescu.

”Eu aş fi mai popular dacă m-aş apuca să-l suspend pe domnul Băsescu dar preţul pentru România ar fi prea mare. Aţi văzut ce s-a întâmplat anul trecut, am văzut cu toţii cât ne-a costat”, a spus Victor Ponta despre relaţia cu preşedintele Traian Băsescu.

 • 14:59
  Am pe cineva în minte pentru Ministerul Justiției, cu cât mai puțin politic cu atât mai bine. Dar trebuie să mă consult și cu domnul Antonescu.
 • 14:54
  Eu sunt convins că dacă noi convingem Gemania, vor fi și Olanda și Finlanda de acord cu intrarea noastră în Schengen. Eu cred că Titus Corlățean știe politică externă. Politica europeană, a Uniunii Europene, este însă a primului ministru. Ministrul de externe mă ajută. Președintele țării e foarte bine că a fost la Consiliul European, dar ce treabă are președintele cu obținerea banilor pentru locurilor de muncă? Așa cum a fost la ultimul Consiliu? Ce, președintele este ambasadorul Guvernului? 
 • 14:44
  Poți să convingi Guverne, dar să te lupți cu mass media din Marea Britanie, din Uniunea Europeană n-ai nici o șansă. Iar problema romilor este cel mai ușor de prezentat de către ei.
 • 14:41
  Cred că ministrul german de interne bavarez n-are legătură cu România ci cu starea de spirit din Bavaria. Eu cred că politic putem obține un rezultat bun pe Schengen dar nu știu când. Problema este a integrării romilor și asta rămâne. Soluțiile trebuie să fie de stimulare a copiilor de a merge la școală, de stimulare a copiilor săraci, iar banii din programul ”cornul și laptele” trebuie să fie realocați. Programul a funcționat într-un anumit moment dar acum aruncăm banii pe geam. Trebuie să găsim și o soluție administrativă pentru un tip de turism european. Probabil că o să-mi fac mulți dușmani acum printre romi, dar asta e, îmi asum. 
 • 14:31
  Dacă România e o țară așa de rea ca să intre în Schengen, de ce firmele germane sunt pe primul loc în ceea ce privește investițiile în România. E ipocrizie la mijloc.
 • 14:30
  Fără să uit nimic din resentimentele personale la adresa domnului Băsescu am semnat acel acord de colaborare instituțională. Eu aș fi mai popular dacă m-aș apuca să-l suspend pe domnul Băsescu dar prețul pentru România ar fi prea mare, am văzut ce s-a întâmplat în vară.
 • 14:28
  În România nu s-a modificat nici o virgulă din Constituție. În România presa e liberă. Banca Națională e independentă. Nu ne poate nimeni asemăna cu Ungaria, nu ne poate băga nimeni în aceeași oală. Fac toate eforturile și nu accept această lipire cu Ungaria deși mulți străini confundă Bucureștiul cu Budapesta.
 • 14:20
  În maxim 2 săptămâni, în ședință de Guvern, vom încerca concentrarea atribuțiilor pe fonduri europene. Asta ca să avem doar o instituție și o persoană care să aibă puterea de a lua măsuri directe. Să avem o singură comandă.
 • 14:15
  Problema fondurilor europene, cum le numim. Suntem țara care suferă de mai multe boli: fuga de responsabilitate, nu scapă nimeni fără 20 de semnături. Orice program e verificat de zeci de ori. Proiectele pe care nu le-am făcut bine și plătim corecții financiare trebuie să le plătim din bugetul de stat. 
 • 14:11
  Problema la noi se oprește la modul greoi în care funcționează aparatul birocratic. 
 • 14:07
  În 4-5 ani eu zic că tehnologia explorărilor va evolua așa de mult - chiar și a gazelor de șist - încât aprobările de mediu nu vor mai fi o problemă
 • 14:05
  Nu sunt fanatic anti rus, dar dacă pot fi independent energetic, să nu mai plătim către Gazprom, nu mă supăr.
 • 14:04
  Nu mai subvenționăm prețul la energie pentru toată lumea. Există 6-700.000 de familii pentru a găsi o soluție de tarif social

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările