Laurenţiu Leoreanu: Avem un program amplu de susţinere a pieţei muncii. Guvernul PNL acordă 25% din salariul brut companiilor care fac angajari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepreşedintele PNL Laurenţiu Leoreanu susţine că Guvernul Orban susţine piaţa muncii şi în starea de alertă şi propune o serie de măsuri care vizează: prevenirea concedierilor, protejarea locurilor de muncă din sectoarele viabile, reinserţia pe piaţa muncii, menţinerea liniilor de producţie pe piaţa internă şi stimularea consumului.

”Avem un program amplu de măsuri active care vizează angajatorii, angajaţii aflaţi în şomaj tehnic, angajaţii full time, angajaţii part time, zilierii, angajaţii din agricultură. În primul rând, pentru acele domenii în care se vor menţine restricţiile după data de 1 iunie, vom continua plata şomajului tehnic. Astfel, pentru toate domeniile care îşi vor relua activitatea, şomajul tehnic va fi înlocuit de o măsură activă de susţinere prin alocarea unui procent din salariul brut al angajatului, de până la 41,5%(dar maxim 41,5% din câştigul salarial mediu brut pe ţară), timp de 3 luni.

De asemenea, din cauza pandemiei, foarte mulţi români s-au întors în ţară, ca urmare a încheierii contractelor de muncă. Evaluarea pe care o avem ne indică faptul că între 300.000 şi 350.000 de români care s-au întors în ţară vor fi în căutarea unui loc de muncă. Şi aproape 350.000 de persoane cărora li s-a încheiat contractul de muncă în România în perioada aceasta vor face eforturi să se angajeze. Din acest motiv, vom acorda un procent de până la 25% din salariul brut companiilor care vor angaja oameni aflaţi în căutarea unui loc de muncă, pe o perioadă de cel puţin trei luni de zile”, susţine Laurenţiu Leoreanu. 

Deputatul PNL a vorbit şi despre categoriile care au cel mai mult de suferit de pe urma pandemiei. 

”Nu uităm nici acea categorie de persoane pentru care angajarea este mai dificilă, cum sunt tinerii absolvenţi, cum sunt persoanele aflate aproape de vârsta de pensionare. Pentru aceste categorii vom dezvolta instrumente de susţinere a angajărilor mult mai generoase, susţinând un procent semnificativ din salariul brut o perioadă de timp mai lungă.  De asemenea, ştim foarte clar că există o nevoie reală pentru fermierii români de forţă de muncă şi pentru această categorie de cetăţeni vom adopta un act normativ în care vom aplica o măsură activă de susţinere a zilierilor. Sursele de venituri pentru acest plan generos de măsuri sunt bugetul Asigurărilor pentru Şomaj şi fondurile europene, prin programul SURE (şomaj tehnic şi subvenţie angajaţi activi post pandemie). România are garanţia că va beneficia de finanţare de la nivel european pentru a putea pune în practică măsurile de ocupare care au fost gândite de Guvernul României, suma fiind între trei miliarde de euro şi cinci miliarde de euro”, a explicat Laurenţiu Leoreanu.

În plus, continuăm să susţinem prin măsuri concrete familiile şi persoanele defavorizate şi în perioada următoare. Astfel, 2.300.000 de persoane vor primi câte 50 de măşti, gratuit, respectiv: persoanele beneficiare ale ajutorului social; persoanele beneficiare de alocaţii pentru susţinerea familiei; pensionarii cu pensii de până la 704 lei inclusiv; persoanele încadrate în grad de handicap, care realizează venituri exclusiv din prestaţiile sociale. De asemenea, 1,2 milioane de persoane care se găsesc astăzi în situaţie de risc de sărăcie vor beneficia de o primă tranşă de pachete de igienă corporală începând cu data de 4 iunie şi, apoi, de două tranşe de pachete alimentare, adică peste 2.400.000 de astfel de pachete, care vor fi distribuite începând cu data de 15 iunie. O altă măsură foarte importantă, finanţată cu 45 de milioane de lei, se referă la acordarea unui stimulent similar celui acordat personalului medical. Este vorba despre 38.000 de asistenţi sociali care vor beneficia de un stimulent de risc social, cu o valoare de 1.150 de lei, acordat o singură dată în sumă fixă, personalului din centrele rezidenţiale, celor care au lucrat cu persoanele vârstnice, dar şi persoanele cu dizabilităţi. 

Guvernul PNL are soluţii pentru toate persoanele afectate de criza sanitară şi continuă să le implementeze, indiferent care sunt capcanele şi frustrările opozanţilor săi”, conchide Laurenţiu Leoreanu. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite