Klaus Iohannis a discutat cu preşedinta Parlamentului European despre evoluţiile de securitate din Vecinătatea Estică a UE şi securitatea energetică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis şi Roberta Metsola FOTO Administraţia Prezidenţială
Klaus Iohannis şi Roberta Metsola FOTO Administraţia Prezidenţială

Preşedintele Klaus Iohannis a avut o întrevedere cu preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola. Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, cei doi lideri au discutat subiecte de pe agenda curentă a UE, precum evoluţiile de securitate din Vecinătatea Estică a Uniunii, securitatea energetică şi extinderea spaţiului Schengen, în prinţa căreia, Metsola a transmis susţinerea PE şi a sa pentru aderarea României la Spaţiul Schengen.

Cu acest prilej, Preşedintele Klaus Iohannis a adresat felicitări pentru alegerea recentă în funcţia de Preşedinte al Parlamentului European, exprimând, totodată, aprecierea pentru obiectivele şi priorităţile sale ambiţioase în direcţia consolidării Uniunii Europene. Preşedintele României s-a pronunţat pentru continuarea cooperării strânse cu Parlamentul European pe dosarele relevante de pe agenda europeană, în vederea identificării unor soluţii pragmatice, echilibrate şi consensuale şi a reiterat interesul major al României de a adera la Spaţiul Schengen, exprimând apreciere pentru poziţia cunoscută a Parlamentului European în favoarea aderării ţării noastre, arată un comunicat de presă transmis de Administraţia Prezidenţială. 

Potrivit sursei citate, şeful statului a făcut o scurtă evaluare a actualelor provocări la adresa securităţii din Vecinătatea Estică a Uniunii, accentuând importanţa menţinerii unităţii şi solidarităţii statelor membre UE, dar şi a unei strânse coordonări cu partenerii transatlantici. Preşedintele Klaus Iohannis a pledat pentru o abordare comună a Uniunii care să vizeze pregătirea unor măsuri ferme şi credibile în vederea detensionării situaţiei de la graniţa estică a Ucrainei, inclusiv sancţiuni.

Klaus Iohannis a reiterat importanţa susţinerii active, inclusiv prin asistenţă financiară, de către Uniunea Europeană a parcursului european al Republicii Moldova şi a eforturilor Preşedintei Maia Sandu şi a Guvernului de la Chişinău de a continua reformele.

Referitor la pachetul de măsuri privind combaterea schimbărilor climatice, Preşedintele Klaus Iohannis s-a pronunţat pentru identificarea unor soluţii flexibile, echilibrate şi adaptate la circumstanţele naţionale, care să permită continuarea eforturilor de dezvoltare. În acest sens, Preşedintele României a evidenţiat rolul important al energiei nucleare şi al resurselor de gaze naturale în cadrul procesului de tranziţie către o economie neutră din punct de vedere climatic, arătând că România susţine ferm această abordare, fiind un aspect cheie pentru securitatea energetică. Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat importanţa sprijinului Parlamentului European pentru actuala propunere a Comisiei Europene privind taxonomia, care include atât gazul, cât şi sectorul nuclear.

La rândul său, Preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a exprimat deschiderea pentru o colaborare activă cu ţara noastră pe dosarele de interes comun şi, totodată, a reafirmat susţinerea sa şi a Parlamentului European pentru aderarea României la Schengen.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite