INTERVIU Augustin Zegrean, fost preşedinte CCR: Iohannis nu e obligat să accepte restructurarea Guvernului. Ar fi evident că PSD vrea să-l ocolească pe preşedinte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Augustin Zegrean, fost şef al CCR. FOTO Adevărul
Augustin Zegrean, fost şef al CCR. FOTO Adevărul

Într-un interviu pentru „Adevărul“, Augustin Zegrean, fost preşedinte al Curţii Constituţionale (CCR), susţine că preşedintele Klaus Iohannis nu poate fi obligat de PSD să accepte restructurarea  Executivului, varianta pentru care insistă Liviu Dragnea. Miza e numirea lui Eugen Nicolicea, unul dintre oamenii fideli liderului PSD, la Ministerul Justiţiei. Zegrean susţine că un dialog între Iohannis şi Dăncilă ar debloca situaţia.

Adevărul: E o dispută în PSD între Viorica Dăncilă şi Liviu Dragnea. Premierul vrea remaniere, Dragnea insistă pentru restructurare. În cazul în care PSD recurge la restructurare, preşedintele Klaus Iohannis ar fi obligat să-i accepte pe cei trei miniştri propuşi de PSD şi trecuţi de votul Parlamentului?

Augustin Zegrean: Nu!

Nu?

Nu. În nicio împrejurare preşedintele nu este obligat să semeneze un document pentru că aşa vor alţii. Restructurarea nu schimbă situaţia. Acum suntem în plină procedura de remaniere, declanşată de premierul Viorica Dăncilă, iar preşedintele a refuzat o primă tranşă de propuneri. Guvernul trebui să vină cu o nouă tranşă de propuneri.

Dar dacă PSD abandonează această procedură a remanierii şi alege calea restructurării, ce se întâmplă?

PSD nu este în măsură să abandoneze procedura remanierii, pentru că nu scrie nicăieri în Constituţie că partidul afla la guvernare propune remaniere sau restructurare. Sunt atributele primului ministru.

Să spunem că PSD o convinge pe doamna Dăncilă să accepte restructurarea şi să vină în Parlament.

Premierul  poate renunţa la procedura de remaniere, însă în această situaţie ar fi evident faptul că Guvernul PSD vrea să-l ocolească pe preşedinte, deci nimeni n-ar putea să-l oblige pe şeful statului să semeneze decretul de învestire în funcţie a noilor miniştri, chiar dacă propunerile PSD ar trece de votul Parlamentului. Ar fi evident că nu e nicio restructurare a Guvernului, ci o procedură prin care scoţi nişte miniştri refuzaţi pe o uşă şi-i bagi pe uşa cealaltă.

Practic, ar fi o remaniere mascată, asta susţineţi.

Exact, exact.

Ce se întâmplă mai departe? Să spunem că preşedintele nu semnează decretele de învestire pentru noii miniştri. Se ajunge din nou la CCR pe conflict juridic de natură constituţională între preşedinte şi Guvern? 

Posibil. Mi-e greu să spun ce se va întâmpla, pentru că imaginaţia politicienilor e mult mai mare decât posibilitatea noastră de înţelegere.

Un conflict de natură constituţională poate fi sesizat şi de Guvern, şi de Parlament?

Poate fi sesizat de orice instituţie care poate să facă o astfel de sesizare, deci şi Parlamentul, şi Guvernul.

Ar avea vreo şansă preşedintele să câştige la CCR?

Nu ştiu ce şanse ar avea preşedintele acum.

Insinuaţi că majoritatea de la CCR e favorabilă PSD?

Nu insinuez nimic. Dacă se judecă după Constituţie, preşedintele are şanse să câştige.

Dacă CCR îl va obliga pe preşedinte să accepte restructurarea Guvernului, însă şeful statului va refuza în continuare să semneze decretele?

Nu se poate. Aţi văzut că preşedintele este ascultător faţă de CCR. Şi când a fost vorba de demiterea doamnei Kovesi, după ce Curtea l-a obligat, s-a încheiat povestea.

Deci credeţi că, în final, preşedintele va respecta decizia CCR.

Cineva trebuie să respecte şi Constituţia în ţara asta, pentru că altfel ne ducem de râpă.

Interimatele la cele trei ministere vor expira la începutul lunii iunie. Ce se va întâmpla apoi, dacă PSD nu va propune alţi miniştri?

Mă întreb şi eu ce se întâmplă pentru că nu găsesc niciun răspuns la această întrebare. Interimatul nu poate dura mai mult de 45 de zile. L-am auzit pe un domn de la PSD care spunea că vor numi alţi interimari. Nu se poate să numească alţi interimari. Se merge prea departe cu joaca. E o joacă de copii.

Credeţi că un dialog între preşedinte şi premier ar debloca situaţia?

Ar trebuie să respecte cu toţii Constituţia şi principiul loialităţii între instituţii, să nu-şi mai bată joc de ţara asta. Se întrece măsura. Ajunge!

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite