Gabriela Firea face referendum pe Facebook şi îi întreabă pe bucureşteni dacă sunt sau nu de acord cu taxa Oxigen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a lansat, joi, pe Facebook, un referendum, prin care bucureştenii sunt întrebaţi dacă sunt sau nu de acord cu taxa Oxigen, scrie Mediafax.

Locuitorii Capitalei sunt îndemnaţi să răspundă la întrebarea „Sunteţi de acord cu interzicerea circulaţiei maşinilor care poluează în centrul oraşului şi cu introducerea vinietei Oxigen pentru restul Bucureştiului?” 

Răspunsurile sunt aşteptate pe pagina de socializare a Gabrielei Firea sau pe e-mail până luni, 24 februarie.

„Vă întreb direct, dragi bucureşteni. Sunteţi de acord cu acest proiect? Oxigen pentru Bucureşti? Sunteţi de acord să fie interzise în centru maşinile care poluează non-euro, euro 1 şi euro 2, iar euro 3 să plătească vinieta, iar în restul oraşului să plătească vinieta şi cele care poluează foarte intens? Sau nu sunteţi de acord. Ar fi păcat să pierdem acest moment şi să nu aflu direct opinia dumneavoastră”, a spus Gabriela Firea.

De la 1 martie, maşinile mai vechi de Euro 4 vor plăti vinieta Oxigen, iar maşinile sub Euro 3 nu vor mai avea deloc acces în centrul oraşului. Autoturismele Euro 4 vor plăti vinieta din 2021.

Mai mult, potrivit unui amendament al acestui proiect, maşinile non-euro, Euro 1 şi Euro 2, nu vor mai avea voie deloc în Bucureşti de la 1 ianuarie 2022, iar pentru cele Euro 3 restricţia este valabilă din anul 2024. Potrivit aceluiasi amendament, sunt exceptate de la plata vinietei scuterele si motocicletele, dar si autovehiculele cu norma de poluare Euro 3 care funcţionează cu GNL, GNC şi GPL.

Cât costă taxa Oxigen anual

Pentru maşinile non-Euro, taxa pe 1 an este de 1.900 de lei. În cazul maşinilor Euro 1, taxa pentru un an este de 1.700 de lei. Similar, pentru maşinile Euro 2, taxa este de 1.500 de lei, anual. Şoferii maşinilor Euro 3 vor scoate din buzunar 700 de lei/an, în timp ce şoferii maşinilor Euro 4 vor plăti doar 500 de lei.

Care sunt sancţiunile aplicabile din martie

Hotărârea prevedea amenzi între 1.500 şi 2.000 de lei pentru cei care sunt obligaţi să plătească taxa şi nu o fac. Prevederea înjumătăţirii amenzii dacă aceasta este plătită în termen de 15 de zile se aplică. Poliţiştii locali, cei care activează în cadrul Brigăzii Rutiere, dar şi împuterniciţii direct ai Primăriei pot să aplice amenda. Verificările vor fi realizate prin sisteme video, inexistente deocamdată în Bucureşti pentru a verifica automat plata taxei, ori direct în trafic de către cei care pot aplica legal amenda.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite