Firea: Guvernului i-a căşunat pe bone, menajere, instalatori, grădinari, dar îi lasă în pace pe rechinii care dau lovituri grele bugetului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriela Firea FOTO Gabriela Firea / Mediafax / Alexandru Dobre
Gabriela Firea FOTO Gabriela Firea / Mediafax / Alexandru Dobre

Fostul primar al Capitalei Gabriela Firea atrage atenţia că Legea privind fiscalizarea muncilor domestice nu aduce beneficii nici angajatorului care are nevoie de aceste servicii, nici prestatorului de servicii şi „nimeni nu va fi interesat s-o aplice”.

„O idee care loveşte în românii cu venituri medii şi mici este legea privind fiscalizarea muncilor domestice - o nouă iniţiativă absurdă a actualei puteri! Guvernului i-a căşunat pe bone, menajere, instalatori, grădinari etc dar îi lasă în pace pe rechinii care dau lovituri grele bugetului naţional! Acest nou proiect de lege NU aduce beneficii reale niciuneia dintre părţi – nici angajatorului persoană fizică şi nici celui angajat pentru muncă domestică –, deci nu va avea finalitate şi nimeni nu va fi interesat s-o aplice”, a transmis Gabriela Firea pe Facebook. 

Ea a explicat că „în plus, birocraţia excesivă va determina şi la nivelul statului costuri mai mari decât beneficiile”. 

Fostul Primar a arătat că pentru respectiva lege ar fi necesar ca atât  angajatorul care are nevoie de servicii domestice, cât şi prestatorul de servicii şi Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă ar trebui să facă eforturi pentru obţinereaa unor tichete valorice. 

Guvernul este rupt de lumea reală. Vede lucruri ”fantastice” acolo unde nu există şi îşi închipuie soluţii complet inaplicabile. După mintea lor, un angajator care are nevoie de cineva pentru activităţi casnice, precum bonă la copil, reparaţii la casă, îngrijit grădina, etc, ar trebui să meargă la ANOFM – Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă – să cumpere nişte tichete valorice – 15 lei bucata, cu care să-l plătească pe angajatul/prestatorul serviciilor; Prestatorul, la rândul său, merge la ANOFM şi transformă aceste tichete în numerar, dar i se reţine 20,8% sub formă de contribuţii de pensii, de sănătate şi impozit. Costurile cu tipărirea şi distribuirea tichetelor revin ANOFM, care va plăti (unei entităţi nedefinite – probabil tot o companie privată sinecuristă) şi crearea unei platforme electronice de evidenţă unde trebuie să se înscrie obligatoriu şi beneficiarii(angajatorii) dar şi prestatorii(angajaţii).

Niciun om normal nu va fi dispus să intre în acest coşmar birocratic în loc să plătească direct şi firesc, din banii săi, meseriaşul care-i schimbă robinetul, înlocuieşte becul ars, femeia care face curat ori bona care are grijă de copil”, a explicat Firea. 

Fostul primar este de părere că „sunt sortite eşecului” aceste tentative „penibile”  de a rezolva finanţarea bugetului de asigurări sociale, explicând că măsura anulării impozitării salariilor part-time „a aruncat pe piaţa gri a forţei de muncă mulţi salariaţi. 

„Sunt sortite eşecului astfel de tentative penibile de rezolvare a gravelor probleme de finanţare ale bugetului de asigurări sociale! La fel ca în cazul anulării impozitării salariilor part-time la nivelul salariului minim - o decizie prostească, determinată doar de isteria anti-PSD a actualilor guvernanţi- care a aruncat pe piaţa gri a forţei de muncă sute de mii de salariaţi şi care a făcut gaură în veniturile statului”, 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite