Cum poate fi tradusă incitarea la ură în baza apartenenţei politice. Vicol: Când cineva îmi spune „te omor pentru că eşti membru PSD”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

Preşedinta Comisiei Jurdice a Camerei Deputaţilor, social-democrata Laura Vicol, a transmis că acele manifestări care incită la ură pe motiv de apartenenţă politică ar trebui să fie pedepsite, aşa cum a decis Parlamentul recent, şi a explicat cum poate fi tradus acest scenariu în fapte concrete.

Parlamentul a decis luni pedepsirea incitării la ură, violenţă sau discriminare inclusiv pe bază de apartenenţă politică, pe lângă criteriile referitoare la rasă, naţionalitate, etnie, limbă, gen, orientare sexuale, avere sau vârstă. Singurele reacţii împotriva acestui proiect au venit din partea USR, formaţiune care a introdus principalele prevederi din articolul pe care acum îl contestă.

„Tot ceea scrie în acest amendament face parte dintr-o directivă-cadru solicitată de către Comisia Europeană în vederea transpunerii în legislaţia românească”, a explicat Laura Vicol (PSD), preşedinta Comisiei Juridice de la Cameră. 

Aceasta a subliniat că „trebuie să fim în egală măsură atenţi la ceea ce spunem” şi a explicat cum se poate traduce articolul cu pricina, care introduce sancţiuni şi pentru incitarea la ură în baza apartenenţei politice. „Din punctul meu de vedere, cel mai grav lucru care se poate întâmpla, care este scris în acel articol şi nu mă refer la apartenenţa politică, sunt lucruri care ţîi la felul omului de a fi, boli grave, apartenenţa sexuală. Lumea nu trebuie să fie judecată pentru aşa ceva.

Cred că este în regulă să fim mai atenţi la ceea ce spunem despre alţii. (...) Mi s-a spus că fac parte din ciuma roşie. Atâta vreme cât toate aceste afirmaţii sunt făcute fără să incite la ură, nu reprezintă o infracţiune. Când cineva îmi spune 'te omor pentru că eşti membru PSD, PNL, USR sau AUR', face acest lucru public şi pune pe reţelele sociale că urmează să fiu lovită, înjurată, cum mi s-a întâmplat de atâtea ori, şi că urmează să fie bătută, hăituită pe stradă pentru că sunt membru şi incită lumea să facă acest lucru... Asta este incitare la ură. Manifestările prin care se incită la ură pentru apartenenţa politică, da, devin infracţiuni”, a explicat Vicol, marţi, la Parlament. 

Vezi şi: Un demers transpartinic, cu exces de zel: Parlamentul pedepseşte discriminarea pe motive de apartenenţă politică. Cum a ajuns USR, din iniţiator, contestatar

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite