Culisele vizitei în Israel a tandemului  Dăncilă - Dragnea. Cum le-au fost date planurile peste cap

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorica Dăncilă şi Liviu Dragnea FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Viorica Dăncilă şi Liviu Dragnea FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Surse diplomatice au declarat pentru „Adevărul“ că premierul şi liderul PSD au plănuit din timp vizita în Israel, însă au plecat pe ascuns din cauza scandalului generat de relocarea Ambasadei României la Ierusalim. Ce urmărea, de fapt, Dragnea, şi în ce măsură a fost afectată politica externă a României?

Surse diplomatice au explicat pentru „Adevărul“ că liderii PSD au avut un plan bine pus la punct pentru a pleca în Israel. „Liviu Dragnea şi-a dorit o vizită externă cu miză, iar o întâlnire cu premierul Benjamin Netanyahu în care să spună că România va fi printre primele state care îşi mută Ambasada la Ierusalim ar fi fost, într-adevăr, cu greutate“, a susţinut un diplomat de carieră din MAE. Potrivit acestuia, negocierea vizitei a presupus un efort comun. S-au ocupat: consilierii israelieni ai lui Dragnea; Andreea Păstârnac, fostă ambasadoare în Isarel, în prezent consilier al premierului Dăncilă şi unul dintre diplomaţii fideli liderului PSD; Herman Berkovits, medicul de origine română al premierului israelian Benjamin Netanyahu, proaspăt numit consilier al premierului Dăncilă.

„Planul a fost ca Guvernul să adopte un memorandum pentru mutarea Ambasadei cu o săptămână înainte de vizită, ceea ce s-a şi întâmplat, însă parţial, pentru că a intervenit Iohannis“, mai arată sursele citate. De ce parţial? Răspunsul ţine de povestea nespusă a Memorandumului, despe care iniţial a scris G4Media.ro. Cel care s-a ocupat de textul documentului a fost George Ciamba, secretar de stat în MAE, omul de încredere al lui Dragnea, pe care liderul PSD îl alintă „adevăratul ministru de Externe“. Potrivit surselor citate, şeful diplomaţiei, Teodor Meleşcanu, n-a fost de acord cu documentul. Meleşcanu nici n-a participat la şedinţa de Guvern în care a fost adoptat Memorandumul, fiind plecat într-o vizită în Libia. În locul său, la şedinţa Executivului a participat George Ciamba.

„Am auzit cu urechile mele când s-a discutat despre acest Memorandum în Guvern. Cu siguranţă a fost adoptat“, a declarat unul dintre miniştrii prezenţi la şedinţă, pentru „Adevărul“. Însă documentul nu a apărut pe lista oficială de acte adoptate. Întrebat, după şedinţa de miercurea trecută, dacă Executivul a adoptat un asemenea act, Nelu Barbu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a răspuns: „Eu nu am văzut şi nu am niciun comentariu pe acest subiect“. Câteva ore mai târziu, la Antena 3, Liviu Dragnea l-a dat de gol: „Guvernul a adoptat un memorandum prin care se decide începerea procedurilor pentru mutarea efectivă a ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim“.

„Au încercat să-l ocolească pe Iohannis“
A doua zi, premierul Viorica Dăncilă s-a contrazis în aceeaşi propoziţie. Întrebată dacă Memorandumul a fost sau n-a fost adoptat, Dăncilă a răspuns: „Da, a fost adoptat un memorandum în şedinţa de Guvern, nu pot să vă spun ce conţine. Ministerul de Externe a considerat că acest document trebuie să fie la clasificat şi aşa a fost. Când îl vom adopta, îl vom trimite preşedintelui Iohannis“, a răspuns Dăncilă.

Deci a fost sau va fi adoptat? Răspunsul ţine de intenţia ascunsă a Guvernului. „Dragnea şi Dăncilă ştiau foarte bine că Memorandumul trebuie să aibă aprobarea lui Iohannis, pentru că fără semnătura preşedintelui nu se poate muta o ambasadă. Numai că au încercat să-l evite şi au recurs la această găselniţă: un fel de memorandum de intenţie, în care să spună că s-au început discuţiile pentru mutarea ambasadei. Aşa ceva nu intră în uzanţele diplomatice şi, în plus, un memorandum pentru mutarea unei ambasade nu e un document secret, întrucât sunt trecute chestiuni tehnice. Opinia mea e că au încercat să-l ocolească pe Iohannis, astfel încât să aibă un document pe care să-l invoce în vizita din Israel“, au explicat surse diplomatice pentru „Adevărul“.

Nici până în ziua de azi actul n-a ajuns la Cotroceni, au confirmat surse din Administraţia Prezidenţială, în ciuda criticilor vehemente ale preşedintelui Iohannis. Scuza Guvernului e că va trimite numai memorandumul final, încă neadoptat, nu pe cel de intenţie.

O vizită ţinută la secret
„Adevărul“ a anunţat în exclusivitate încă de săptămâna trecută că premierul Viorica Dăncilă are programată zilele acestea o vizită în Israel. După şedinţa de Guvern de marţi, Nelu Barbu, purtătorul de cuvânt al Executivului, a fost întrebat de jurnalişti dacă Viorica Dăncilă se va afla a doua zi în Israel. „În acest moment nu am de făcut niciun anunţ cu privire la programul premierului pentru perioada următoare“, a răspuns Nelu Barbu. Abia după câteva ore a venit şi anunţul oficial, în care se arăta că premierul va marca în Israel „70 de ani de relaţii diplomatice neîntrerupte“.

În cazul lui Liviu Dragnea a fost la fel. Presa a scris mai întâi pe surse că liderul PSD se va afla în Israel în acelaşi timp cu Viorica Dăncilă. Apoi Camera Deputaţilor a anunţat că Dragnea se află miercuri şi joi în Ţara Sfântă, apoi Biroul de presă al PSD a informat că Dragnea se va afla doar joi în Ierusalim, unde are programate întâlniri cu preşedintele statului Israel, Reuven Rivlin, şi cu premierul Benjamin Netanyahu.

„Am devenit parte a conflictului israeliano-arab“
Într-un interviu la Adevărul Live, fostul premier Adrian Năstase a criticat intenţia Guvernului de a reloca Ambasada la Ierusalim. „Nu putem accepta o situaţie de fapt ca o situaţie de drept. Pentru că s-ar putea să vină ruşii şi să spună: «de ce nu acceptaţi situaţia de fapt din Crimeea?». Decizia nu are justificare din punct de vedere al dreptului internaţional. Sunt 13 rezoluţii ale Consiliului ONU şi ale Consiliului de Securitate. Din punct de vedere politic, poate să existe o anumită justificare. România, ca şi SUA, nu mai poate să invoce statutul de mediator în relaţia dintre arabi şi israelieni, ci a devenit parte în acest conflict, ceea ce ne pune într-o situaţie de adversitate cu lume arabă“, a spus Adrian Năstase.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite