Culise. Războiul Iohannis-PSD a provocat un nou scandal diplomatic între România şi Ungaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis şi Marcel Ciolacu coabitează
Klaus Iohannis şi Marcel Ciolacu coabitează

România şi Ungaria sunt în mijlocul unui nou scandal diplomatic, generat de tradiţionalul conflict intern între preşedintele Klaus Iohannis şi PSD. Ministrul de Externe maghiar l-a catalogat pe Iohannis „extremist antimaghiar”, în timp ce europarlamentarul Rareş Bogdan, unul dintre apropiaţii preşedintelui, l-a numit de şeful diplomaţiei de la Budapesta „jigodia lui Viktor Orban”. Mărul discordiei: deschiderea unui punct de frontieră.

Localitatea Beba Veche, cel mai vestic punct al României, e situată la graniţa cu Ungaria şi Serbia. Peste hotar, la doar 1,5 km, e localitatea  Kübekháza din Ungaria. Deşi există un drum direct, legătura dintre cele două localităţi se poate face doar trecând prin vama de la Cenad, după un ocol de 60 km. În an electoral, primarul PSD din Beba Veche, care conduce comuna din 2004, a cerut insistent deschiderea punctului de frontieră Beba Veche – Kubekhaza, susţin surse politice pentru Adevărul.

Parlamentarii PSD, în frunte cu Alfred Simonis (liderul deputaţilor social-democraţi) au transformat dorinţa primarului într-un proiect de lege. Cum PSD încă are majoritate în Parlament, proiectul legislativ a fost adoptat. Legea a ajuns la Cotroceni pentru promulgare. Însă, vineri, preşedintele Klaus Iohannis a sesizat CCR, pe motiv că politica externă a ţării e de competenţa puterii executive ( Guvern şi preşedinte), nu a puterii legislative. Şeful statului nu se opune deschiderii punctului de frontieră de la graniţa de Vest, ci refuză amestecul Parlamentului în afacerile externe ale României.

”Parlamentul a nesocotit dispoziţiile art. 80 din Constituţie care stabilesc rolul Preşedintelui României în calitatea sa de titular şi iniţiator al politicii externe a statului, care este pusă în aplicare prin intermediul Guvernului, precum şi dispoziţiile art. 91 alin. (1) referitoare la atribuţiile puterii executive în domeniul politicii externe”, se arată în sesizarea transmisă CCR.

La scurt timp după sesizarea CCR, ministrul maghiar de Externe, Peter Szijjarto, a lansat  un atac brutal la adresa preşedintelui Klaus Iohannis, pe care l-a calificat „un politician extremist antimaghiar”. În replică, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a respins ca ”inacceptabil şi lipsit de respect” imbajul demnitarului ungar cu privire la şeful statului român. 

În plus, europarlamentarul PNL Rareş Bogdan, unul dintre apropiaţii lui Klaus Iohannis, l-a numit pe ministrul ungar de Externe Péter Szijjártó „jigodia lui Viktor Orban“. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite