Culise. Jocuri de putere în USR-PLUS. Cum şi-au împărţit taberele din partidul condus de Barna şi Cioloş Capitala şi o parte a marilor oraşe din ţară

Culise. Jocuri
de putere în USR-PLUS. Cum şi-au împărţit taberele din partidul condus de Barna şi Cioloş Capitala şi o parte a marilor oraşe din ţară

Octavian Berceanu şi Vlad Voiculescu. Foto Inquam Photos & Mediafax Foto

USR îl aruncă în cursa pentru şefia organizaţiei de partid din Capitală pe Octavian Berceanu, comisarul-şef al Gărzii de Mediu, acesta fiind văzut printre puţinii care ar putea să-i pună probleme lui Vlad Voiculescu (PLUS) în competiţia pentru preşedinţia Bucureştiului, după dezastrul Uniunii de la sectoare, acolo unde a câştigat doar două din şase filiale.

Ştiri pe aceeaşi temă

Intrarea în luptă a lui Octavian Berceanu e considerată de USR-işti ca o soluţie pentru a mai salva situaţia de la alegerile interne din Capitală. În primul rând, deşi era aşteptată o confruntare a celor doi lideri ai formaţiunii, Claudiu Năsui (ministru al Economiei) şi Vlad Voiculescu (fost ministru al Sănătăţii), Năsui nu a vrut să intre în competiţie. Surse din aripa USR au declarat pentru „Adevărul” că două mari motive au stat la baza rezervei lui Năsui privind şefia USR-PLUS Bucureşti. Primul este motivat de faptul că nu ar avea şanse să-l învingă pe Voiculescu, susţinut 100% de aripa PLUS, dar care are mulţi simpatizanţi şi în USR. Al doilea motiv: Năsui e prieten cu Voiculescu şi a fost printre cei care au militat pentru menţinerea acestuia în Guvern.

Octavian Berceanu are, în schimb, alt profil de candidat. În interiorul USR şi al PLUS, Berceanu  e văzut ca un membru care se mulează pe ceea ce cere electoratul: vizibilitate mare, politician care ia decizii şi măsurile sale sunt palpabile, dar şi o personalitate care nu intră în dispute cu colegii săi. Prin urmare, şeful Gărzii de Mediu este considerat un concurent redutabil pentru Voiculescu şi nu este exclusă o surpriză.

Meciul USR-PLUS: 2-4

Lupta de la sectoare a fost un eşec pentru aripa USR din noul partid, în condiţiile în care a reuşit să obţină şefia doar la două dintre sectoare. La Sectorul 1 a rămas la conducere Clotilde Armand, primar în funcţie, care l-a avut drept contracandidat pe unul dintre greii PLUS, Dragos Pîslaru. A doua şefie USR este la Sectorul 4, acolo unde a fost ales Paul Ene, secretar de stat la Economie. Filiala Sector 4 este cea mai slabă organizaţie din Capitală. 

De partea cealaltă, PLUS a reuşit să câştige la sectoarele 2, 3, 5 şi 6. Silviu Şerban este noul preşedinte de la Sectorul 2, acolo unde USR are şi primar, pe Radu Mihaiu, Lucian Ştefan Judele e noul şef de la Sectorul 3, Iustinian Roşca va conduce USR-PLUS Sector 5, iar prefectul Alin Stoica e liderul care va coordona USR-PLUS Sector 6.

Pe de altă parte, în teritoriu, USR s-a descurcat mult mai bine, fiind câştigate şefiile unor organizaţii din oraşe ca Braşov, Bacău, Brăila, Constanţa şi Oradea.  

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările