Creşte temperatura în Coaliţie pe fondul conflictului UDMR – USR-PLUS
0Liderii USR-PLUS şi ai UDMR se acuză reciproc de sabotare a programului de guvernare, Coaliţia fiind zdruncinată de scandalul provocat de modul cum se raportează cele două partide la proiectele din domeniul Justiţiei.
Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, continuă atacurile la adresa UDMR, partid cu care colaborează atât în Guvern, cât şi în Parlament, cu toate că la ultima şedinţă a Coaliţiei liderii celor trei formaţiuni ale Puterii au convenit să înceteze spălarea rufelor murdare în public. Stelian Ion a răbufnit de marţi seară, când la Televiziunea Publică a avertizat că vom rămâne cu Mecanismul de Cooperare şi Verificare, dacă nu are loc desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor în Justiţie (SIIJ), în forma dorită de USR-PLUS. „E puţin probabil să se ridice MCV dacă nu desfiinţăm corect SIIJ. A muta adresa unde e acum sediul SIIJ nu e o soluţie. A păstra esenţa, ideea de structură unică de parchet care poate ancheta magistraţii e o eroare. Problemele le avem acum cu UDMR. Anii trecuţi a sprijinit prin vot înfiinţarea SIIJ, probabil că e greu să se desprindă de această idee. UDMR continuă discursul din 2017-2018”, a declarat Stelian Ion.
Apoi, a urmat o afirmaţie care a dus la inflamarea spiritelor, adică faptul că UDMR ar face jocurile Budapestei, nu ale Guvernului de la Bucureşti. „Dacă nu se ridică MCV, nu intrăm în Schengen, şi mă întreb cine are interesul dintre vecinii noştri să nu intrăm în Schengen”, a acuzat Stelian Ion.
Cu cine joacă UDMR?
Reacţia promptă a UDMR a venit prin intermediul lui Csoma Botond, jurist şi lider al deputaţilor Uniunii: „Ministrul Stelian Ion să se ocupe de problemele României, nu de problemele din Polonia şi Ungaria”, a fost recomandarea şefului deputaţilor UDMR. La începutul săptămânii, Csoma spusese că ministrul Ion are o atitudine stalinistă. Pe de altă parte, ministrul Justiţiei a recunoscut faptul că nu se pune încă problema ruperii Coaliţiei, deşi subiectul SIIJ a produs o falie adâncă între partenerii de guvernare.
Csoma Botond a fost şi autorul unei premiere în ceea ce priveşte Coaliţia. Liderul deputaţilor UDMR a fost primul greu al Puterii care a criticat avizul Comisiei de la Veneţia privind desfiinţarea Secţiei Speciale, spunând că „îmi displace profund că această Comisie independentă nu a făcut nicio referire la neregulile grave din raportul Inspecţiei Judiciare adoptat de plenul CSM. E inadmisibil să nu facă vorbire de abuzurile (din Justiţie – n.r.) prezentate pe larg”, a declarat Csoma Botond, tot la TVR. Mai mult, UDMR-istul a subliniat că partidul său nu vrea să „se repete abuzurile” şi de aceea susţin varianta mergerii dosarelor SIIJ la Parchetul General.
Barna, taxat de premier
Săgeţi au fost trimise şi între doi lideri ai Guvernului. Dan Barna, vicepremier şi copreşedinte al USR-PLUS, a afirmat marţi seară că Guvernul ar fi trebuit să aibă o poziţie mai ofensivă în campania de vaccinare, pentru a impulsiona lumea să se imunizeze în număr mai mare. „Eu chiar cred că ar fi trebuit să avem măsuri mult mai ferme în ceea ce înseamnă vaccinarea, în sensul de acces limitat la evenimente, nici măcar pe partea cu teste, ci doar pentru persoane vaccinate, tocmai pentru a încuraja vaccinarea. Pentru că, da, vorbim de perspectiva unui val 4, care vedem că în multe ţări din lume este deja activ”, a declarat Barna.
Premierul i-a sugerat colegului său de Guvern să se pronunţe pe temele sensibile ale Coaliţiei la şedinţele pe care le au, nu în spaţiul public, dacă vrea îmbunătăţirea campaniei de vaccinare.