Ce ar însemna pentru Marcel Ciolacu o „candidatura pe moţiune“ la viitorul Congres PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu Inquam Photos / George Calin
Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu Inquam Photos / George Calin

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a avansat ideea ca la următorul congres al PSD, fiecare candidat pentru prima funcţie în partid să vină cu un program şi o echipă. Dacă ideea lui Ciolacu s-ar concretiza, liderul interimar al formaţiunii ar avea şanse să fie ales preşedinte în cazul unei candidaturi, pentru că deja s-a înconjurat de un grup de lideri cu influenţă.

„Poate o să promovăm şi noi la Congres ideea aceasta de a veni cu candidaturi pe moţiuni. Rămâne să discutăm în conducere. Vii cu un program politic, cu o echipă… Vom discuta în Biroul Permanent, iar viitorul CEx va fi unul lărgit în care vor fi invitaţi şi primarii muncipiilor şi preşedinţilor CJ să luăm o decizie cât mai largă”, a declarat Marcel Ciolacu, într-o emisiunea la TVR. 

De asemenea, liderul interimar al social-democraţilor a precizat că va lua decizia unei posibile candidaturi doar după o discuţie cu colegii şi cu familia sa. 

Dintre liderii PSD doar Mircea Geoană a încercat variantă venirii cu o listă a echipei, iar acest lucru se întâmpla în 2010. Ion Iliescu a fost la acea vreme unul dintre marii critici ai variantei listelor, deoarece fostul preşedinte al PSD considera că o asemenea formula ducea doar la „scindarea partidului”.

În prezent, varianta susţinerii unei moţiuni ar însemna că taberele din PSD s-ar organiza cu mult timp înainte de congres, ceea ce ar arăta raportul de forţe între ele. Mai ales în cazul unei candidaturi a lui Marcel Ciolacu (şi a unor candidaturi ale apropiaţilor săi) cei mai puternici lideri ar şti deja pe cine să mizeze. 

Potrivit unor surse politice, Marcel Ciolacu ar fi avantajat de o candidatură alături de echipă, celelalte tabere din partid fiind mai slab organizate. Ciolacu e sprijinit de numeroşi PSD şi e unul dintre liderii cu cea mai mare influenţă în zona Moldovei. 

  

 Pe de altă parte, persoane ca Lia Olguţa Vasilescu, Claudiu Manda, Codrin Ştefănescu sau Cătălin Rădulescu ar putea cu greu să aducă de ei o echipă puternică, iar lideri ca Eugen Teodorovici şi Mihai Fifor nu sunt văzuţi bine nici de colegii lor.    

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite