Capcanele impozitării drastice a pensiilor speciale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderii Coaliţiei de guvernare  FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Liderii Coaliţiei de guvernare  FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

PSD insistă cu o impozitare drastică şi rapidă a pensiilor speciale, în timp ce liberalii temporizează discuţiile, aceştia atrăgând atenţia în interiorul Coaliţiei că, prin ultimele decizii ale CCR, Puterea trebuie să analizeze un pachet de legi care să ocolească nu doar magistraţii, ci probabil şi parlamentarii, potrivit informaţiilor „Adevărul”.

„M-am săturat, s-au rezolvat pensiile speciale în 30 de zile. Eu nu am pensie specială. Cred că în zona de pensii speciale, ne-a spus şi CCR, trebuie venit cu o impozitare progresivă, în funcţie de venit, şi să închidem acest subiect în România”, a răbufnit Marcel Ciolacu, luni, cu referire la promisiunea lui Rareş Bogdan (prim-vicepreşedinte PNL), din 2019, când anunţa eliminarea pensiilor speciale în 30 de zile.

Problema magistraţilor

Problema este forma proiectului sau pachetului de legi cu care să vină Coaliţia, pentru a nu da din nou greş la testul Curţii Constituţionale. În decembrie 2020, la şase luni de la votul decisiv din Camera Deputaţilor, CCR a decis, în unanimitate, că impozitarea drastică a pensiilor speciale este neconstituţională. Magistraţii CCR arătau în motivarea deciziei faptul că una din probleme este că în pachetul de pensii impozitate drastic, cu până la 85%, sunt şi cele ale judecătorilor şi procurorilor. Mai precis, judecătorii, procurorii, judecători la CCR sau magistraţi-asistenţi la ÎCCJ şi CCR. Potrivit motivării, principiul „independenţei justiţiei” era garantat inclusiv de existenţa acestor pensii, aşa cum au fost calculate între timp. Mai mult, magistraţii susţineau la acea vreme că legiuitorul, în speţă Parlamentul, e liber să ia decizii pentru celelalte categorii de pensii de serviciu.

Între timp, judecătorii CCR au complicat şi mai mult situaţia, după ce au dat motivarea la decizia prin care eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor a fost declarată neconstituţională. În motivare, aceştia susţin că pensia specială este una din „protecţiile mandatului reprezentativ”. Prin urmare, mutând interpretarea pensiilor parlamentarilor în aceeaşi zonă cu magistraţii, Coaliţia are o misiune dificilă în găsirea unei soluţii care să treacă de testul CCR.

Direcţiile Coaliţiei

Potrivit informaţiilor „Adevărul”, Coaliţia, cel mai probabil, va merge pe varianta unui pachet de legi (în condiţiile în care există mai multe pensii de serviciu). De asemenea, nu e exclusă inclusiv decizia de a aduce pensia specială la principiul clasic al contributivităţii, pentru viitor, aşa cum a făcut Guvernul Boc în 2010, în timp ce pentru pensiile aflate în plată să fie utilizată varianta impozitării drastice.

Nu în ultimul rând, surse din Coaliţie au precizat că şanse mari sunt ca întreaga discuţie pe tematica pensiilor speciale să fie lăsată pentru sesiunea următoare. De altfel, până la finalul anului, inclusiv în PNRR este un jalon care cere clarificarea situaţiei pensiilor speciale, dar şi principiile noii forme a Legii salarizării.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite