Borza, despre Alianţa Vestului: Organizaţiile PNL din Ardeal, extrem de puternice, ar putea să-l susţină pe Emil Boc la preşedinţia României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputatul independent Remus Borza. Foto: Eduard Enea.
Deputatul independent Remus Borza. Foto: Eduard Enea.

Deputatul independent Remus Borza a scris, pe blogul personal, despre iniţiativa celor patru primari liberali de a forma Alianţa Vestului, fiind de părere că o astfel de mişcare ar trebui replicată şi în alte zone ale ţării. Borza mai crede, totodată, că „un astfel de proiect poate relansa şi recredibiliza PNL”, dar şi că poate da naştere unei alternative la Klaus Iohannis în viitoarele alegeri prezidenţiale.

„Avem de a face, pe lângă oportunităţile economice şi de dezvoltare oferite de această Alianţă, şi cu o mişcare politică din partea semnatarilor. PNL nu a reuşit, nici în Anul Centenarului, să iasă cu nimic în faţă, nici măcar să capitalizeze politic moştenirea Brătienilor ca întregitori de ţară. Electoratul liberal, dezamăgit de politica actualei conduceri, migrează deja spre ALDE sau spre Cioloş. Un astfel de proiect poate relansa şi recredibiliza PNL şi poate crea chiar o alternativă la Iohannis din perspectiva alegerilor prezidenţiale de anul viitor. Organizaţiile PNL din Ardeal, extem de puternice, ar putea să-l susţină pe Emil Boc la preşedinţia României. «Grupul de la Cluj» joacă tare. La două capete”, a declarat deputatul independent Remus Borza.

Parlamentarul a mai precizat că o astfel de iniţiativă este lăudabilă, în special în contextul în care „actualul model de organizare a administraţiei publice locale este unul anacronic”, iar anual sunt „aruncaţi 30 de miliarde de euro în administraţia publică”. 

„Chiar pe vremea lui Dragnea, când era ministru la Dezvoltare, s-a încercat o reformare a administraţiei publice locale, prin înfiinţarea celor opt euro-regiuni, care se suprapuneau şi pe provinciile istorice româneşti. Proiectul a fost abandonat din motive lesne de înţeles. Scădea influenţa Bucureştiului şi a partidului de guvernământ, câtă vreme fondurile bugetare erau alocate direct euroregiunilor, şi nu mai erau distribuite în baza unor criterii politice şi, evident, partizane de către Ministerul Dezvoltării. Trebuie să acceptăm că actualul model de organizare a administraţiei publice locale este unul anacronic. Aruncăm, în fiecare an, peste 30 miliarde euro în administraţia publică. Cu toate acestea, două treimi din satele şi comunele ţării nu au asfalt, canalizare, apă curentă şi gaze. Situaţie inacceptabilă pentru o ţară europeană în secolul XXI. Evident, nu mai putem accepta o armată de 700.000 de bugetari în administraţia publică locală, din care, aproape 300.000 de lefegii în autorităţile executive locale. Cele patru oraşe care au constituit Alianţa Vestului, la care, din ianuarie 2019, li se vor alătura municipiile Sibiu şi Alba Iulia, reprezintă modele de bune practici în ceea ce priveşte administrarea comunităţii şi absorbţia de fonduri europene. Cele şase oraşe sunt în TOP 10 oraşe privind dezvoltarea, cifra de afaceri şi PIB per capita, grad de civilizaţie, cultură şi educaţie. Haideţi să replicăm astfel de modele de organizare şi asociere şi în Moldova sau în judeţele din sudul ţării care sunt la coada clasamentului”, a explicat Borza.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite