Avocat: „Există şanse ca Dragnea să iasă din puşcărie“. Care ar fi scenariul favorabil pentru fostul lider PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea

Avocata Elenina Nicuţ face opinie separată faţă de majoritatea specialiştilor în drept şi nu exclude ca Liviu Dragnea să iasă din puşcărie după decizia CCR privind completurile de 3 judecători de la Curtea Supremă. Elenina Nicuţ explică, pentru Adevărul, ce paşi vor face avocaţii lui Liviu Dragnea pentru a obţine eliberarea fostului lider PSD.

„În primul rând, sesizarea lui Florin Iordache trebuia respinsă ca inadmisibilă, dar CCR i-a dat câştig de cauză, pentru că, vezi-Doamne!, nu au existat completuri specializate pentru corupţie. Însă judecătorii de la Curtea Supremă, cea mai înaltă instanţă, au nevoie de o nouă diplomă de calificare pe corupţie, nu e suficient că au vechime 25 de ani? Ei sunt deja specializaţi pe corupţie“, explică Elenina Nicuţ, apoi intră pe fond. 

Avocata susţine că, în urma deciziei de azi a CCR, toate procesele pe fapte de corupţie aflate în curs de judecată la Curtea Supremă  vor fi reluate de la zero. „Să luăm un caz concret: un inculpat a primit o condamnare cu executare la completul de 3 judecători (C3) de la Curtea Supremă. A făcut apel, iar procesul se judecă la completul de cinci judecători (C5). Automat, prima sentinţă va fi anulată, iar procesul se va întoarce la completul de trei pentru rejudecare“, spune Nicuţ.

Ce se întâmplă însă cu cei care au primit o primă condamnare din partea completului de 3 judecători, apoi au mai primit şi sentinţa definitivă din partea completului de cinci. Caz concret: Liviu Dragnea. Condamnat la trei ani şi jumătate cu executare atât de C3, cât şi de C5. Se aplică decizia CCR şi pentru Liviu Dragnea? Iese din puşcărie?

„Discutabil. Deşi decizia CCR nu ar trebui să se aplice sentinţelor definitive, există şanse ca Dragnea să iasă din închisoare. De ce? Pentru că Dragnea nu a primit încă motivarea sentinţei. Avocaţii săi vor încerca să arate că atât timp cât nu exisă motivarea sentinţei, Dragnea este în termen pentru a recurge la o cale extraordinară de atac“, susţine Elenina Nicuţ. 

Altfel spus, Dragnea va încerca să demonstreze că decizia CCR i se aplică şi lui, chiar dacă e după gratii. „Atât timp cât motivarea nu i s-a comunicat înainte de decizia CCR, Dragnea are o speranţă“, crede Elenina Nicuţ. Motivarea sentinţei definitive poate veni în următoarele zile, săptămâni sau luni. Spre exemplu, sentinţa prin care Darius Vâlcov a fost condamnat la 8 ani cu executare în primă instanţă a fost motivată abia după un an. Fără motivare, Dragnea nu poate recurge la o cale extraordinară de atac. 

Elenina Nicuţ face o distincţie între două momente-cheie pentru Dragnea: pronunţarea sentinţei şi motivarea sentinţei. „Hotărârea instanţei produce efecte imediat, în faza de pronunţare. Aşa a ajuns Dragne după gratii în ziua în care s-a dat sentinţa. Însă pentru o cale extraordinară de atac importantă e motivarea, nu doar pronunţarea. Când Dragnea va primi motivarea, cu siguranţă va cere eliberarea din puşcărie în baza deciziei CCR.  Vom vedea cum va judeca instanţa“, conchide Nicuţ.

În cazul în care decizia CCR i se va aplica şi lui Liviu Drganea, procesul baronului de Teleorman se va relua de la zero, însă decizia va culmina cu o achitare, căci faptele se vor prescrie până la faza de rejudecare. 

Curtea Constituţională a admis, miercuri, sesizarea privind conflictul dintre Parlament şi Curtea Supremă pe tema constituirii completelor specializate în cazurile de corupţie, obiecţie ridicată de Florin Iordache. Decizia a fost luată cu 5 voturi „pentru” şi 4 „împotrivă”. Potrivit experţilor, Liviu Dragnea rămâne la închisoare.

„Este stupefiantă decizia de astăzi a Curţii Constituţionale referitoare la completurile de trei judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Astăzi vedem raţiunea pentru care această decizie a fost amânată de patru ori, aparent în mod inexplicabil. Raţiunea a fost aceea de a fi schimbată componenţa Curţii Constituţionale pentru a se realiza majoritatea lui Dragnea“, susţine liderul PNL Ludovic Orban.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite