Alina Mungiu-Pippidi: Bucureştiul are nevoie de cooperare, nu de confruntare

Publicat:
Ultima actualizare:
O ţară obiectiv împărţită nu poate fi condusă de o parte contra celeilalte. Are nevoie de un pact, indiferent cine e la guvernare.
O ţară obiectiv împărţită nu poate fi condusă de o parte contra celeilalte. Are nevoie de un pact, indiferent cine e la guvernare.

Clamate de mai mulţi câştigători, alegerile locale pot fi înţelese de abia la proba guvernării. PSD a câştigat cele mai multe voturi în Bucureşti la Consiliul General, dar şi în aproape toate sectoarele. Pentru Consiliul General al municipiului, ca şi în multe alte sectoare, PNL şi USR-Plus au împreună o majoritate simplă, dar nu ar putea realiza o majoritate calificată (2/3) nici măcar cu voturile PMP, care a încercat să capete un viceprimar.

Anume, pe Mihai Neamţu, promotorul eliminării educaţiei de gen şi a referendumului pentru familie, laolaltă cu PSD, care a făcut praf ultima carte a lui Liiceanu pe motivul că e demodat să te referi la Inchiziţie drept ceva rău (!). Într-un singur sector PSD ar putea forma o majoritate în Consiliul Local. Primarii ex-PSD ca Piedone sau Negoiţă îşi vor găsi drumul înapoi la PSD, fie ca aliaţi, fie ca membri- îi opreşte doar gelozia Gabrielei Firea, dar după auditurile din Primăria generală Gabriela va fi mai ocupată să se apere în anii care vin decît să-i atace pe alţii, pentru că, deşi a făcut şi lucruri bune la primărie şi a fost un candidat performant, a tratat legea şi regulile cu o creativitate demnă de Voluntari. Şi acum alţii umblă în hîrtiile ei şi nu mă îndoiesc că vor găsi cauze de scandal perpetuu pe acolo.

Ce înseamnă asta, pe scurt 

Alegerile la nivel naţional nu au fost câştigate de nimeni. PSD a pierdut supremaţia de la precedentele, dar atât.

Ţara este împărţită, cum a fost întotdeauna, nu atît pe linia urban-rural, cît pe generaţii şi ocupaţii.

Nu e de mirare că mulţi oameni dependenţi de stat votează cu stînga, retorica lui Cîţu şi Năsui nu poate decît să bage spaima în ei.

O ţară obiectiv împărţită nu poate fi condusă de o parte contra celeilalte. Are nevoie de un pact, indiferent cine e la guvernare.

Partidul revoluţionar USR tocmai ne-a arătat că sub conducerea băieţilor cu misiune -Ghinea şi înlocuitorul de Ghinea, Barna-, se poartă ca partidul bolşevic: toată diaspora aia care le-a umflat pînzele e călcată în picioare şi ei nu vor da înapoi, că reţeaua de influenţă şi fiecare nod al ei este modul de funcţionare al acestor oameni. Ei au intrat în partidul alternativă cu gaşca pentru a consolida reţele de influenţă şi ne se împiedică de alegerea unuia de către popor - mult le pasă. Folosirea cuvîntului integritate şi a unui organism pur politic ca să-şi elimine oponenţii nu are de ce să ne mire avînd în vedere meritele precedente ale unora care au pus gheara pe partid- sabotajul intern al Coaliţiei pentru un Parlament Curat în 2004 (la vremea aceea l-am pus pe seama ineptitudinii), plagierea nesimţită şi partizană a listelor negre folosindu-l pe Poliţeanu, băiatul lor de mingi, manevra de a anunţa cu ani de zile în urmă pe presa electronică deţinută de servicii ca SRI sau SPP un partid nou pentru a strînge informaţii (numele tuturor finanţatorilor interesaţi), ce să mai vorbim, muncă informativă calificată. E greu să scapi de aşa o plagă, iar cu toată emoţia şi talentul unora ca Fritz sau Coliban, USR nu va evolua decît prin rupere şi pînă să-i rezolve ei pe alţii, trebuie să scape din cuşca de şoareci care le-a fost oferită ca să se dezvolte. Nu pot rezolva ei problemele oraşului şi ale ţării.

Nicuşor are, ca atare, un anturaj redus pentru a rezolva Bucureştiul şi o majoritate precară, cu toată victoria lui meritată.

Cum să reformezi radical un oraş în care majoritatea o are partidul cu care te-ai luptat şi pe deasupra jumătate din sectoare?

De asta am scris încă din ceasul zero că ne trebuie un referendum la Bucureşti, în care populaţia să aleagă direct alegerile dificile de făcut, mai ales privind reducerea numărului de maşini. S-a ratat ocazia la alegeri să se dezbată soluţiile astfel ca lumea să fie informată, dar lumea poate face asta la referendum. Care poate fi online, pe pagina dedicată soluţiilor care necesită sprijin popular.

PSD poate avea altă părere şi milita pentru alte soluţii - dreptul lor.

La două săptămîni după alegeri, părerea mea este că oraşul nu poate fi reformat contra PSD. Ei trebuie să fie parte din acest pact, sectoarele lor trebuie şi ele să voteze etc.

Nicuşor nu poate guverna cu 50 plus 1, are nevoie de majorităţi mari, pe fiecare subiect, şi va trebui, ca în marile oraşe europene, ca la Bruxelles sau la Berlin, să negocieze cu mai multe partide şi să adopte soluţiile dificile cu o mare majoritate. Nu îi văd pe Negoiţă sau Băluţă ca oameni cu care nu se poate negocia. Cert Dâncu e un om cu care se poate vorbi şi a făcut gesturi reformiste în trecut. PSD Bucureşti nu are de ce să mai stea în tranşee. Nu i-a furat nimeni, deşi organizarea alegerilor de către liberali a fost suboptimală. Nici ei nu ar fi organizat mai bine- numai bietul Cioloş le-a organizat pe bune şi a pierdut spectaculos în 2016. Hai să trecem peste momentele penibile cu saci de voturi în magazii şi să explicăm extremiştilor din ambele tabere că fără cooperare nu se poate - mai încet cu scandalul, acuzele şi isteria asta imatură.

Ceilalţi nu pot fi eliminaţi. Jos bîta! Suntem un oraş şi o ţară civilizată, care îşi înţelege diferenţele. Dacă vor să lupte cu corupţia, politicienii să depolitizeze organismele de control şi să lase în pace DNA, şi să discute mai multe programe decât integritate.

Cuvîntul nu le vine bine la nici unii şi iată zilele astea la USR-ul capturat la ce abuzuri poate duce- a devenit lipsă de integritate să-l critici pe Ghinea, dar cînd el îl săpa pe Nicuşor Dan, fondatorul partidului, asta era critică legitimă.

Nicuşor Dan e un om raţional, care a greşit adesea din lipsă de experienţă, din grabă, fiind anturat de securişti din momentul în care s-a văzut că un mic fenomen stă să se dezvolte în jurul lui: un curent spontan de oameni curaţi care vor să facă lucrurile altfel.

Spre deosebire de Klaus Iohannis, anturat de servicii oficiale al căror patron a devenit de nevoie pentru că nu avea nici doi specialişti ai lui, Nicuşor Dan la Bucureşti nu are de ce să se tranforme într-un şef de campanie militară.

Ludovic Orban e şi el un om raţional, care cunoaşte oraşul- a fost viceprimar- şi nu îl dădea din mînă cum a făcut dacă nu realiza că e mai înţelept să fie aliatul cui are şanse decît să piardă tot. 

Bucureştiul are nevoie de un pact, un pact cu majoritatea locuitorilor săi în care să se agreeze deciziile greu de luat. 

Gîndiţi-vă doar dacă e raţional ca să existe un viceprimar PLUS, partid niciodată validat singur şi sub prag în sondaje, şi nici un viceprimar PSD, care are majoritatea relativă în Consiliu şi jumătate din sectoare.

Am cîştigat - noi, independenţii, noi, societatea civilă, dar nu putem conduce oraşul cu unii contra altora. Nu am cîştigat cu două treimi.

Sper ca Nicuşor Dan, un om civilizat, care adesea răspunde prost la atacurile contra lui pentru că la logica lui nu înţelege cum alţii pot ajunge aşa de jos, să joace rolul de pacificator şi creator ale acestei largi majorităţi în Bucureşti. Asta nu trebuie să îl împiedice să îi dea la o parte pe cei are au făcut greşeli în primărie. Doar să pricepem că s-a încheiat campania şi oraşul are nevoie de o mediere între şoferi şi pietoni, între pensionari şi studenţi, e oraşul tuturor, iar împreună trebuie să rezolvăm probleme grele pentru orice capitală care s-a dezvoltat aşa de repede ca a noastră şi a fost condusă aşa de prost de toţi cei care vor război pe mai departe, deşi cînd au fost victorioşi au condus lamentabil. Avem un primar nou, să avem şi un spirit nou, indiferent ce aduc alegerile legislative. Acest spirit va ajuta Bucureştiul.

Puteţi comenta acest text pe România Curată

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite