Adrian Năstase, despre alegerile din PSD: Formula a fost propusă de mine. Dragnea a confirmat puterea de a trezi structurile partidului după alegerile prezidenţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adrian Năstase, fost premier şi fost preşedinte al PSD, spune că ideea ca liderul PSD să fie votat de toţi membrii partidului i-a aparţinut, arătând că alegerea lui Liviu Dragnea în fruntea PSD de către toată suflarea social-democrată a fost un test pentru acesta pe care l-a trecut cu brio. Năstase l-a amintit şi pe Victor Ponta, ale cărui calităţi „le apreciază în continuare“.

„Deşi spectator, am urmărit cu atenţie pregătirile pentru alegerea preşedintelui PSD şi desfăşurarea scrutinului de ieri. Puţini îşi mai amintesc, dar această formulă de alegere a preşedintelui partidului a fost propusă de mine, în 2004, odată cu propunerea de alegeri preliminare în partid pentru parlamentare. Era o formulă simetrică pentru alegerea liderului PSD. Preluam modelul Partidului Socialist Francez şi al Partidului Muncii din Israel“, spune Adrian Năstase, într-un comentariu publicat pe blogul său personal.

Fostul preşedinte al PSD  a explicat şi motivele pentru care formula de alegere a reşedintelui PSD de către toţi cei peste 500.000 de membri PSD nu s-a aplicat până ieri, 11 octombrie 2015.

„Ea nu a putut fi aplicată după 2004 din cauza rezultatatelor de la alegerile prezidenţiale. De aceea, în 2005, la Congres, s-a mers tot pe varianta clasică, fiind vorba de un congres extraordinar. La fel s-a întâmplat la Congresul extraordinar din 2006. În 2010, bătălia s-a dat pentru stabilirea numărului de delegaţi din fiecare organizaţie judeteaţă. În final, a fost ales Victor Ponta. Marian Vanghelie a subliniat recent rolul meu în alegerea lui Ponta. Este modest. Rolul lui a fost cel puţin la fel de important. Iniţial eram inscris în cursa pentru funcţia de preşedinte. Mircea Geoană, pentru a se realege, i-a dublat însă lui Vanghelie – care atunci era mâna lui dreaptă – numărul de delegati la Congres, a propus ca fiecare candidat să vină cu o listă blocată de vicepreşedinţi (el luând pe listă preşedinţii de organizaţii, în majoritate puşi de el la judeţe) şi organizând Congresul nu la Palatul Parlamentului ci la Romexpo, acolo unde Vanghelie avea experienţă în organizat acţiuni! În aceste condiţii, eu m-am retras dar l-am susţinut pe Ponta, pe ale cărui calităţi le apreciez, în continuare“, a mai spus Năstase.

Fostul preşedinte al PSD  s-a arătat mulţumit de rezultatul primului test. „La acel Congres, în 2010, s-a introdus în statut formula alegerii preşedintelui prin vot „universal” în partid. Primul exercitiu de acest fel a avut loc ieri. Cred, în continuare, că este o variantă bună, utilă pentru „inventarierea” membrilor activi ai partidului, pentru testarea forţei de organizare, pentru capacitatea de mobilizare rapidă, pentru starea de moral a militanţilor partidului. Un exerciţiu util pentru forţa şi unitatea partidului. A fost şi un test pentru calităţile de organizator ale lui Liviu Dragnea, care a confirmat puterea de a mobiliza structurile partidului, de a le „trezi” după alegerile prezidentiale din 2014. Felicitări, Liviu! P Ţinând seama de experienţele mele, adaug, totuşi, un vechi adagiu roman: „Si vis pacem, para bellum (n.r. Dacă vrei pace, pregăteşte-te de război)”“, a conchis Năstase.

„Poporul PSD“ a ieşit ieri la vot pentru a-şi alege preşedintele, într-un simulacru de scrutin în care Dragnea a fost singurul candidat şi, în final, a fost ales cu peste 90% din voturi. La sediul central, liderii PSD au avut emoţii mai mari pentru naţionala de fotbal a României, iar în ţară s-a votat chiar şi în bucătăria unui primar PSD.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite