Valeriu Nicolae: E şi vina noastră că nu am arătat impostura politică. Voi fi un independent, nu cineva ca fiul lui Piedone sau EBA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valeriu Nicolae, candidat independent pentru Camera Deputaţilor, a vorbit joi la Adevărul Live despre cum a ajuns să scrie cartea „Nu tot ei!”, volum în care dezvăluie impostura parlamentarilor din partidele tradiţionale. De asemenea, acesta a explicat de ce nu a candidat din partea USR-PLUS, precum şi motivele pentru care e de părere că nici Dan Barna şi nici Dacian Cioloş nu ar fi potriviţi să conducă USR-PLUS.

Adevărul: De ce credeţi că electoratul nu taxează astfel de politicieni prin vot? De ce oamenii pomeniţi de dvs în carte sunt încă în joc.
Valeriu Nicolae: E şi vina noastră pentru că nu am arătat impostura. Mass-media a fost dominată de câteva televiziuni care a avut interesul să promoveze oamenii ăştia. Avem oameni care au fost creaţii ale domnului Dan Voiculescu, ale lui Cozmin Guşă sau ale domnului Ghiţă. E firesc pentru aceşti oameni să încerce să-şi păstreze puterea prin politicieni prin care-i pot controla. Exemplu este fiul domnului Piedone care va fi parlamentar de Suceva. El a trecut la Suceava probabil prin vise. Dar PSD are nevoie să controleze primăria Sectorului 5, şi atunci fiul domnului Piedone, şeful partidului lui Dan Voiculescu în Sectorul 5, a ajuns candidat la Suceava.

Cum explicaţi victoria lui Piedone?
O campanie proastă făcută de oponenţii domnului Piedone şi a domnului Florea. În momentul în care candidatul USR-PLUS a fost retras, am spus că va câştiga Piedone. O mare parte din cetăţenii din sectorul 5 în ştiau pe Piedone pentru parcul din Tineretului, parcul Piedone. Eu am început să lucrez cu copii din sectorul 5 în parcul de la sectorul 4. Cam toată zona din Ferentari se duceau în parcul lui Piedone. În Sectorul 5 nu era nimic similar.

Deci un candidat USR-PLUS ar fi avut şanse mai mari decât Cristian Băcanu?
Nu ştiu asta. Dar campania a fost foarte proastă. Nu cred că au vrut să câştige. A fost o campanie elitistă, făcută pentru Cotroceni şi deloc pentru Rahova şi Ferentari. Lumea nu prea vrea să discute cu votanţii PSD-ului sau domnului Piedone. 

Aţi luat în calcul să candidaţi pentru funcţia de primar al Sectorului 5?
Nu. Deşi fostul primar, Daniel Florea m-a dat afară din locul unde făceam voluntariat timp de zece ani, pentru că îi era frică să nu candidez. Abia după ce a câştigat Piedone m-am înfurat îndeajuns de tare încât să zic că probabil am greşit că nu am făcut asta.

Şi asta v-a făcut să candidaţi la parlamentare? Victoria lui Piedone?
Da. Ăsta a fost motivul, şi reacţia oamenilor. Chiar nu m-am aşteptat. Am zis că dacă vor fi îndeajuns de mulţi oameni care cred că ar trebui să încerc să fac ceva mai mult pentru a schimba lucrurile în Sectorul 5, să dea like-uri, share-uri. Şi am pus un număr foarte mare, cam de 8 ori mai mare decât aş fi avut eu numărul maxim de reacţii pe Facebook. L-am atins în două ore.

Asta arată că aveţi şanse să ajungeţi parlamentar? Pentru că toţi politicienii care vin din această postură de independenţi par victime sigure în faţa marilor partide.
Da, cred că am o şansă. Suntem un grup foarte mare. Am avut ezitări mari să candidez şi grupul m-a împins de la spate. Ar fi o palmă dată partidelor mari. Cred că politica trebuie făcută altfel. Sunt sătul până peste gât de liste, liste pe care intră impostori şi beizadele. 

Vă referiţi şi la USR-PLUS?
Nu. Nu am găsit nici beizadele şi nici impostori la USR-PLUS. M-am uitat la CV-urilor lor şi nu am găsit nimic rău. Sunt câteva mediocre, e unul care ar putea fi interpretat că omul nu a fost foarte corect cum a scris CV-ul, dar nu e impostură. Şi mai e unul care nu a vrut să-şi publice CV-ul. 

Aţi fost consilierul lui Cioloş. De ce nu aţi candidat din partea USR-PLUS?
A fost complicat. M-am hotărât foarte târziu. Ar fi trebuit ei să schimbe regulile. N-aş fi vrut ca USR-PLUS să schimbe regulile doar pentru mine. În plus, cred că e nevoie de un candidat independent. USR-PLUS are nevoie de un candidat independent. E nevoie de reformă, să le spui când o dau în bară. Ei au nevoie să schimbe strategia nu numai de comunicare dar şi de a face campanie şi politică. Sunt fie prea stridenţi, fie prea binevoitori. Deci extrema Dacian Cioloş care refuză să intre în orice fel conflict şi extrema cealaltă care pare că trăieşte doar din conflict.

Ce poate face un candidat independent în Parlament?
Asta mi s-a spus încă de când eram puşti. Ce nu pot eu să fac. De exemplu o tipă de la Comisia Europeană mi-a spus în 2003 că sunt delusional. Deci cum am eu ideea să fac o strategie europeană pentru drepturile minorităţilor. Ei, am făcut-o. Mi s-a spus în 2004, de un vicepreşedinte al UEFA că e imposibil ca UEFA să agreeze vreodată pe un tip de campanie respect. Acuma, respectul este una dintre cele mai de succes campanii făcute de UEFA. Dumitru Dragomir m-a făcut tâmpit când am zis că trebuie să facem ceva cu partea de rasism pe stadioanele rămâneşti. Ei, şi la un an jumătate după aia făceam ditamai campania cu o grămadă de mari jucători. Tot timpul mi s-a spus că nu pot să fac lucruri. Pot să fac. Să fie foarte clar, eu voi fi un candidat independent, nu cineva ca fiul domnului Piedone sau EBA. Avem nevoie de candidaţi independeţi pentru că Parlamentul e o tribună. Parlamentarii trebuie să influenţeze tribuna publică. Trebuie să atragă atenţia asupra lucrurilor care nu merg. Din păcate, din cauza trocurilor politice, marea majoritate a parlamentarilor au fost pe burtă. Nu au vrut să-şi rişte poziţiile lor pe liste. Şi atunci au făcut tot ce au putut să satisfacă interesul liderilor de partid. S-a văzut foarte clar şi cu Dragnea şi cu Ciolacu, dar din păcate şi cu domnul Orban şi cu domnul Ponta. Sper să nu se întâmple acelaşi lucru şi la USR-PLUS. De aia cred că e important să avem parlamentari independenţi. Bineînţeles, eu o să lucrez cu USR-PLUS şi sunt câţiva oameni din PNL pe care-i respect şi cu care cred că o să lucrez foarte bine.

Vă intereseză domeniul educaţiei sau domeniul social mai mult?
Mă interesează foarte multe lucruri. Am un masterat in diplomaţie, şi am făcut împreună cu regretatul Mihnea Constantinescu, o hartă a influenţei României în instituţiile internaţionale prin 2016. Stăm dezastruos acolo. Din fericire noi am avut o mulţime de oameni care sunt absolut îngrozitori de slab pregătiţi. Am avut o domnişoară care avea patru ani de experienţă la salvat date la firma lui taicăsu. Ea a fost reprezentanta în Parlament în Comisia pentru politici externe. Şi ca ea sunt mulţi. Sigur, educaţia online e o chestiune la care mă pricep foarte bine, lucrez din 2002. Partea asta sunt interesat, dar sunt interesat şi de partea de sărăcie, copii vulnerabil. Asta fac. De mai bine de zece ani îmi bat capul cum să rezolvăm problemele din cel mai dificil ghetou din Bucureşti. Aleea drogurilor practic.

Piedone e condamnat în primă înstanţă la opt ani de închisoare. Dacă că procesul va merge repede în instanţă s-ar putea să nu prindă finalul mandatului. V-ar interesa în aceste condiţii să candidaţi pentru primăria Sectorului 5?
Dacă o să am o susţinere, da, sigur. Dar e foarte puţin probabil. Am discutat şi cu un procuror şi cu mai mulţi avocaţi, specialişti în domeniu, care spun că termenul ăsta e imposibil. În condiţii de pandemie domnul Popescu poate să-şi amâne foarte lejer termenele şi mai puţin de doi ani jumătate par fantezişti. Dacă se trece, se face aproape trei ani, ceea ce înseamnă un mandat plin. Deci nu-mi fac speranţe aici. În plus va fi greu cu un consiliu dominat de PSD. Pentru primărie trebuie o susţinere politică bună.

Mai aveţi vreo legătură cu primăria Sectorului 5?
În momentul în care am părăsit şcoala 136, am cumpărat o casă, şi după aceea, cu ajutorul a foarte mulţi oameni, am reuşit să o facem într-un loc muilt mai bun decât ce aveam în şcoală. Faptul că am primit un şut în fund de la domnul Florea a fost un lucru bun. Mi se pare oribil că domnul Florea va fi în Parlament. Îmi dă fiori lista din Bucureşti a PSD-ului. Practic e o listă compusă din foştii primari. Toţi oameni care încearcă să scape de puşcărie.

Pierzătorii de la locale au fost practic recompensaţi cu locuri la parlamentare.
Da, probabil sunt în căutarea de imunitate, nu de altceva. Nu văd de ce ar fi fost aşa disperaţi să fie la parlamentare.

În prefaţa cărţii dvs., Gabriel Liiceanu face o trimitere la celebrul apel la lichele la începutul anilor 90. În actualul Parlament avem o majoritate formată din lichele sau din oameni oneşti?
E super clar că marea majoritate sunt lichele. Peste 60% sunt impostori. Avem un Parlament dominat de im postori şi oameni şantajabili. Şi legăturile cu Serviciile Secrete sunt îngrozitoare. Atât cu SIEC cât şi cu SRI. Iar ORNISS-ul, e o mizerie. Faptul că domnul Orban îl ţine în fruntea ORNISS pe conducătorul de doctorate de la Valahia e o ruşine. Mi se pare incredibilă chestia asta. În ciuda dezvăluirilor făcute de foarte mulţi oameni. Baranga, cel care nu avea nici diploma de BAC, a fost adjunctul domnului Petrescut, şi şi-au făcut doctoratul la Valahia. Nevasta şi copii domnului Petrescu şi-au făcut doctoratul la Valahia. Până şi fostul primar Porteraş şi-a făcut doctoratul la Valahia. Domnul Bădălău la fel.

După parlamentare credeţi că procentul de lichele din Parlament va scădea considerabil?
Nu. Dacă stau să mă uit considerabil e clar că nu va scădea considerabil. Poate va scădea, dar nu considerabil. Sper ca ceea ce vom face în Parlament va preveni o repetiţie a imposturii a Parlamentului.

Unii oameni v-au criticat pe Facebook că prin această analiză a CV-urilor, care s-a transformat apoi într-o carte, aţi incitat la ură.
Mie mi se pare normal să urăşti impostura. Impostura nu e o chestie pe care să o iubeşti sau să o accepţi. Partea haioasă e că oamenii care m-au acuzat sunt în general rudele celor pe care i-am expus. Pe unul dintre ei, domnul Tucan, l-am rugat să-mi explice ce am greşit în analiza CV-ului soţiei sale. Nu a reuşit să-mi explice.

Cum v-aţi apucat de acest studiu al CV-urilor? Mă gândesc că nu v-aţi pornit din prima cu gândul că veţi scrie o carte.
Total accidental. L-am auzit pe domnul Prişcă, un tânăr penelist, cu un CV aberant la televizor, şi m-am dus să verific cine e. Şi am dat peste un rezumeu care m-a şocat. Asta se întâmpla prin 2017. Şi după aceea am tot încercat să-i conving pe cei de la USR şi cei de la PLUS că ar trebui să expună impostura asta. Din păcate nu am avut foarte mare succes, şi asta o justificare a faptului că candidez independent. N-am reuşit să-i conving nici anul acesta şi m-am apucat eu să-l fac. Mi s-a spus practic de unul din liderii USR-PLUS că lumea nu e interesată de aşa ceva. Cred că am dovedit încă de când am început, în fiecare zi am peste 1.000 de share-uri.

Cum vedeţi o guvernare PNL şi USR-PLUS?
Nu ştiu, eu nu sunt de acord cu o guvernare formată din PNL şi USR-PLUS. Nu am fost de acord cu o alianţă.

În Bucureşti?
Nu. Nu am fost de acord cu o alianţă de niciun fel. Mi se pare ipocrită. În PNL sunt foarte mulţi impostori, mulţi foşti pesedişti. Avem trei miniştri în PNL care s-au vindecat de doctorate. Sunt câţiva miniştri care sunt evident impostori. Nu ai cum să intri într-o alianţă cu PNL atâta timp cât tu vrei să zici că reformezi clasa politică.

Totuşi nu vi se pare un compromis rezonabil că te aliezi cu PSD ca să dai jos PSD?
Mulţi au pornit de la premiza greşită că USR n-ar fi putut să câştige ei, fără să aibă nevoie de PNL. Dacă ne uităm la rezultatele pe Bucureşti de la europarlamentare, USR-PLUS ar fi câştigat lejer. Nu cred că acolo este problema.

Problema e că USR-PLUS a pierdut un milion de voturi între europarlamentare şi locale.
Asta e o vină pe care partidul trebuie să şi-o asume. De ce au pierdut milionul ăla de vot şi de ce nu au reuşit să convingă votanţii PSD-ului. Eu în ultimele zile am fost prin pieţe şi am vorbit doar cu votanţi ai PSD-ului. Oamenii sunt mult mai rezonabili decât îi prezentăm noi. Am discutat cu ei, n-am avut unul care să mă înjure.

De ce votează PSD?
Pentru că li se pare că PSD e singurul partid care a venit cu ceva pentru ei. Că partidele de dreapta de fiecare dată au venit cu tăieri. Sunt dezgustaţi de PSD, de oamenii de acolo, dar li se pare că spre deosebire de ceilalţi, ăştia nu ne-au tăiat pensiile. Sunt mincinoşi, dar nu avem alternativă. Iar ceilalţi ne urăsc. Ei au impresia că USR-PLUS urăşte sectorul ăsta de populaţie şi îi consideră proşti. Eu am regăsit cumva pe maicămea, pe unchiu-meu printre oamenii ăia. Par că pot fi convinşi. În acelaşi timp cred că România are nevoie de un partid de stânga bun. Şi de un partid de dreapta, dar acolo stăm un pic mai bine.

Analiştii spun că veţi rupe voturi de la USR-PLUS.
Nu ştiu cum au făcut ei analiza asta, dar e absurd. Marea majoritate a oamenilor care o să mă voteze pe mine sunt oamenii care mă cunosc deja. Sunt sute de familii şi familii mari din Ferentari care au dus din vorbă în vorbă că o să candidez şi să mă voteze pe mine. Că mă ştiu, am făcut o grămadă de lucruri acolo, am cărat frigidere, am ajutat sute de copii. Lumea mă ştie foarte bine în zona aia. Oamenii de acolo în general votează PSD, iar targetul meu au fost votanţii PSD. În acelaşi timp sunt mulţi oameni de la PNL pe faptul că Ovidiu Raeţchi şi doamna Săftoiu nu mai sunt pe liste. Eu sunt cam pe profilul celor doi.

Deci mai degrabă aţi rupe de la PNL şi PSD.
Da. Mi-am făcut şi o estimare, şi un grup de control. De fapt, cei mai câştigaţi din chestia asta sunt USR-PLUS. Eu peste tot unde mă duc le spun votaţi la deputaţi pentru mine, iar la Senat pentru USR-PLUS, pentru că e evident, dintre toate CV-urile consultate de mine, ei sunt cei mai cinstiţi.

De câte voturi aţi avea nevoie să intraţi în Parlament?
Între 23.000 şi 25.000.

Dacă aţi fi lider al USR-PLUS. Aţi intra la guvernare alături de PNL sau aţi rămâne în opoziţie pentru următorii patru ani?
Dacă aş fi lider USR-PLUS acum, aş face tot posibilul să câştig alegerile.

Totuşi, dacă ne uităm pe sondaje e greu de crezut.
Eu tot cred că pot câştiga alegerile. 

Deci credeţi că USR-PLUS poate învinge PNL la alegerile parlamentare.
Da. Cu o campanie făcută foarte deştept, încă au timp să câştige. PNL e foarte vulnerabil. Mi se pare că USR-PLUS fac o campanie foarte proastă. PNL au făcut o grămadă de gafe. Şi PSD-ul e mult mai vulnerabilă. Deci o campanie foarte agresivă împotriva imposturii celor două partide,  şi o campanie foarte bună de atragere a votanţilor sătului de PSD şi de PNL ar putea duce la câştigarea alegerilor de USR-PLUS. Liderii ar trebui să facă mult mai mult decât fac acum. După aceea aş vedea cum aş negocia guvernarea, dar să o conduc eu. O guvernare lipsită de baroni.

Nu e cam greu să vii cu acest mesaj radical împotriva PNL după ce ai fost în alianţă cu liberalii la Bucureşti, ai votat guvernul Orban şi ai susţinut multe proiecte alături de PNL în Parlament?
Da, e greu. Dar dacă spui că ai greşit şi spui de ce ai făcut-o. Am avut o mică victorie, Nicuşor Dan e acolo. Dar am greşit. Nu cu PNL-ul de tipul ăsta mi-am imaginat că mergem la guvernare. Nu, cu un PNL reformat, unde meritocraţia contează, unde nu-l mai avem pe Vela ministru, nu-l mai avem pe domnul Bodog, nu mai avem acelaşi ministru al Culturii.

În cazul în care PNL va câştiga alegerile credeţi că USR-PLUS riscă să fie sufocat de PNL în următorii patru ani?
Absolut. Dacă nu au o strategie foarte bună, da. PNL sunt buni la a cumpăra oameni şi a le oferi diverse poziţii. Cred că puterea îi fascinează pe mult prea mulţi oameni. Sunt oameni care s-ar putea muta de la USR-PLUS la PNL. Îmi văd rolul meu şi în direcţia asta. Să ne asigurăm că USR-PLUS rămâne cea mai bună variantă pentru oamenii care vor să reformeze politica românească.

Pe cine vedeţi în fruntea partidului unificat USR-PLUS? Pe Dacian Cioloş sau Dan Barna?
Pe niciunul.

De ce?
Dan Barna e epuizat. Nu cred că are cum să facă mare lucru. E foarte contestat în interiorul USR. A avut o slujbă imposibilă. Nu ştiu cine altcineva ar fi putut să facă o treabă mai bună ca el. Dar concluzia finală e că nu a reuşit. Eu cred că ar fi trebuie să-şi dea demisia după ce a pierdut la prezidenţiale. Dacian are o şansă unică să devină primul preşedinte al Comisiei Europene sau primul preşedinte al Parlamentului European din Est. Iar poziţia asta e mult mai importantă decât poziţia de şef de partid în România, poziţie care îl va eroda repede şi nu îl va ajuta deloc să ajungă unde am avea noi nevoie să ajungă.

Pe cine aţi vedea în fruntea partidului?
Pe unul dintre oamenii care au avut succes la locale.

Nicuşor Dan?
Nu sunt sigur că ar fi cea mai bună alegere. Şi el din păcate s-a erodat şi e contestat. Mi-ar plăcea foarte tare să văd o femeie la conducerea USR-PLUS. Femeile tind să fie mult mai diplomate şi atrag mai mult consens. Nu cineva ca doamna Chichirău, doamne fereşte.

Clotilde Armand?
Nu. E un pic prea dură şi sigură de dânsa. Acum nu ştiu pe cine aş putea pune, dar sunt mai multe femei care au făcut multe lucruri dar au rămas în spate. Sau cineva ca domnul Coliban.

Dar domnul Fritz nu?
Mi se pare un pic prea tânăr şi nu cred că ar putea duce PLUS-ul şi USR-ul. Trebuie cineva plăcut de marea majorite. Mi se parea un pic prea tânăr şi lipsit de experienţă de a conduce un partid. Trebuie să aibă succes în cel puţin un mandat. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite