Ştirbu, despre proiectul care permite intervenţii asupra monumentelor fără avizul comisiei de specialitate: „Dedicaţie pentru mafia imobiliară?”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gigel Ştirbu, deputat PNL. FOTO: Facebook
Gigel Ştirbu, deputat PNL. FOTO: Facebook

Deputatul PNL Gigel Ştirbu  îi solicită ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, să retragă din dezbatere publică proiectul de ordonanţă pentru modificarea Legii 422/2001 a protejării patrimoniului, care prevede introducerea unui articol pe care liberalul îl numeşte „dedicaţie pentru dezvoltatorii imobiliari”.

Parlamentarul liberal este de părere că articolul în cauză le-ar permite dezvoltatorilor imobiliari să demoleze monumentele istorice, întrucât nu prevede consultarea prealabilă a Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice.

„Marea problemă a acestui proiect, semnalată de către specialişti, este introducerea unui nou articol, 342, parcă introdus de către dezvoltatorii imobiliari, care precizează următoarele: «Serviciile publice deconcentrate ale Ministerul Culturii pot emite avize privind intervenţiile asupra imobilelor din zonele lor de protecţie sau din zonele protejate fără consultarea Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice, respectiv a comisiilor zonale ale monumentelor istorice, în afara cazurilor prevăzute la art. 26 alin. (5), dacă documentaţia supusă avizării este elaborată de un arhitect atestat de Ministerul Culturii în domeniul protejării patrimoniului cultural imobil şi respectă procedura privind avizarea intervenţiilor în zonele de protecţie a monumentelor istorice şi zonele protejate aprobată prin ordin al ministrului culturii»”, arată Gigel Ştirbu, într-un comunicat de presă.

Deşi în nota de fundamentare se motivează introducerea articolelor noi drept „parte a demersului de debirocratizare”, Ştirbu susţine că, în fapt, acest lucru se traduce „ca o grea lovitură pentru patrimoniul românesc”.  Astfel, deputatul PNL îi solicită ministrului Culturii retragerea proiectului de ordonanţă şi, pe viitor,  o analiză mai atentă asupra viitoarelor modificări şi completări ale acestui act normativ, înainte de a fi adoptat.

La rândul său, şi directorul adjunct al Administraţiei Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS), Edmond Niculuşcă, a cerut ministrului Culturii retragerea „urgentă" a proiectului de ordonanţă pentru modificarea Legii 422/2001 a protejării patrimoniului, pe motiv că prevederile acestuia sunt „inacceptabile”, informează Agerpres.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite