VIDEO „Adevărul Live” din Piaţa Festivalului. Tiberiu Soare: „Dirijorul este un croitor priceput“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dirijorul Tiberiu Soare s-a aflat în această seară în cortul „Adevărul“ din Piaţa Festivalului FOTO Adevărul
Dirijorul Tiberiu Soare s-a aflat în această seară în cortul „Adevărul“ din Piaţa Festivalului FOTO Adevărul

În cortul „Adevărul Live“ din Piaţa Festivalului s-a aflat, marţi seară, alături de jurnalistul Cezar Paul-Bădescu, dirijorul Tiberiu Soare, cel care a fost la pupitrul Ansamblului „Profil“, care a concertat pe 8 septembrie în cadrul Festivalului „George Enescu“.

Jurnalistul Cezar Paul-Bădescu îi propune dirijorului un dialog despre toate genurile de muzică, de la Mozart la Pink Floyd, dar şi despre proiectele în care este implicat.

Tiberiu Soare îşi desfăşoară activitatea muzicală din 1999, iar apariţiile sale în faţa publicului au stârnit, pe lângă aplauze, aprecierea unanimă a criticilor de specialitate şi a colaboratorilor.

De aproape un an, Tiberiu Soare este dirijor şef al Formaţiilor Muzicale Radio, iar pe 11 ocotmbrie, alături de actorul Victor Rebngiuc şi tânărul violonist Lorenzo Gatto, va deschide noua stagiune a Operei Naţionale Radio printr-un concert-eveniment.

De la Ceaikovski la Paraziţii

Pentru a spulbera mitul cum că dirijorii sunt nişte oameni serioşi şi ascultă numai muzică clasică, Tiberiu Soare ne-a mărturisit ce CD-uri are în torpedoul maşinii. „Am  albumul  «The wall»  al celor de la Pink Floyd, o compilaţie a celor de la Red Hot Chili Peppers, «Simfonia a V-a» de Ceaikovski , Rammstein şi, să nu mă înjuraţi, Paraziţii.“

Mozart la rândul lui era o personalitate iconoclastă, nu dădea mare atenţie ideilor luate de-a gata pentru că sunt nişte microbi care duc la paralizie mentală, la blocarea ideilor

Tiberiu Soare ne-a vorbit şi despre conceptul care stă în spatele proiectului „Mozart Rocks“. „În prima parte interpretam lucrările clasicilor exact aşa cum au fost scrise, iar în paralel un chitarist făcea o improvizaţie în timp real pe muzica respectivă, asta pentru a completa şi înfrumuseţa. În partea a doua, era invers, orchestra arăta că şi în muzica rock există o dimensiune simfonică ce trebuie exploatată.“

„Adevărul Live” din Piaţa Festivalului. Dirijorul Tiberiu Soare intră în dialog cu jurnalistul Cezar Paul-Bădescu.

Dirijorul spune că acest proiect l-a bucurat tocmai pentru că Mozart şi rock-ul sunt preferinţele lui în materie de muzică. Totodată, dirijorul mărturiseşte că, la fel ca şi Mozart, a trăit într-un mediu iconoclast. „Dacă venea cineva şi-mi prezenta un adevăr pe care eu trebuia să-l iau ca atare, imediat mi se aprindea un beculeţ. Poate pentru că am trăit alături de oameni independenţi, cărora le place să ştie foarte multe lucruri. Mozart la rândul lui era o personalitate iconoclastă, nu dădea mare atenţie ideilor luate de-a gata pentru că sunt nişte microbi care duc la paralizie mentală, la blocarea ideilor“.

Dirijorul, o călăuză

Dirijorul ne-a dezvăluit printre altele că îl consideră pe George Topârceanu unul dintre cei mai importanţi poeţi ai României, alături de Mihai Eminescu şi Nichita Stănescu, dar şi ce înseamnă meseria de dirijor.

Dirijorul face foarte multe lucruri, el trebuie să fie un ghid ritmic şi expresiv pentru oamenii aflaţi în faţa lui, să-i inspire.

„Dirijorul face foarte multe lucruri, el trebuie să fie un ghid ritmic şi expresiv pentru oamenii aflaţi în faţa lui, să-i inspire. El este o călăuză, este ca un fel de croitor priceput care lucrează pe măsura şi cu materialul clientului“

Începând din 16 septembrie, vizitatorii pot intra în direct, din cortul amenajat în Piaţa Festivalului, în emisiunile „Adevărul Live”, găzduite de jurnalistul Cezar Paul Bădescu. Pe lângă tradiţionalele emisiuni transmise zilnic la 11.00 şi 15.00, pe adevarul.ro, vom avea o serie de transmisii zilnice alături de invitaţi din lumea muzicii, de artişti, de bloggeri adevarul.ro, dar şi de oameni cu poveşti interesante, prezenţi în Piaţa Festivalului. Prima emisiune din studioul „Adevărul Live” l-a avut ca invitat pe violonistul Alexandru Tomescu.

Invitatul emisiunii de miercuri, 18 septembrie, va fi Sever Voinescu, avocat şi editorialist, ale cărui cronici le puteţi citi şi pe blogul său de pe adevarul.ro, „Cronicile unui meloman fără partitură

Intraţi în dialog la „Adevărul Live” chiar din inima Festivalului „George Enescu”, acolo unde va răsuna muzica nepieritoare a unor artişti precum Ceaikovski, Mozart, Vivaldi, Bach, Strauss, Enescu, Dvořák sau Rachmaninov. 

Showbiz



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite